Grön Sparris...*Mums*

Den är godast färsk med den frysta är med god.
Bacon eller skinka.
Kvibille Gräddädel
5 dl grädde ( eller matlagningsgrädde)
Lite ketschup, peppar
Är det bara jag som gillar sparris?
Nejdå! Der är verkligen smaskens! Fast jag gillar vit lika bra, trots att det är rätt annolunda smak.
Varm kokt grön saprris med hyvlad färsk parmesan och vinägrettdressing, enkelt och smarrigt!
Eller att helt enkelt låta lite saltat äkta smör smälta över!
Grön sparrissoppa
4-5 portioner
400 g grön sparris
1 gul lök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
0,5 krm vitpeppar
Skär av ca 1 cm i den nedre delen på sparrisen. Skär av knopparna på drygt hälften av sparrisen, men spara dem. Skala och skiva löken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i sparris och lök och koka under lock ca 10 minuter.
Slå av och spara spadet. Mixa sparris och lök i matberedare, ev med tillsats av lite kokspad.
Häll tillbaka det i kastrullen med kokspadet. Rör ut mjölet i grädden. Häll det i soppan och koka upp under vispning. Koka ca 3 minuter. Smaka av med peppar.
Koka sparrisknopparna i lite vatten ca 5 minuter. Lägg i knopparna strax innan soppan ska serveras. Garnera ev med färska örtkryddor.
Sparris balsamico
4 port.
1knippe grön sparris ca 500 g
0,5 dl rostade pinjenötter
hyvlad parmesanost
Dressing :
2 msk balsamvinäger
1 msk vatten
1 dl fint tärnad röd paprika
salt
peppar
0,5 dl olja
Blanda samman dressingen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar eller på ett stort fat. Tillsätt dressing. Strö över rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.
Sparris med Mollys röda pesto
4 port.
0,5 dl pinjenötter eller cashewnötter
1 kruka färsk basilika
0,5-1 dl riven parmesanost
1 knippe grön sparris, ca 500 g
Mollys pesto:
1,5 dl soltorkade tomater i olja
2-3 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
Häll av oljan från tomaterna men spara den i en kopp. Kör tomater, vitlöksklyftor, pinjenötter, basilika och parmesanost i mixer. Späd med den sparade oljan och tillsätt eventuellt mer olivolja. Det är viktigt att blandningen täcks av olja annars kan den lätt torka ut. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar och klicka över litet pesto. Serveras som förrätt med sprödvärmt bröd
Sparris på klassiskt vis
4 port.
1knippe grön sparris, ca 500 g
1 förpackning hollandaisesås
4 msk löjrom
1 citron
4 dillkvistar
Vispa samman hollandaisesåsen enligt anvisningar på förpackningen.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar och ringla över litet sås. Garnera med löjrom, citron och dill. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.
Grönt i paket på grill (snart sommar...)
4 port.
16-20 små färskpotatisar
ca 150 g salladslök
1 knippa grön sparris
smör
salt
dill
Skölj, borsta och skiva potatisen tunt. Skölj, ansa och grovstrimla löken. Skär sparrisen i ca 3 centimeter långa bitar. Blanda potatis och grönsaker. Fördela blandningen i fyra högar på folie. Tillsätt några smörklickar, strö över litet salt och lägg i en dillkvist. Vi ihop folien så att den täcker grönsakerna. Ställ foliepaketen på grillen 10-15 minuter eller i ugn, 275°, ca 30 minuter. Servera som förrätt eller som tillbehör till grillat.
Sparris med ingefära och mandel
4-6 portioner
ca 500 g färsk grön sparris
1 bit (valnötsstor) färsk ingefära
2-3 msk olja
2-3 krm salt
0,5 dl rostade mandelspån
finstrimlat citronskal
Skär sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Skala och finhacka ingefäran.
Hetta upp en stekpanna eller wok. Häll i olja. Fräs sparrisen under omrörning 4-5 minuter. Tillsätt ingefäran. Smaka av med salt. Strö över rostade mandelspån och citronskal.
Servera med bröd eller till fisk- eller kötträtter.
Vit sparris måste skalas och förvällas 3-4 minuter före fräsningen.
Sparris med rört smör
Rör 100 gram rumsvarmt smör fluffigt. Tillsätt några droppar worchestershiresås (eller hur det stavas), 4 msk citronsaft, 1/4 tsk salt samt några varv med pepparkvarnen. Fördela på varm sparris
Varm sparrissallad:
4 msk äppelcidervinäger
4 msk sesamolja
1 tsk salt
3 msk sesamfrön
Stöt sesamfrön lätt i morteln. Vispa ihop allt till dressingen.
1 kg grön sparris
Koka sparrisen i ånga. Skär dem i 5 cm långa bitar. Blanda med dressingen.
2 mogna avocado
Skala avocado och skär den i klyftor. Blanda försiktigt under.
Dekorera med avocadoklyftar och sesamfrön.
Solig sparris
Nystekt sparris med rostade solrosfrön och sting av limesaft.
Ingredienser
8 bufféportioner
600 g grön sparris
2 msk solrosfrö
3 msk smör
saft av 1/2 lime Gör så här
Skär bort det nedersta på sparrisen. Rosta solrosfrön i en torr het stekpanna. Ta upp fröna ur pannan, lägg i smör och stek sparrisen 3-4 min. Krydda med salt och limesaft. Strö över solrosfrön. Servera sparrisen ljummen
Stekt sparris med bacon
Buffé nr 5 2003, sid 15
Ingredienser
Portioner: 4
500 g färsk, grön sparris
1 paket skivat bacon (140 g)
DRESSING:
2 1/2 dl krossade tomater
2 msk raps- eller olivolja
1 msk citronjuice
2-3 msk finhackad gräslök
salt
svartpeppar
Gör så här
1. Skär av änden på sparrisen och koka sparrisen knappt mjuk (den ska ha spänsten kvar) i 3?5 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
2. Rör ihop dressingen och krydda den med salt och svartpeppar.
3. Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper.
4. Stek sparrisen lätt i baconfettet. Lägg upp på ett stort fat, häll över bacon och dressing
Grön sparris med apelsindipp
INGREDIENSER
(4-6 portioner)
1 knippe färsk grön sparris
Dipp:
1 dl kesella
2 tsk honungssenap
1 msk apelsinsaft
1 krm rivet apelsinskal
SÅ GÖR DU:
1 Lägg ner sparrisen någon minut i kokande, saltat vatten och spola den därefter i kallt vatten. Låt rinna av. Sparrisen ska inte blir mjuk utan ha kvar sin spänst.
2 Rör ihop alla ingredienser till dippen och smaka av.
3 Spritsa lite dipp i botten av fyra snapsglas eller andra små glas. Ställ kallt fram till servering.
4 Ställ några sparrisstjälkar i varje snaps-glas och bjud som aptitretare.
Sparris med kokos- och limesås
Ingredienser
4 port
200 g fryst eller färsk grön sparris
2 1/2 dl Kelda kokos
1/2 örtbuljongtärning
rivet skal av 1 1/2 lime
1-2 tsk pressad saft av lime
1 krm salt
Gör så här
Koka sparrisen i lättsaltat vatten. Låt kokosmjölk och buljongtärning koka i en kastrull ca 2 min. Tillsätt drygt hälften av limeskalet. Smaka av med limesaft och salt. Fördela sparrisen på 4 assietter. Häll den varma såsen över och toppa med resten av det rivna skalet. Servera med bröd.
Min favorit:
Färsk grön sparris
Olivolja
Riven Parmesanost
Pinjenötter
Citron
(Lufttorkad skinka valfritt)
Salt
Stek sparrisen i olivolja. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Lägg upp sparrisen ovanpå skinkan salta med flingsalt, lägg på nötterna. Toppa med riven parmesanost och rivet citronskal.
Super smarrigt!