Grön Sparris...*Mums*
Grön sparrissoppa
4-5 portioner
400 g grön sparris
1 gul lök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
0,5 krm vitpeppar
Skär av ca 1 cm i den nedre delen på sparrisen. Skär av knopparna på drygt hälften av sparrisen, men spara dem. Skala och skiva löken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i sparris och lök och koka under lock ca 10 minuter.
Slå av och spara spadet. Mixa sparris och lök i matberedare, ev med tillsats av lite kokspad.
Häll tillbaka det i kastrullen med kokspadet. Rör ut mjölet i grädden. Häll det i soppan och koka upp under vispning. Koka ca 3 minuter. Smaka av med peppar.
Koka sparrisknopparna i lite vatten ca 5 minuter. Lägg i knopparna strax innan soppan ska serveras. Garnera ev med färska örtkryddor.
Sparris balsamico
4 port.
1knippe grön sparris ca 500 g
0,5 dl rostade pinjenötter
hyvlad parmesanost
Dressing :
2 msk balsamvinäger
1 msk vatten
1 dl fint tärnad röd paprika
salt
peppar
0,5 dl olja
Blanda samman dressingen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar eller på ett stort fat. Tillsätt dressing. Strö över rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.
Sparris med Mollys röda pesto
4 port.
0,5 dl pinjenötter eller cashewnötter
1 kruka färsk basilika
0,5-1 dl riven parmesanost
1 knippe grön sparris, ca 500 g
Mollys pesto:
1,5 dl soltorkade tomater i olja
2-3 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
Häll av oljan från tomaterna men spara den i en kopp. Kör tomater, vitlöksklyftor, pinjenötter, basilika och parmesanost i mixer. Späd med den sparade oljan och tillsätt eventuellt mer olivolja. Det är viktigt att blandningen täcks av olja annars kan den lätt torka ut. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar och klicka över litet pesto. Serveras som förrätt med sprödvärmt bröd
Sparris på klassiskt vis
4 port.
1knippe grön sparris, ca 500 g
1 förpackning hollandaisesås
4 msk löjrom
1 citron
4 dillkvistar
Vispa samman hollandaisesåsen enligt anvisningar på förpackningen.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar och ringla över litet sås. Garnera med löjrom, citron och dill. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.
Grönt i paket på grill (snart sommar...)
4 port.
16-20 små färskpotatisar
ca 150 g salladslök
1 knippa grön sparris
smör
salt
dill
Skölj, borsta och skiva potatisen tunt. Skölj, ansa och grovstrimla löken. Skär sparrisen i ca 3 centimeter långa bitar. Blanda potatis och grönsaker. Fördela blandningen i fyra högar på folie. Tillsätt några smörklickar, strö över litet salt och lägg i en dillkvist. Vi ihop folien så att den täcker grönsakerna. Ställ foliepaketen på grillen 10-15 minuter eller i ugn, 275°, ca 30 minuter. Servera som förrätt eller som tillbehör till grillat.
Sparris med ingefära och mandel
4-6 portioner
ca 500 g färsk grön sparris
1 bit (valnötsstor) färsk ingefära
2-3 msk olja
2-3 krm salt
0,5 dl rostade mandelspån
finstrimlat citronskal
Skär sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Skala och finhacka ingefäran.
Hetta upp en stekpanna eller wok. Häll i olja. Fräs sparrisen under omrörning 4-5 minuter. Tillsätt ingefäran. Smaka av med salt. Strö över rostade mandelspån och citronskal.
Servera med bröd eller till fisk- eller kötträtter.
Vit sparris måste skalas och förvällas 3-4 minuter före fräsningen.