Hur tillaga nötrulle?
detta lät gott...
Marinerad nötrulle med rostade rotsaker och bönpuré
Ingredienser:
400 g färsk svensk nötrulle av naturbeteskött
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
10 cm purjolök
2 msk soja
2 tsk sweet chili eller några droppar tabasco
½ citron, saft och det rivna skalet
Rostade rotsaker
400 g färskpotatis
400 g färska morötter
2 msk rapsolja
salt och peppar
Bönpuré
1 dl kokta vita bönor, hemkokta eller på burk
1 msk rapsolja
1 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk hackad basilika
sallad, t ex rucola till servering
Skär köttet i ½ cm breda strimlor. Koka upp vatten och fond och lägg i köttet. Låt det koka under lock i 20 minuter. Strimla purjolöken. Lägg den i grytan och koka ytterligare 4 minuter.
Blanda soja, chili och citron till marinaden. Ta upp köttstrimlorna ur buljongen och låt dem rinna av. Lägg dem i marinaden.
Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna och skrubba potatisen. Skär dem i strimlor och lägg i långpanna eller på plåt. Droppa över olja, salta och peppra. Stek i ugnen 20-25 minuter eller tills de är genommjuka.
Använd nykokta bönor eller värm burkbönor i litet av spadet. Kör de varma bönorna och rapsoljan till en slät puré till exempel med stavmixer. Blanda i crème fraiche, vitlök och basilika och mixa hastigt.
Servera det marinerade köttet med rotsaker och bönpuré samt sallad.
En variant är att portionera ut allt i pitabröd, räkna i så fall med bara hälften så mycket rotsaker.