• CamoMillan

    Grön Sparris...*Mums*

    Finns det nån mer än jag som är helt såld på Grön Sparris! Det är SÅ gott och jag skulle kunna äta det varje dag! (och gör det nästan )
    Den är godast färsk med den frysta är med god.
    Här är ett recept på pasta sås med grön sparris
    Grön Sparris
    Bacon eller skinka.
    Kvibille Gräddädel
    5 dl grädde ( eller matlagningsgrädde)
    Lite ketschup, peppar
    Serveras helst med färskpasta.
     
    Nåt annat som är ur gott är att koka ett ägg, löskokt men bara gula är lös. Koka sparris och doppa *mums*
    Nån som har några goda recept med Grön sparris?
  • Svar på tråden Grön Sparris...*Mums*
  • CamoMillan

    Är det bara jag som gillar sparris?

  • annca

    Nejdå! Der är verkligen smaskens! Fast jag gillar vit lika bra, trots att det är rätt annolunda smak.

    Varm kokt grön saprris med hyvlad färsk parmesan och vinägrettdressing, enkelt och smarrigt!
    Eller att helt enkelt låta lite saltat äkta smör smälta över!

  • AnnaK

    Grön sparrissoppa

    4-5 portioner

    400 g grön sparris
    1 gul lök
    7 dl vatten
    2 grönsaksbuljongtärningar
    1 msk vetemjöl
    1 dl mellangrädde
    0,5 krm vitpeppar

    Skär av ca 1 cm i den nedre delen på sparrisen. Skär av knopparna på drygt hälften av sparrisen, men spara dem. Skala och skiva löken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i sparris och lök och koka under lock ca 10 minuter.
    Slå av och spara spadet. Mixa sparris och lök i matberedare, ev med tillsats av lite kokspad.
    Häll tillbaka det i kastrullen med kokspadet. Rör ut mjölet i grädden. Häll det i soppan och koka upp under vispning. Koka ca 3 minuter. Smaka av med peppar.
    Koka sparrisknopparna i lite vatten ca 5 minuter. Lägg i knopparna strax innan soppan ska serveras. Garnera ev med färska örtkryddor.

    Sparris balsamico

    4 port.

    1knippe grön sparris ca 500 g
    0,5 dl rostade pinjenötter
    hyvlad parmesanost
    Dressing :
    2 msk balsamvinäger
    1 msk vatten
    1 dl fint tärnad röd paprika
    salt
    peppar
    0,5 dl olja

    Blanda samman dressingen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar eller på ett stort fat. Tillsätt dressing. Strö över rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.

    Sparris med Mollys röda pesto

    4 port.

    0,5 dl pinjenötter eller cashewnötter
    1 kruka färsk basilika
    0,5-1 dl riven parmesanost
    1 knippe grön sparris, ca 500 g
    Mollys pesto:
    1,5 dl soltorkade tomater i olja
    2-3 vitlöksklyftor
    0,5 dl olivolja

    Häll av oljan från tomaterna men spara den i en kopp. Kör tomater, vitlöksklyftor, pinjenötter, basilika och parmesanost i mixer. Späd med den sparade oljan och tillsätt eventuellt mer olivolja. Det är viktigt att blandningen täcks av olja annars kan den lätt torka ut. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar och klicka över litet pesto. Serveras som förrätt med sprödvärmt bröd

    Sparris på klassiskt vis

    4 port.

    1knippe grön sparris, ca 500 g
    1 förpackning hollandaisesås
    4 msk löjrom
    1 citron
    4 dillkvistar

    Vispa samman hollandaisesåsen enligt anvisningar på förpackningen.

    Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar och ringla över litet sås. Garnera med löjrom, citron och dill. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.

    Grönt i paket på grill (snart sommar...)

    4 port.

    16-20 små färskpotatisar
    ca 150 g salladslök
    1 knippa grön sparris
    smör
    salt
    dill

    Skölj, borsta och skiva potatisen tunt. Skölj, ansa och grovstrimla löken. Skär sparrisen i ca 3 centimeter långa bitar. Blanda potatis och grönsaker. Fördela blandningen i fyra högar på folie. Tillsätt några smörklickar, strö över litet salt och lägg i en dillkvist. Vi ihop folien så att den täcker grönsakerna. Ställ foliepaketen på grillen 10-15 minuter eller i ugn, 275°, ca 30 minuter. Servera som förrätt eller som tillbehör till grillat.

    Sparris med ingefära och mandel

    4-6 portioner

    ca 500 g färsk grön sparris
    1 bit (valnötsstor) färsk ingefära
    2-3 msk olja
    2-3 krm salt
    0,5 dl rostade mandelspån
    finstrimlat citronskal

    Skär sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Skala och finhacka ingefäran.
    Hetta upp en stekpanna eller wok. Häll i olja. Fräs sparrisen under omrörning 4-5 minuter. Tillsätt ingefäran. Smaka av med salt. Strö över rostade mandelspån och citronskal.

    Servera med bröd eller till fisk- eller kötträtter.

    Vit sparris måste skalas och förvällas 3-4 minuter före fräsningen.

  • AnnaK

    Sparris med rört smör
    Rör 100 gram rumsvarmt smör fluffigt. Tillsätt några droppar worchestershiresås (eller hur det stavas), 4 msk citronsaft, 1/4 tsk salt samt några varv med pepparkvarnen. Fördela på varm sparris

  • AnnaK

    Varm sparrissallad:

    4 msk äppelcidervinäger
    4 msk sesamolja
    1 tsk salt
    3 msk sesamfrön
    Stöt sesamfrön lätt i morteln. Vispa ihop allt till dressingen.

    1 kg grön sparris

    Koka sparrisen i ånga. Skär dem i 5 cm långa bitar. Blanda med dressingen.

    2 mogna avocado

    Skala avocado och skär den i klyftor. Blanda försiktigt under.
    Dekorera med avocadoklyftar och sesamfrön.

    Solig sparris

    Nystekt sparris med rostade solrosfrön och sting av limesaft.

    Ingredienser
    8 bufféportioner
    600 g grön sparris
    2 msk solrosfrö
    3 msk smör
    saft av 1/2 lime Gör så här
    Skär bort det nedersta på sparrisen. Rosta solrosfrön i en torr het stekpanna. Ta upp fröna ur pannan, lägg i smör och stek sparrisen 3-4 min. Krydda med salt och limesaft. Strö över solrosfrön. Servera sparrisen ljummen

    Stekt sparris med bacon
    Buffé nr 5 2003, sid 15

    Ingredienser
    Portioner: 4

    500 g färsk, grön sparris
    1 paket skivat bacon (140 g)

    DRESSING:
    2 1/2 dl krossade tomater
    2 msk raps- eller olivolja
    1 msk citronjuice
    2-3 msk finhackad gräslök
    salt
    svartpeppar

    Gör så här
    1. Skär av änden på sparrisen och koka sparrisen knappt mjuk (den ska ha spänsten kvar) i 3?5 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
    2. Rör ihop dressingen och krydda den med salt och svartpeppar.
    3. Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper.
    4. Stek sparrisen lätt i baconfettet. Lägg upp på ett stort fat, häll över bacon och dressing

    Grön sparris med apelsindipp
    INGREDIENSER
    (4-6 portioner)

    1 knippe färsk grön sparris

    Dipp:

    1 dl kesella

    2 tsk honungssenap

    1 msk apelsinsaft

    1 krm rivet apelsinskal

    SÅ GÖR DU:
    1 Lägg ner sparrisen någon minut i kokande, saltat vatten och spola den därefter i kallt vatten. Låt rinna av. Sparrisen ska inte blir mjuk utan ha kvar sin spänst.
    2 Rör ihop alla ingredienser till dippen och smaka av.
    3 Spritsa lite dipp i botten av fyra snapsglas eller andra små glas. Ställ kallt fram till servering.
    4 Ställ några sparrisstjälkar i varje snaps-glas och bjud som aptitretare.

  • AnnaK

    Sparris med kokos- och limesås

    Ingredienser
    4 port
    200 g fryst eller färsk grön sparris
    2 1/2 dl Kelda kokos
    1/2 örtbuljongtärning
    rivet skal av 1 1/2 lime
    1-2 tsk pressad saft av lime
    1 krm salt
    Gör så här
    Koka sparrisen i lättsaltat vatten. Låt kokosmjölk och buljongtärning koka i en kastrull ca 2 min. Tillsätt drygt hälften av limeskalet. Smaka av med limesaft och salt. Fördela sparrisen på 4 assietter. Häll den varma såsen över och toppa med resten av det rivna skalet. Servera med bröd.

  • humlan81

    Min favorit:

    Färsk grön sparris
    Olivolja
    Riven Parmesanost
    Pinjenötter
    Citron
    (Lufttorkad skinka valfritt)
    Salt

    Stek sparrisen i olivolja. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Lägg upp sparrisen ovanpå skinkan salta med flingsalt, lägg på nötterna. Toppa med riven parmesanost och rivet citronskal.

    Super smarrigt!

Svar på tråden Grön Sparris...*Mums*