Mandelmassa
Jag har en mandelmassa bit kvar från när jag baka en kaka i går.Nån som har nån idé vad man kan göra med den?
Jag har en mandelmassa bit kvar från när jag baka en kaka i går.Nån som har nån idé vad man kan göra med den?
äta upp den.. det e ju himla gott vettja.. :)
Ja det e jätte gott, men jag tänkte om man kunde gör nått ännu godare med den.....
min 12-årige son har en favorit!!
skiva mandelmassan och lägg på knäckebröd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tycker han är JÄTTEMUMS
rulla kulor och doppa i choklad.
fast jag tycker mm är GÖRäckligt!
Glass! Gå in på www.ica.se och sök i deras recept på "festglass". Det är supergott och enkelt att göra! Jag brukar ha "vanlig" ingefära istället för den som står i receptet, men man får ta ganska mycket.
varm banan med choklad o mandelmassa e jättegott, gräv ur bananen lite grann o stoppa i choklad o mandelmassan, perfekt efterrätt
Blanda med smör och använd som fyllning i vanliga bullar. Mums.
nääää,vilken taskig tråd,nu var ja ju toksugen på mandelmassa!!!
Mazarinmuffins
Ingredienser
250 g grovt riven mandelmassa
150 g smör
1 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Beredning
Rör mandelmassa, smör och socker till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i sänder och rör kraftigt mellan varje ägg. Blanda ner mjölet blandat med bakpulver. Fördela smeten i cirka 20 pappersformar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 10 minuter. Glasera gärna färdiga, kalla muffins. Glasyr: 1 dl florsocker blandas med cirka 1 msk vatten tills glasyren är smidig.
Exotiska mandelmuffins
Ingredienser
300 g mandelmassa
1 lime (saft + skal)
3 ägg
1 dl riven kokos
3 msk potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
1-2 msk pressad saft av lime
Ev någon droppe grön eller röd hushållsfärg
Beredning
Riv mandelmassan på rivjärn. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Blanda mandelmassan med limeskal och äggen, ett i taget. Blanda samman kokos, potatismjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten i dubbla bullformar av papper ställda på en plåt. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Blanda florsocker och lime saft till en slät glasyr. Färga den eventuellt svagt grön eller röd med hushållsfärg. Bred lite glasyr i mitten på muffinsen, men inte ända ut i kanten. Servera muffinsen till te, kaffe eller saft
Hallon- & marsipanmuffins
Ingredienser
5 dl vetemjöl special
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg, lättvispat
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl smält smör eller margarin några droppar bittermandelolja
Fyllning:
2 msk hallonsylt
150 g mandelmassa
1/2 dl hackad eller flagad mandel
Beredning
Sätt ugnen på 190. Rulla mandelmassan till en rulle, cirka 4 cm i diameter. Skär i 24 skivor. Lägg en liten klick hallonsylt (1/2 tsk) på hälften av mandelmasseskivorna. Lägg resterande skivor över dem med hallonsylt och tryck ihop kanterna runtom. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. I en annan skål rörs ägg, mjölk, matfett och bittermandelolja tills del blandats väl. Klicka ned mjölblandningen i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet. Fördela hälften av smeten i 12 muffinsformar. Lägg en mandelmasserundel i varje och klicka på resten av smeten. Strö på hackad eller flagad mandel och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Mandelmuffins
Ingredienser
300 g mandelmassa
3/4 dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 tsk bakpulver
4 ägg
Glasyr:
1/2 dl florsocker
2 tsk vatten
Beredning
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret. Tillsätt äggen och rör smidigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner det i ägg- och mandelmassesmeten. Fyll muffinsformar till drygt hälften med smeten. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 15 minuter. Lös florsockret i vattnet under uppvärmning och glasera muffinsen med den avsvalnade glasyren
Pannkaksknyten med äpplen och mandelmassa
Ingredienser:
Pannkakssmet:
2 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl Mjölk
1 krm salt
en klick Svenskt Smör
Fyllning:
2 äpplen
1 dl russin
100 g hasselnötter
en klick Svenskt Smör
100 g riven mandelmassa
Instruktioner:
Tärna äpplena och steka dem i lite smör tillsammans med nötter och russin. Tag sedan stekpannan av värmen och rör ned mandelmassan. Fyll de nygräddade pannkakorna och servera direkt.
ARRAKSPRALINER (ca 30 st)
250 g mandelmassa
1 tsk hushållsarom - arrak
150 g blockchoklad
ca 15 hasselnötskärnor
1.Knåda in arraksaromen i mandelmassan. Rulla små bollar.
2.Bryt sönder chokladen och smält den i en djup tallrik över en kastrull med hett vatten. Dela nötkärnorna.
3.Doppa mandelmassebollarna i chokladen, använd en gaffel. Lägg pralinerna på bakplåtspapper och garnera med nötter.
4.Ställ pralinerna svalt att stelna.
Persikor under mandeltäcke
En töjbar efterrätt. Öka bara antalet persikor, mandelmassa och glass.
Ugn: 250°
1 burk konserverade persikor
tunna skivor av mandelmassa
1 äggvita
1/2 l vaniljglass
Lägg persikorna med kupan upp i en form. Skär tunna skivor av mandelmassa och lägg över varje persika. Pensla mandelmassan med äggvita. Låt stå i ugnen ungefär 10 minuter eller tills mandelmassan har fått fin färg. Servera tillsammans med vaniljglass som fått mjukna lite utanför frysen.
Mintkulor
ca 100 stycken
tillagningstid ca 45 min
500 g mandelmassa
50 g mjukt smör
8-12 droppar pepparmyntolja
ca 500 g mörk blockchoklad
Riv mandelmassan på grövsta sidan på råkostjärnet. Tillsätt smöret. Droppa i pepparmyntoljan och arbeta samman. Forma massan till små avlånga bitar.
Bryt chokladen i bitar ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten. Låt chokladen smälta. Doppa bitarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg dem på folie att stelna. Förvara pralinerna svalt.
Annorlunda äppelkaka
6 Portioner
Smördeg
3 Äpple
1 ts Socker
1/4 ts Kanel
50 g Mandelmassa
1 1/2 tb Vaniljkräm
Garnering
Korinter
Mixa vaniljkräm och mandelmassa till en bredbar kräm. Kavla ut smördegen till en ca 3 mm tjock platta. Skär ut en rund kaka med hjälp av en tallrik. Bred på krämen. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem och skär dem i tunna skivor som lägges på krämen. Strö socker och kanel och vik upp kanten. Baka i ugn ca 15 minuter i 250°. Serveras med vispad grädde.
Mjölkchokladkaka med krisp
Blir en mycket söt kaka som bör njutas i tunna bitar
Du behöver:
Krisp:
1 dl sötmandel
1/2 dl strösocker
Botten:
250 g mandelmassa
1 msk kakao
Fyllning:
400 g mjölkchoklad eller ljus blockchoklad
1 burk (2 dl) matlagningsyoghurt
Gör så här:
1. Börja med krispet. Hacka mandeln grovt och blanda med socker i en tjockbottnad kastrull eller vid panna. Låt sockret lösas upp på högsta värme under omrörning.
2. Sänk värmen till hälften och låt mandeln få lite färg och en härligt rostad doft. Sprid sedan ut på en plåt och låt svalna. Hacka därefter fint.
3. Riv mandelmassan till bottnen grovt och knåda in kakaon. Kavla ut degen och tryck fast den i botten på en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter. Degen behöver inte täcka kanterna.
4. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten.
5. Rör ner mandelkrispet och häll smeten i formen.
6. Låt stå kallt minst ett par timmar.
Favoritkakan
En glutenfri fyllig kaka som inte behöver gräddas
Du behöver:
Botten:
250 g mandelmassa
Fyllning:
125 g smör eller margarin
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad
2 msk rom
Gör så här:
1. Kavla mandelmassan mellan plastfolie så stor att den täcker botten på en form som är cirka 21 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck fast mandelmassan i botten. Den behöver inte täcka kanterna.
2. Smält smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret är nästintill smält. Låt koka upp och lyft kastrullen från värmen.
3. Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet, och tillsätt därefter rommen.
4. Häll smeten i formen och kyl minst fyra timmar före servering.
Tack för alla tips! ska göra mandelmuffins nu