Nyttigt bröd
Vill ha recept på nyttigt bröd som gärna är lättbakat och såklart ska det vara gott!
När man söker på nätet får man ju upp en massa recept...men jag vill gärna få tips på recept som ni har provat och tycker är gott!
Vill ha recept på nyttigt bröd som gärna är lättbakat och såklart ska det vara gott!
När man söker på nätet får man ju upp en massa recept...men jag vill gärna få tips på recept som ni har provat och tycker är gott!
Det här brödet är från tv serien "Du är vad du äter" Det är jätte lätt att göra och är super gott!!!
Annas nyttiga bröd:
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
4-5 msk blandade brödkryddor
1 liter filmjölk
0.5 dl sirap
Sätt ugnen på 175 c.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
Grädda ca 100 minuter.
Alternativ ? gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.
Mustig råglimpa
av Nina Ahlm
En god, saftig limpa med knaprig yta.
1 limpa
2 dl rågflingor
3 dl grovt rågmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
1/2 dl havrekli
1/2 dl rågkross + 1/2 dl vatten
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl all bran plus
1 dl hackade torkade aprikoser eller russin
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 1/2 dl sojamjölk
finrivet skal av en apelsin
2 msk flytande honung
1 msk rapsolja
Alternativ 1
Blanda samman alla torra ingredienser utom rågkrosset i en bunke. Koka upp rågkrosset + vattnet tillsammans och rör ned massan i de torra ingredienserna direkt efter första uppkoket. Rör sedan ner sojamjölk, apelsinskal, honung och rapsolja. Blanda väl och låt vila 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en limpform med lite rapsolja. Häll över smeten/degen. När man bakar på dinkel är degen kladdig. Det ska den vara. Då blir brödet saftigt. Grädda brödet i formen längst ner i ugnen i ca 1 1/2 timma. Ta ur brödet och låt det svalna på galler. Ät nybakt eller frys in limpan i skivor och ta fram som nybakt varje morgon.
Proteinlimpa med keso & sojamjölk
av Nina Ahlm
1 limpa
2 dl grynblandning av korn, vete, havre och råg
6 dl dinkelmjöl
2 msk proteinpulver
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl torkad ananas
1 mogen banan
1 dl hackad mandel
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
2 nypor flingsalt
2 dl keso
2 dl sojamjölk
1 ägg
1 msk olivolja
1 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser först. Tillsätt sedan keso, sojamjölk, ägg, olivolja, ananas, vatten och banan. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Smörj en limpform med lite olivolja och lägg sedan ner degen. Grädda brödet längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1 1/2 timma. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.
Surdegslimpa med vetegroddar
av Nina Ahlm
Det här receptet ger ca 4 limpor
13 dl vatten ca 37 grader
1 1/2 dl surdeg
0,25 dl kallpressad rapsolja
25 gram jäst
1 1/2 msk salt
1 msk acasia honung
1 msk stött kummin
13 dl grovt rågmjöl
18 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 dl vetegroddar
4 msk solrosfrön
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Häll sedan vattnet i en rejäl bunke. Blanda ner alla ingredienser. Arbeta degen tills den är väl blandad. Den ska kännas lite kladdig. Det gör den när man bakar med dinkel och det ger ett saftigt bröd. Låt degen jäsa övertäckt i en timma. Ta sedan upp degen och knåda den smidig i lite extra mjöl om du tycker att det behövs. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg limporna i en smord långpanna. Använd lite rapsolja att smörja pannan med. Pensla limporna med kallt vatten och strö lite solrosfrön över. Låt limporna jäsa i ytterligare 50 minuter under bakduk. Grädda dem sedan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna på galler.
Surdeg
av Nina Ahlm
Det är inne med surdeg nu. Så här gör jag.
Dag 1
1 dl vatten ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och rågmjöl i en rejäl bunke. Låt bunken stå framme på bänken i 3 dygn i rumstemperatur, övertäckt med en bakduk.
Dag 4
Tillsätt ytterligare 1 liter vatten ca 40 grader samt 1 liter grovt rågmjöl. Rör samman och låt degen stå framme 1 dygn i rumstemp, övertäckt.
Dag 5
Degen är färdig att delas upp i 10 påsar och förvaras i frysen tills du vill baka på surdeg.
Kan även förvaras i kyl i ca 4 dygn.
Tips, när surdegen håller på att ta slut, gör ny på den sista och tionde biten genom att igen tillsätta som dag 4.
Bovetefrallor
av Nina Ahlm
Det här receptet ger ca 30 st bullar. Huvuddelen av mjölet består av dinkel. När man bakar med dinkel blir degen rätt kladdig. Det ska den vara då blir brödet saftigt och smakrikt. Det här brödet kräver lite förberedelse då bovetet ska svälla i ca 5 timmar. Se nedan.
5 dl helt bovete
1,5 dl krossat linfrö
1/2 dl russin
1 dl rivna morötter
7 dl hett vatten ca 80 grader
1,5 dl ljummet vatten, fingervarmt
50 g jäst
10-12 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 msk sesamfrö
2 msk solrosfrön
1 tsk salt
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj sedan bovete och russin och tillsätt linfröt. Häll sedan det heta vattnet över och låt svälla ca 5 timmar. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och arbeta sedan ihop jäst, dinkelmjöl, salt och solrosfrön med boveteblandningen till en jämn men något kladdig deg. Forma till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla bullarna med vatten, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Går bra att frysa
Dinkelfrallor
av Nina Ahlm
Snabba och enkla frallor med rivna päron och kryddor som fänkål och kummin. Innehåller ej jäst.
Ger ca 11 stora eller 15 mindre frallor.
2 1/2 dl dinkelkorn/rågkross
7 dl vatten
2 dl dinkelflingor/rågflingor
2 tsk flingsalt
6 dl dinkelmjöl
1 1/2 dl sojamjöl
2 rivna päron + ca 3 dl vatten
1 1/2 dl krossade linfrön
1 msk malda kumminfrön
1 msk malda fänkålsfrön
2 tsk bakpulver
Börja dagen innan med att koka dinkelkornen ca 5 minuter i vattnet. Häll i dinkelflingor och saltet när kornen svalnat. Låt massan svälla över natten i kyl.
Nästa dag. Sätt ugnen på 225 grader.Mixa massan lätt med stavmixer. Rör sedan i övriga ingredienser för hand. Degen ska vara fast men klibbig. När du bakar med dinkel blir degen kladigare än när du bakar med vetemjöl. Det är meningen, då blir degen saftig. Klicka ut frallor med en sked på en bakplåtspapperklädd plåt. Pensla bullarna med lite vatten och strö över lite krossad fänkål på varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Lätta lingonbrödet
av Nina Ahlm
Det här receptet ger ca 10-12 minibaguetter.
25 g jäst
5,5 dl vatten
14 dl fullkornsmjöl av dinkel
flingsalt
1 dl rårörda lingon/ blåbär + 1msk flytande honung
När du bakar på dinkel blir degen kladdigare än med vanligt vetemjöl. Det är meningen. Detta ger ett saftigt och luftigt bröd, så låt det med fördel vara lite kladdigt. Sätt på ugnen på 275 grader. Rör ut jästen med hälften av vattnet som ska vara ca 37 grader eller "fingerljummet". Tillsätt resten av vattnet och blanda i nästan allt mjöl, spara ca 1 dl. Tillsätt en stor nypa flingsalt. Låt jäsa under bakduk i 1 timma. Blanda sedan ner de rårörda lingonen och det sista mjölet. Knåda ut degen och forma till små baguetter. Lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen på 275 grader i 5 minuter. Dra sedan ner värmen till 175 grader och grädda ytterligare 10-15 minuter. Ätes med fördel nybakta.
Ninas kom igång - limpa
av Nina Ahlm
Här är mitt favoritrecept på en saftig, nyttig och fantastiskt god och lättbakad limpa med doft av äpple och kanel. Passar utmärkt som frukostbröd. Baka, skiva upp och ät direkt eller skiva, frys in och plocka fram nybakt ur frysen varje morgon.
1 limpa ca 20 skivor.
10 dl fullkornsmjöl av dinkel
25 g jäst
3,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 1/2 msk olivolja ( 1 msk i degen + 1/2 till formen )
2 medelstora röda äpplen
2 msk krossade linfrön
Sätt ugnen på 220 grader. Rör ut jästen i fingervarmt vatten, 37 grader. Tillsätt salt, kanel, honung, olivolja, grovrivna äpplen, linfrön och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills den lossnar från kanterna i bunken. När du bakar med dinkel ska degen vara ngt lösare än en vanlig deg. Då blir brödet saftigare. Låt degen jäsa i bunken, under bakduk i 60 minuter.
Smörj under tiden en 1,5 liters form med 1/2 msk olivolja. När degen jäst klart, lägg över degen i formen, pensla ovansidan med vatten för att få en krispig yta och grädda sedan limpan längst ner i ugnen på 220 grader i 25 minuter.
Låt det nygräddade brödet svalna uppstjälpt på galler. Ät brödet nybakt eller skiva och frys in.
Matbröd på dinkelmjöl
50gr jäst
6,5 dl vatten, 37 grader
½ msk salt
1/4 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
1 dl dinkelkorn, kokta
1,2-1,5 kg dinkel fullkornsmjöl
Smula ner jästen i det ljumma vattnet och rör om. Blanda i övriga ingredienser. Blanda ner mjölet till en slät och jämn smet, låt jäsa 1 tim under bakduk. Smörj en långpanna, tryck ut degen i pannan och skär i limpar eller rutor med en bröad kniv. Jäs ytterliggare i 45 min.
Grädda brödet i 175 gr ca 45 minuter.
Låt brödet svalna under bakduk, extra viktigt med fullkornsmjöl.
Vill du ha ett ljusare bröd så kan du ta hälften sikt och hälften fullkornsmjöl.
Dinkel baguette
5 dl kallt vatten
25 g jäst
1 msk olja
1 ägg
2 tsk salt
15 dl dinkelsikt
Fyllning
Keso naturell blandat med hackad vitlök eller den smak som du tycker om.
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt, ägg samt ca 13 dl mjöl. Arbeta degen länge så att den blir smidig.Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1,5 tim. Arbeta ner degen och låt den jäsa ännu en gång i bunken. Ta upp degen på mjölat bakbord, kavla ut längderoch bred på keso med den smak du önskar. Rulla ihop till baguetter och snitta dem fint med en vass kniv. Låt jäsa på smord plåt i 30 min. Grädda ca 15 min i 250 grader. Låt svalna under bakduk på galler. Perfekt att ha med sig i picnic korgen tillsammans med en god sallad.
Dinkelbröd
½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor havssalt
½ dl olivolja
1 stor riven morot
2 msk flytande honung
13 dl dinkel ljust mjöl
1 dl blandade frön/nötter ex solros, sesam, pumpakörnor, valnötter m fl.
Sätt ugen på 250 grader.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och moroten. Arbeta in mjölet noga.
När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska. Låt jäsa i 30 minuter. Häll i degen i en smord form, strö över fröblandingen och låt jäsa ytterliggare minst 30 min.
Grädda 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterliggare i 20 min.
Ett tips är att göra degen på kvällen och låta den stå i kylen över natten i en plast bunke, då jäser den sakta men säkert.