Helstekt fläskfilé?
lite förslag...
HELSTEKT FLÄSKFILE' MED KONJAKSÅS
1/2 fläskfilé, ca 600 g
1 msk margarin eller smör
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
SÅS:
1 schalottenlök
eller 1/4 gul lök
1 krm svartpeppar
1/2 msk margarin eller smör
1 1/2 msk konjak
1 1/4 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl
1/2 dl vispgrädde
1/2-1 tsk soja
ev salt
gör såhär:
Putsa fläskfilén. Bryn den runt om i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Efterstek filén i ugnen i 200°C, 15-20 min. Skiva köttet tunt lite på snedden. Servera med såsen, potatiskaka och haritcots verts. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på 1 msk konjak, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt. POTATISKAKA MED GETOST 4 potatisar (ca 325 g)
1/2 purjolök
1 msk margarin eller smör
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
50 g getost
gör såhär:
Skala och grovriv potatisen, gärna med matberedarens grova skiva. Skölj av potatistrimlorna i ett durkslag. Låt rinna av och torka dem i en handduk. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs potatisstrimlorna i matfettet i en stekpanna. Tillsätt purjolöksstrimlorna och krydda med salt och peppar. Skär osten i mindre bitar. Varva potatis- och purjofräs med osten i en lätt smord ugnssäker form. Gratinera i 225°C. ca 15 min.
Gratinerad fläskfile med grillchips och champinjonsås
4 pers
ca 600g fläskfile
1 stor påse grillchips
10-15 stora champinjoner
1 lök
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
maizena (till redning)
Skär fläskfilen i 8 lika stora bitar:
Bryn dem i stekpanna krydda med salt & peppar.
Finhacka löken skiva champinjonerna.
Fräs i en vid kastrull tills löken är mjuk och glansig
Tillsätt mjölk & grädde, smaksätt med salt & peppar.
Låt koka upp, red av med maizena.
Häll upp chipsen i en ugnsfast form.
Lägg på fläskfilen, häll över såsen, strö över osten.
Gratinera i ugn 180 grader ca 10min.
Helstekt fläskfile med ugnsrostade grönsaker
2 fläskfiléer, ca 700 gr
vitlökspeppar
palsternackor, skivade på längden
morötter
squash i tjocka skivor
vårlökar
små färskpotatisar
olivolja
salt
kryddsmör
Ansa köttet och peppra det runt om. Stek hastigt i het panna. Sänk värmen och fortsätt steka tills köttet är rosa inuti. Det tar ca 20 min. Testa med en sticka; Köttet som sipprar ut ska vara rosa.
Skala grönsakerna skär i bitar. Lägg dem i ugnsfast form. Droppa på olivolja. Strö salt och peppar över och rör om. Stek i 180 - 200 grader tills grönsakerna är lagom mjuka och fått fin färg.
Skär köttet i skivor och servera tillsammans med grönsakerna och ett gott kryddsmör
Fläskfile inbakad i smördeg med cafe de paris sås (4 port)
500 gr fläskfilé
1 paket smördeg
Cafe de paris smör
Skär fläskfilen i skivor, banka sedan ut dom. Bred på smöret och rulla in dom en och en i smördeg. Lägg alltihopa på en plåt, sätt in det i ugnen på 200°i ca 20 min. Ät med klyftpotatis och sallad
VINMARINERAD KALL FLÄSKFILÉ MED ÖRTSÅS OCH VARMA PRIMÖRER
500 gm fläskfile
----MARINAD----
2 1/2 deciliter rött vin
1/2 morot
1 gul lök
1/2 purjolök
1 liten bit rotselleri
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
----ÖRTSÅS----
2 deciliter creame fraiche
1/2 deciliter majonäs
1 knippe gräslök
----SERVERAS MED----
1 färsk potatis
1 champinjoner
1 små späda morötter
1 vårlök
1 sockerärtor
Skal ich skär grönsakerna i bitar. Putsa fläskfilén och lägg den i en
tjock plastpåse tillsammans med grönsakerna och kryddorna. Häll på
vinet. Förslut påsen ordentligt och placera det hela kallt under 24
timmar.
Nu är det dags att ta fram köttet och torka av det. Salta och peppra
och stek filén i ugn på 175 graders värme i ungefär 35 minuter.
Låt det kallna i lugn och ro. Skär filén därefter i tunna lite sneda
skivor.
+++++ ÖRTSÅSEN ++++
Du finklipper gräslöken och blandar den med de övriga ingredienserna.
Ställ sedan såsen kall i 2 timmar.
++++ SERVERA ++++
Så var det dags att servera: Servera den kalla marinerade fläskfilén
med brynta champinjoner och färsk potatis samt små morötter, vårlök,
sockerärtor samt självklart deen kalla örtsåsen.
Kiwimarinerad fläskfilépanna (2 port)
200 g fläskfilé
½ burk krossade tomater (sila och använd spadet till marinaden)
1 kiwi
salt, citronpeppar, paprikapulver
Marinad
1 liten gul lök
1 kiwi
2 tsk soya
2 tsk vinäger
1 msk olja
1 dl tomatspad
cayennepeppar
Börja med marinaden. Riv löken och skala och mosa kiwin. Blanda övriga ingredienser. Lägg skivat kött och marinad i en burk med lock och marinera minst ett par timmar. Tag upp köttet ur marinaden och låt rinna av lite. Fräs köttet, häll på tomatkross, krydda och häll på ytterligare med marinaden. Låt sjuda 10 min. Skala kiwifrukten och skär i bitar. Dekorera. Servera med kokt ris.
Fläskfilé i chutneysås (4 port)
500g fläskfilé
1 purjolök
smör att steka i
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney (medelstark)
2 ½ dl mellangrädde
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 msk soya
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingefära
Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek köttet och purjolöken i smör, salta och peppra. Lägg över på ett fat. Blanda mango chutney, grädde, buljongtärning, vatten, soya, vinäger och ingefära i stekpannan och låt koka upp. Lägg i köttet och purjolöken i såsen och låt puttra tillsammans i ca 5 min. Servera med ugnstekt potatis eller kokt ris.
Fläskfilé med jordnötssås ( 4 port )
500 g fläskfilé, skivad
3 msk matolja till wokning
1 burk Satay Sauce
1 msk Fish sauce
1 msk Red curry paste
400 ml Coconut milk 400 ml
1/2 dl jordnötter, hackade
Woka fläskfilén i oljan. Tillsätt resten av ingredienserna. Sjud ett par minuter under omrörning. Servera med Egg Noodles eller jasminris.
Fläskfile med svampsås
1 fläskfile
1 liten burk krossad ananas
1 burk champinjoner eller färsk svamp
2 dl grädde
Putsa filen och skär i bitar och stek i stekpanna tills de är färdiga.Salta och peppra köttet. Lägg den krossade ananasen i en eldfast form och lägg de stekta fileerna ovanpå. Gör en redning med grädde , smör och mjöl och blanda i svampen som skivats i små bitar, lägg den på fläskfilen i formen och gratinera i ugnen 200° i ca 15 min. Servera med kokt potatis och grönsaker.
Rosépepparfilé
400 g fläskfilé
1 msk margarin
salt
Sås
2 dl vatten
½ buljongtärning
1 finhackad gul lök
2 msk chilisås
½ msk soja
2 tsk ljus fransk senap
1 msk krossad rosépeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl matlagningsgrädde
½ msk vetemjöl
Koka upp vatten och buljongtärning i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt lök, chilisås, soja, senap och rosépeppar. Koka upp och låt sjuda några minuter. Rör samman mjöl och matlagningsgrädde och vispa ner redningen i såsen. Tillsätt pressad vitlök och smaka av kryddningen. Låt koka några minuter till lagom konsistens.
Skär filén i skivor (1-2 cm) tjocka. Stek filé skivorna i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg det brynta köttet i såsen och låt småkoka några minuter.
Tillbehör, pressad potatis eller ris.
Fläskfilé i apelsinsås 4 port
600 g fläskfilé
2 msk Milda
1 stor gul lök, hackad
salt,
vitpeppar
2 dl stark buljong (gärna consommé på burk outspädd)
1 dl färskpressad apelsinsaft och ca 3/4 av skalet på 1 apelsin
2-3 kvistar persilja
1 lagerblad
Sås
2 sockerbitar
2 msk röd vinäger
2 dl sky
1 tsk Maizena Majsstärkelse
finstrimlat skal av 1/4 apelsin
2-3 apelsiner till garnering
Borsta 1 apelsin och skala av det gula på skalet av 1/4 apelsin med en potatisskalare. Skär skalet i tunna strimlor och koka dem mjuka i vatten ca 30 min. Häll av vattnet. Bryn de hela filéerna i matfett i en tjockbottnad gryta se till att de blir brynta runt om. Lägg i löken mot slutet av bryningen. Späd med buljong och apelsinsaften, lägg i persiljan och lagerblad. Lägg locket på grytan och låt köttet eftersteka på svag värme ca 20 min. Ta bort persiljekvistarna. Lägg sockerbitarna i en kastrull, häll på vinäger och koka ihop. Späd med skyn från grytan och låt alltsammans koka några min. Rör ut Maizena i 2 tsk kallt vatten, häll redningen i såsen och låt den koka upp. Tillsätt de kokta apelsinstrimlorna. Skär fläskfilén i skivor, lägg över på ett fat och häll över såsen. Garnera med hinn- och skinnfria apelsinklyftor. Servera med kokt potatis eller ris och en sallad
FLÄSKFILE SJÖVIK
4 pers.
6 hg Fläskfile´
2 dl Creme fraiche
3 dl Grädde
1 msk Soya
1-2 msk Chilisås
1-2 msk Fransk matlagningssenap
2 st Vitlöksklyftor
3 msk Dragon
Cayennepeppar lite
2 msk Cherry ev.
Stek fläskfilen i skivor. Krydda ( lite ). Lägg de stekta skivorna i ugnsfast form.
Häll i creme fraiche i stekpannan. Rör om.
Ta i alla andra ingredienser. Rör om.
Häll såsen över det stekta köttet, värm i 225 grader i 10 min i ugnen.
Servera ris, potatis eller pomchato till.
Ugnsgratinerad fläskfilé
ca 500 g fläskfilé, skuren i 1 cm tjocka skivor
några skivade champinjoner
1 strimlad röd paprika
1 pkt matlagningsgrädde
2-3 msk chilisås
riven ost
salt & peppar
Börja med att bryna filén, nån minut på varje sida. Lägg skivorna i en ugnsfast form. Fräs champinjoner+paprika och lägg det över filén.
Blanda grädde+chilisås, salta o peppra. Häll såsen i formen, strö på riven ost...pyts in i ugnen! 225°, ca 15 min, så att det blir gyllenbrunt. Ät med pressad potatis eller ris. MUMS!!!!
AFRIKANSK FLÄSKFILÉ
500 g fläskfilé
1 matsked(ar) smör
1 tesked(ar) svartpeppar
1 tesked(ar) salt
sås
2 matsked(ar) smör
1 tesked(ar) curry
1 1/2 matsked(ar) mjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
/2 buljongtärning
1 banan; mosad
1 vitlöksklyfta; pressad
2 tesked(ar) citronsaft salt
Gör först såsen. Fräs smör och curry. Tillsätt mjölet. Rör om. Späd med
vatten och grädde. (Jag tycker det är lättare att skaka ut mjölet med lite
av vätskan i en redningsbägare, det är mindre risk för klumpar då.. min
anm.) Smula i buljongtärningen. koka 3-5 minuter. Rör ner bananen. Smaksätt
med vitlök, citron och salt. Skiva köttet och stek i smör ca 2 minuter per
sida. Salta och peppra. Servera med såsen, kokt ris och tex mangochutney,
salta jordnötter, skivad kiwi och banan.
4 portioner
Fläskfilé i ugn
2 portioner
1 fläskfilé, ca 300 g
1 pkt creme bonjourost, valfri smak
champinjoner
vitlök
soya
salt
peppar
Bryn filén hel i stekpanna så att den får färg runt om. Tag ur filén och skär flera tvärgående snitt, nästan rakt igenom. Lägg filén i folie, som formas till en "båt". Fyll igen snitten med creme bonjourost.
Bryn champinjonerna i smör och vitlöksklyftor. Lägg i champinjonerna tillsammans med filén i folie"båten". Krydda med salt och peppar. Häll över soya.
Stäng igen folien till ett paket. Grädda i ugnen i ca 30 min på 220 grader (lagom att grädda tillsammans med klyftpotatis.)
Servera med klyftpotatis och tzatziki!