• annaknin

    Vi som äter Levaxin / Liothyronin under graviditeten... Tråd nr 3.

    Här är länken till första och andra tråden:

    www.familjeliv.se/Forum-2-14/m14785294.html
    http://familjeliv.se/Forum-2-14/m17970412.html

    Tänkte att det kanske är fler som har sköldkörtelsjukdomar och som vill följas åt under graviditeten? Vi kan dela med oss av erfarenheter o s v... Jag är nyfiken på hur det går för er andra, om ni fått ändra er dos eller så sen ni blev gravida...

    Självklart är man välkommen i tråden även om man inte är gravid. Glad

    Jag har själv fått min son vid det här laget. Jag har underfunktion i sköldkörteln. Har medicinerats mot det i sju år och har gått hos samma läkare i Stockholm hela den tiden.

    Jag äter 175 Levaxin och 40 Liothyronin. Behövde aldrig höja eller sänka min dos.
    Mamma till världens bästa Leon, född 5:e april 2007! 1501 gram, 40 cm!
  • Svar på tråden Vi som äter Levaxin / Liothyronin under graviditeten... Tråd nr 3.
  • Inana83

    Jag har läst många som säger att dom blivit skickade till specialist läkare när dom fått diagnosen, bör alla med över-underfunktion i sköldkörteln besöka en specialist läkare? Detta var aldrig aktuellt (enligt min läkare) i mitt fall...

    Är det farligt för barnet i magen om mammans värden inte e bra? vad kan hända?
    Jag letade lite på internet men hittade inget som jag förstod riktigt...

  • Fru Humla

    inana:
    det är inte farligt efetrsom barnet producerar själv.
    i vissa fall där mamman varit mycket sjuk tror de att det kan orsaka psykiska problem hos barnet. inte så påläst eftersom det är så ovanligt men som jag sa i mitt tidigare inlägg. man blir oftast inte gravid om man har så dåliga värden så det skulle kunna skada. men missfallsrisken är större oxå om man har dåliga värden.
    åå nej man måste inte gå hos en specialist. jag gjorde det inte första åren men när jag böev gravid hade han å jag lite olika åsikter om hur man skulle sköta medivineringen eftersom jag hade läst lite nyare info än han hade lärt sig. så då fick jag remiss å det visade sig faktiskt att jag hade "rätt". tack vare tjejerna här inne som lärt mig så mycket!
    jam:: mådde du inte dåligt när du fick levaxin?
    jag blev jättesjuk fast jag börjad epå en låg dos...fick ångest å hjärtklappning. hamnade tillåmed på sjukhus för jag kunde inte sova å allt blev bara uppåner. tog flera månader innan jag var människa igen.
    sen tror jag att alla reagerar olika. vissa kan nog vara hemskt sjuka på ett tsh på 20 medan andra bara är lite sjuk på ett högre tsh..vad tror ni?

  • jamis

    Fru Humla: Jag var trött, ont i huvet och grät mycket utan att förstår varför, men läkaren sa att trötthet inte var en sjukdom så jag kämpade på. Han har vart med om många som haft höga värden men inte varit så sjuka som de som haft låga värden så det kan visst vara som du skriver.


    Lika ofta som föräldrar tänker på sina barn, lika ofta tänker ofrivilligt barnlösa på sina obarn
  • jamis

    Tack Ia70 Va gulligt av dig!


    Lika ofta som föräldrar tänker på sina barn, lika ofta tänker ofrivilligt barnlösa på sina obarn
  • Kängu

    Hej!
    Läser era inlägg och vill avreagera mig i ämnet

    Jag har underfunktion och medicinerades med levaxin under graviditeten. Först ville de också att jag bara skulle följa värdena på VC och ta första provet i v12, kämpade för att få hjälp av endorinolog istället. Fick det, han kollade var 4e vecka och höjde dosen så lite och noggrannt att den låg perfekt under hela grav.

    Efter grav fick jag nöja mig med VC. Dosen blev för hög efter grav, VC läkare sänkte dosen till hälften den blev alldeles för låg...och jag åkte berg och dalbana i värdena i ett halvår och hon ville nöja sig så fort jag låg inom normalintervallet fastän endokrinologen innan graviditeten hade optimerat dosen till ett lägre TSH värde än vad VC läkare ville ha.

    Alltså, VC (min läkare i alla fall) verkar inte kunna detta med levaxin och verkar nöja sig om de med grova förändringar lyckas få in en inom normalintervallet. Grrrr

    Min endokrinolog hade optimerat till 6 (5 hela två halva per vecka) tablett 150 microgram per vecka och min VC läkare tyckte att jag kunde ta 7 per vecka för det är enklare. Hon tyckte även att det inte gör nåt om man glömmer då och då. Detta var en kommentar eftersom jag har en dosett för att jag jämt glömmer. Men om jag glömmer 2 tabletter per vecka får jag ju en helt annan dos än vad jag ska ha...Hon är så slarvig.

  • Ia 70
    Kängu: Skulle jag glömma en tablett så känner jag det redan på seneftermiddagen/kvällen. Blir jättetrött o frusen
    Kan du inte fortsätta hos din endokrinolog o  göra som han säger? Jag går hos min vanliga läkare, men e oxå osäker på hur duktig han e i "ämnet"?
    Jag ska ta nästa test om en 4-5 veckor o se hur värdet ligger. (fick barn 20 april o kollade dumt nog inte upp det (värdet) så jag låg antagligen för högt. Fick massor av yrsel o ångest, men har mig själv att skylla, men jag tyckte att jag mådde så himla bra i början, pigg o på G hela tiden. Nu när det börjar normaliseras börjar jag känna mig mänsklig igen.
    Kram kram
  • Vetej

    Mina fråga här är, kan provsvar variera? Jag menar, kanske visa bra någon gång och en annan gång dåligt? Mina provsvar var enligt min läkare okej, men jag ska begära att få se dom själv.

  • Bastet

    Jag var sjuk jättelänge innan jag hamnade hos "rätt" läkare som såg symptomen och jag var sjukskriven ett halvår när jag påbörjade medicineringen - den läkaren menade att min kropp hade redan tagit så mycket stryk av sjukdomen så jag behövde all vila jag kunde få för att hjälpa kroppen bli bättre...

    Men denna sjukdom är ju så lurig för den följer inte alltid samma mönster - samma värde hos två personer kan hos personerna vara skillnad som på natt och dag - den ena kan känna sig dödssjuk och den andra behöver inte alls känna sig sjuk över huvud taget.

    Sedan har jag varit med om riktiga stolpskott som bara tittar på referensvärden och nöjer sig med det, när det är allmänt vedertaget bland de som kan sjukdomsförloppet att man även måste ta stor hänsyn till hur patienten mår. (även fast man inte bör ligga för högt då detta heller inte är bra)

    Efter min första graviditet så har mina värden hoppat lite fram och tillbaka, men det har slutat med att jag fick höja min dagliga dos från 100 till 150 mikrogram, och nu under denna graviditet har jag fått höja till 200 (är i vecka 15) och jag räknar med att jag kommer få höja till 250 innan bebben föds. Tar prov var 4 - 6 vecka. Tack och lov att jag har en mycket duktig barnmorska som "tar för sig" i kontakten med läkaren (som också är erkänt duktig på detta)... Det känns bra.

    Och det är som några redan har skrivit att det är svårt att bli gravid och det slutar i regel med missfall om man har riktigt dåliga värden (been there...) och innan v 12 är fostret extra känsligt bla finns risk för neurologiska skador - men det är extremt ovanligt, och mamman skall ha väldigt dålig ämnesomsättning då.

    Och min undran är - varför tas inte detta provet oftare? Det är ett av de billigaste och smidigaste proven man kan göra. På min VC har de det som standard i princip.... Det är ju bra...

  • Bastet

    Ps - alltså stolpskott till läkare....

    Det är nog dags för lunch nu - blodsockerhalten är visst vid fotknölarna nu

  • Vetej

    Hehe, ja stolpskott till läkare finns det TYVÄRR fullt av, har nu fått en tid hos en annan läkare via Läkarhuset, hon var trevlig som jag pratade med. Fick ett väldigt trevligt bemötande, hoppas läkaren är lika trevlig!

  • Fru Humla

    vill flika in lite här igen*ler*
    min endokrinolog sa att dte inte var nån idé att ta några nya prover de första tre månaderna efter grav då värdens svänger mycket då å inte blir pålitliga.
    jag sänkte min höjda dos för tre dagar sen från 200 till 175 som jag hade innan grav...
    har mått jättebra förutom några svängar då jag känt mig överdoserad sen förlossningen.
    de sista 2 dagarna har jag varit jättetrött å somnat i soffan när jag ammat å även när vi åkt bil har jag somnat fast vi bara ska in till stan.
    kan ju bero på att vi har haft mycket för oss några dagar så jag är trött men blir ändå misstänksam om det var rätt att minska dosen...men eftersom jag fått det rådet och är lite rädd för att vara överdoserad så...ger det en vecka sen borde jag väl ha stabiliserat mig igen eller vad tror ni?
    ska ju få en tid till doktorn men det är ju fortfarande semester så jag vill klara mig ett tag till...
    så vad tror ni tjejer?

  • Banzai

    I dag fick jag svar från min läkare ska höja dosen med 100mickrgram i veckan med andra ord 125micg/ dag är i dag i v13+3
    Och ska sen ta nya prover om 6 veckor.

  • Malla1

    Jag äter levaxin 150mg, har haft samma dos i ca 2 år, och behöver inte ändra den när jag blev gravid, man vet ju inte hur det blir senare men nu behöver jag inte ändra den iaf!

  • annaknin

    Oj, det var länge sen man skrev i den här tråden... och på fredag går den ut! Bäst att starta en ny, för även om jag själv inte är gravid längre så är ni väl en del som är det?

    Den nya kommer alldeles strax...


    Mamma till världens bästa Leon, född 5:e april 2007! 1501 gram, 40 cm!
  • Fru Humla

    tack knin...tråkigt att tråden dött bara. hade vart kul om vi hade kunnat hänga ihopp även nu när bäbisarna kommit...

  • Gullplutt

    Hej! Jag är för första gången gravid. Sambon och jag har försökt i ett år innan allt blev stoppat pga cancer i sköldkörteln 2020. 
    allt har dock sett bra ut efter alla behandlingar och äter nu levaxin. 



    Jag är i v 8 och precis innan jag plussade så tog jag prover för levaxinvärdena för mitt årliga besök 1/2 allt såg bra ut. 



    till min fråga är. Min Bm vill att jag ska ta kontakt med endorkin ( där jag är inskriven) för att forsätta hålla koll på värden men läkarna på Endorkin säger att BM ska hålla koll på det. Så är väldigt förvirrad och orolig att detta ska påverka barnet ifall jag har fått för låga värden. känner av ganska fort när jag inte har bra värden i brist på sömn på natten - vaknar vid vissa tider och kan inte somna om. 



    nån som vet hur ni gått tillväga? och en fråga till - hur gör ni när ni vaknar hungriga på natten med att äta och inte ta levaxin inom viss antal timmar efteråt? 


    🌸
Svar på tråden Vi som äter Levaxin / Liothyronin under graviditeten... Tråd nr 3.