• AnnaK

    Hur tillaga nötrulle?

    detta lät gott...

    Marinerad nötrulle med rostade rotsaker och bönpuré
    Ingredienser:
    400 g färsk svensk nötrulle av naturbeteskött
    3 dl vatten
    2 msk koncentrerad kalvfond
    10 cm purjolök
    2 msk soja
    2 tsk sweet chili eller några droppar tabasco
    ½ citron, saft och det rivna skalet

    Rostade rotsaker
    400 g färskpotatis
    400 g färska morötter
    2 msk rapsolja
    salt och peppar

    Bönpuré
    1 dl kokta vita bönor, hemkokta eller på burk
    1 msk rapsolja
    1 dl lätt crème fraiche
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 tsk hackad basilika
    sallad, t ex rucola till servering

    Skär köttet i ½ cm breda strimlor. Koka upp vatten och fond och lägg i köttet. Låt det koka under lock i 20 minuter. Strimla purjolöken. Lägg den i grytan och koka ytterligare 4 minuter.

    Blanda soja, chili och citron till marinaden. Ta upp köttstrimlorna ur buljongen och låt dem rinna av. Lägg dem i marinaden.

    Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna och skrubba potatisen. Skär dem i strimlor och lägg i långpanna eller på plåt. Droppa över olja, salta och peppra. Stek i ugnen 20-25 minuter eller tills de är genommjuka.

    Använd nykokta bönor eller värm burkbönor i litet av spadet. Kör de varma bönorna och rapsoljan till en slät puré till exempel med stavmixer. Blanda i crème fraiche, vitlök och basilika och mixa hastigt.

    Servera det marinerade köttet med rotsaker och bönpuré samt sallad.

    En variant är att portionera ut allt i pitabröd, räkna i så fall med bara hälften så mycket rotsaker.

Svar på tråden Hur tillaga nötrulle?