• Fia Lundbom

    Tips på fettsnål sås till grillat ?

    Hej!

    Vi försöker hålla igen lite grann, och undviker den goda bearnaisesåsen till köttet. Istället brukar vi göra tzatsiki på lättyoghurt som är jättegott!
    Men den kör vi alltid och vi börjar tröttna..

    Finns det någon som kan ge oss tips/recept på andra fettsnåla men goda såser ?

    Tack på förhand./ Fia

    (vi ska grilla ikväll - trots att det snöar..)

  • Svar på tråden Tips på fettsnål sås till grillat ?
  • soraya

    Några kollegor som körde VV på mitt förrförra jobb använde bearnaisesåspulvret, men blandade det med minifraiche till en kall sås istället. Kan det vara något? Har inte en aning om hur kaloririkt/kalorisnålt själva såspulvret är, dock... Du får kolla på påsen i affären.

    Vill du ha ännu mindre fett tror jag nog jag skulle våga blanda såspulvret med lättyoghurt också.

    Blanda lättyoghurt och ajvar (röd paprikaröra på burk) kanske? Fast återigen - kolla på ajvar-burken hur mycket kalorier det är.

    Curry och lättyoghurt, om ni gillar curry?

    Jag kanske inte var till så mycket hjälp ändå...

  • LångaLinda

    Naturell yoghurt eller minifraiche, finhackad lök, eventuellt lite vitlök, salt, peppar och ketchup/chilisås efter smak.

    Också gott med soltorkad tomat och oliver (hackat i så stora bitar du vill ha) i istället. Du kan ta naturella soltorkade tomater och koka upp i vatten några minuter. Därefter kryddar du själv med t ex basilika och vitlök på tomaterna. Låt gärna stå en stund. Mycket nyttigare än de inlagda, som ju ligger i olja.

  • Bromma105

    Något som är mycket gott till grillat är olika typer av salsa.
    En salsa som är otroligt god just till grillat är papaya salsa: hacka papayan i små tärningar, blanda med hackad chili frukt, hackad lök, hackad paprika. Ha i lite tabasco och lime juice.
    Det finns flera olika varianter av salsa, sök på google om du vill ha fler.

  • AnnaK

    Avocadosås

    Ingredienser
    2 avocado, väl mogna
    pressad citron
    salt
    ca 1 msk flytande grönsaksbuljong
    1 pressad vitök
    ½ tsk sambal oelek
    2½ dl crème fraiche

    Tillagning
    Mixa avocado väl och blanda därefter med övriga ingredienser.

    Byt eventuellt ut lite av crème fraiche mot filmjölk för en lättare konsistens.

    Passar mycket bra till grillat.

  • AnnaK

    Baba Ganoush (orientalisk sås)

    Ingredienser
    3 auberginer
    2 citroner
    2-4 vitlöksklyftor
    1 tsk salt
    1 tsk peppar

    Tillagning
    Stick ett hål på auberginernas skal och grilla i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills de blir genommjuka. Ta ut och låt svalna.

    Skala de avsvalnade auberginerna med fingrarna och mixa dem med mixerstav.
    Pressa ur saften ur citronerna och blanda den med de mixade auberginerna.
    Pressa i vitlöken och krydda.

    Kan förvaras flera dagar i kylskåp.
    Serveras som orientalisk dip eller kall sås.

  • Fia Lundbom

    Tack!
    Det var många fina tips!
    Ska nog testa det med Ajvar och lättyoghurt idag- det låter gott.
    De andra kommer säkert också testas så småningom!

    Tack igen / Fia

  • AnnaK

    Kall grön sås

    Ingredienser
    200 g djupfryst hackad spenat
    3/4 dl (75g) majonnäs
    1 1/2 dl creme fraiche eller gräddfil
    salt
    peppar
    1 msk finhackad dill
    pressad vitlök

    Tillagning
    Tina spenaten i en kastrull på svag värme. Låt den rinna av i en sil och kallna. Blanda spenaten med majonnäsen och creme fraichen. Smaka av med salt, peppar, dill och pressad vitlök.

  • biomedbonus
    soraya det är nog bearnaisesåspulvret som är fett i sig, eftersom en heldel såser blandar man ut med vatten eller mjölk och det är ju inte farligt

    Men MInin fraiche med bostongurka eller advokado ,salt och pepper mosad fetaost och lite
    persilja eller dill är gott
  • AnnaK

    Salsa

    En burk krossade tomater
    En gul lök
    en klyfta vitlök
    en tsk oregano
    en tsk basilika
    en nypa socker
    två tsk ketchup

    Hacka löken i grova bitar, pressa vitlöken, blanda lök, vitlök, krossade tomater, oregano, basilika, socket och ketchup i en kastrlull och ställ på spisen att puttra på låg värme till du får rätta konsistensen (den där lite halvfasta Fyll åp med vilka tex mex kryddor du själv uppskattar och smaka smaka smaka (tabasko ger hetta, paprika och chili pulver också, tänk bara p´å att vissa kryddor mognar i vårme och att smaker koncentreras iom att tomatkrosset reducerar)

  • AnnaK

    Om du ska grilla ex fläskfilè eller kycklingfilè. Så testa gärna denna enkla kalla sås till!

    2 dl cream fraich
    2 dl matlagningsyoughort
    4-6 st soltorkade tomater
    fryst eller färsk basilika
    salt
    vitpeppar
    en nypa socker

    1. Skär tomaterna i mindre bitar och mixa dem med youghorten och basilkan.
    2. Häll över tomatröran i en skål och blanda med cream fraichen.
    3. Salta och peppra efter smak och en nypa socker för att den ej ska bli sur!

    Gör såsen gärna i god tid så att den hinner dra åt sig smaken från tomaterna och basilikan!

  • Little Ms Chatterbox

    KEBABSÅS
    1 burk matlagningsyoghurt
    1 tsk Sambal Oelek
    1 msk majonnäs
    1 krm paprikapulver
    1/4-1/2 finhackad röd paprika
    1 finhackad charlottenlök
    2 krm strösocker
    2 krm salt

    Blanda samman, låt stå i 5-10 min

    En gång räknade jag på fettet i den, tror det var med lättmajonäs och med lättyoghurt och då blev det ca 1,6g fett/port (1 port= 1 msk)
    Passar även till grillat och som kall sås till t.ex. köttfärspaj och pirog.

  • M plus H

    Basilikasås:

    1 burk lätt creme fraiche
    1 kruka färsk basilika
    1-2 pressade vitlöksklyftor
    salt
    peppar

    Lägg ner allt det gröna på basilikan i en mixer. Blanda det gröna "moset" med övriga ingredienser och låt det stå en stund före servering.

    En av mina favoritsåser.

Svar på tråden Tips på fettsnål sås till grillat ?