• Meria

    Efterlyses: Pitepalt-recept

    Imorgon är det ju mors dag och mamma har tjatat och tjatat om pitepalt. Mormor dog för 5 år sen och vi hittade aldrig hennes recept (Mormor och mamma föddes i Kiruna och levde mer eller mindre för palt ) Iaf, jag tänkte ta ett recept, skriva ut det lite snitsigt med scrapping och rama in det så hon har ett. Sökte efter recept på internet, men alla säger ju olika... Sååå, är det nån här som har ett recept på pitepalt som ni testat och tycker är gott?

  • Svar på tråden Efterlyses: Pitepalt-recept
  • Carre

    Pitepalt:

    8 hg råskalad riven potatis

    3 - 4 medelstora kokta potatisar

    1 ägg

    3 dl mjölk

    salt och kryddor efter smak

    fläsk eller köttfärs i lämplig mängd

    mjöl

    Riv potatisen och tillsätt ägget, mjölken och mjölet till dess att degen är lämpligt hård.

    Koktid 50 minuter.

  • BlåRosen

    Ååååååååååååååå,,vad Rosen blev sugen på palt nu ..

  • Sånglärkan

    Såhär kör vi:

    1 liter råriven vinterpotatis
    3 kokta, kalla, rivna potatisar
    1,5 tsk. salt
    4 dl. rågsikt
    blandas med vetemjöl till lämplig konsistens.

    Gör en grop i palten och lägg i rimmat, tärnat fläsk. Tillslut och lägg palten i kokande saltat vatten. Koka på svag värme i ca. en timme. Servera med äkta smör och ev. lingonsylt!

    Viktigt med ordentligt med salt i vattnet samt detta med rågsikt. Det ger en lite grövre smak så det inte känns som kroppkaka.

  • stinafina

    ...men i pitepalt ska man väl bara ha rå potatis?

  • ebben

    ska till mor o far o äta palt nu!!
    men vi har INTE i nån kokt kall potatis.......bara råriven

  • Meria

    hehe, det var mkt mindre i palt än jag trodde

    Tack för svaren!

  • Sånglärkan

    Förresten. Kiruna... det kan inte vara så att de åt kornmjölspalt där? Den är ju en helt annan sak än pitepalt. Mycket "fattigare" och hårdare, men god på sitt sätt!

    Där är det i princip bara kornmjöl,lite vetemjöl, salt och vatten, plus rimmat fläsk och så koka i saltat vatten.
    Den är kanon att steka upp dagen därpå i rejält med smör!

  • BlåRosen

    *nu suuuger det regält i Rosens mage*

Svar på tråden Efterlyses: Pitepalt-recept