• FruD

    Min 3-åring pratar otydligt och slarvigt

    Hej,
    Har en tjej som fyller tre i augusti och hon har gjort framsteg, men både min make och jag tycker att det inte alls går i den takt det bör gå. Till och med dagispersonalen fattar inte vad hon säger och hon har nu varit där i snart ett år. Framstegen i språket den senaste tiden har varit på det grammatiska planet och inte orden.

    Vår tjej har aldrig härmat oss eller härmat de ord vi sagt. Många barn gör det. Vår tjej förstår allt och ibland är det nog så också att omgivning inte tror att hon förstår att de talar om henne, men hon hör och förstår och därmed tror jag personligen att det hemmar hennes språkutveckling.

    Vi båda föräldrar förstår henne väl och vet vad alla ord står för osv. Tex så kan det låta som följande.

    Hanna har åkt pappas bil idag = Nanna brum brum (låter som en bil) ditta där.

    Eftersom hon är inne i kiss och bajs perioden så är det mycket snack om bajs just nu. Och om hon ska på toaletten säger hon:
    Mamma, bajsa! = mamma dajs. Mamma stor bajs = mamma, dette dor dajs!

    Frågar jag tex vad det heter och pekar på ett lejon får jag till svar: den. Sen kan jag säga all från apa till katt och först jag säger lejon säger hon ja mamma det ä den.

    Hon tilltalar ingen i namn. Det närmast hon kommer att uttala namn är orden mormor, mamma och pappa. Alla andra tilltalas som docka. Det enda riktiga namn som hon säger är Emil som är en kompis till henne och hon uttalar det som Memeil.

    Vår tjej är oerhört intresserad av böcker och vi läser dem flera gånger per dag. Men intresset för att visa att hon kan tala rent och riktigt dröjer.

    Jag börjar bli lite orolig och vid nästa BVC besök kommer hennes språk bli granskad och jag lovar fortsätter hon som hon gör idag och har har gjort det senaste året så lär det bli ett långt BVC besök innan hon börjar prata.

    FruD

Svar på tråden Min 3-åring pratar otydligt och slarvigt