Inlägg från: flärp |Visa alla inlägg
  • flärp

    Låna till bil?

    Har funderat på en sak: är det så att folk lånar pengar för att köpa bil? Och om någon gjort det, hur motiveras kalkylen?

    För mig verkar det bäst att först spara ihop pengarna och sedan handla, än att i praktiken spara i efterhand och få en ränta till det... för en ny bil avbetald på tre år blir det ju typ 6000 kr i månaden bara i amorteringar. Plus en ränta på ett antal tusenlappar.

    Några erfarenheter?

  • Svar på tråden Låna till bil?
  • flärp

    Trodde också det, men ville se om det var något jag missat :) Eftersom det verkar som om folk gör det då och då.

  • flärp

    H P : så man kan säga att brist på möjlighet att spara först och handla sedan gör att du lånade. Du måste ha bil nu, och betala sedan är då ett bättre alternativ än att inte ha bil nu. Vettigt. Speciellt när man har förstånd att hålla priset till vad man tål.

  • flärp

    El sid: bostadstricket är smart -- ger ett lån till bra ränta, i praktiken tar man ut en del av sin vinst i förskott.

    Marcus pappa: jag förstår att alla inte är jätterika, men i praktiken kostar det mer att låna till bil och betala av än att först spara samma månadsbelopp och sedan köpa bilen. Antar att grundproblemet är som HP säger: att få bilen nu när den behövs snarare än om tre-fyra år. Eller hur?

  • flärp

    Bulldog76: du verkar ha koll på det, beskriv gärna din detaljkalkyl.

    Alternativintäkt, visst, man får kanske 1.5% ränta på pengarna på banken. Men alternativet att betala typ 5% (?) ränta borde vara totalt sett dyrare. Kan du få ihop en positiv kalkyl utan att räkna in värdet av att ha en bil?

    När du säger att du lånar om och köper en ny bil, hur ser den manövern ut? Och hur slipper du verkstäder... även en sprillans bil kan behöva omsorg ibland...

    Ett annat alternativ är som sagt leasing, vilket jag tycker verkar mer attraktivt eftersom man inte binder sig lika hårt. Och får service etc. utan att behöva betala extra. Eller?

  • flärp

    OK. Jag räknade på bil för 250kkr, avbetalning på tre år (100%), ingen kontantinsats. Då blir det 80 kkr/år, eller ca. 6 kkr/månad.

    Med 20% kontantinsats och säg 4 år avbetalning blir det 50 kkr per år, eller 4 kkr per månad. Jag kanske är lite aggressiv i avbetalningsplanen här, siktar på att arbeta bort hela priset inom ramen för den tid man vill uppdatera en bil för att den ska anses som "ny".

    Tack för svaret!

    Jobba på :)

  • flärp

    Så det man i praktiken vinner är att man aldrig behöver spara ihop till den delen av bilens pris som är restvärdet. För den första nya bil man köper.

Svar på tråden Låna till bil?