Inlägg från: Bastet |Visa alla inlägg
  • Bastet

    Vi som äter Levaxin / Liothyronin under graviditeten... Tråd nr 3.

    Det gäller att hitta läkare som fattar - det är skillnad i referensvärden om man vill bli gravid mot vanliga fall. Om man har hypotheros skall man ligga lite pressat uppåt, nästan tangera gränsvärdena för mot överproduktion, dels eftersom fostret inte har någon egen sköldkörtelfunktion i början dels för att kroppen skall orka ta hand om fostret ordentligt.

    Jag tog prover med 4 - 6 veckors mellanrum under förra graviditeten, och fick höja från 100 - 200 mikrogram Levaxin fram till förlossningen. Under nuvarande graviditet har jag fått höja från 150 till 200 mikrgogram (är i vecka 12 nu) och troligtvis får jag höja ytterligare en gång innan bebben är färdigruvad.

    Jag har bara positiva erfarenheter från MVC och den läkaren - de vet vad de pratar om. Värre var det efter förra förlossningen då jag fick tre (!) olika bud från lika många läkare på doseringar och inget av dem stämde... Så det tog nästan ett år efter förlossningen innan jag mådde helt super igen. Det visade sig att jag fick justera min orginaldos uppåt med 50 mikrogram... Hoppas att det går bättre denna gång!

  • Bastet

    Och Ps: vi hade försökt att bli gravida i ett år innan min hypoteros upptäcktes - jag började med Levaxin och blev gravid efter 2 månader!!!!!

  • Bastet

    Som sagt - det gäller att hitta pålästa läkare! Och i viss mån läsa själv så man inte blir bortkollrad Jag har faktiskt rykt ihop med en allmänläkare om detta en gång - jag undrar vad som står om det i journalen? Han lyssnade inte, han förstod inte, och kom med kommentarer såsom "- detta har inget med lättheten att få barn att göra"... och när jag då hävdade att gynspecialisten som jag hade gått hos ett år tidigare sagt just detta, så blev han urförbannad....

    Om jag säger så här - han går jag aldrig tillbaka till.... Tacka vet jag valfrihet!

  • Bastet

    Olika labb använder olika referensvärden, och vid graviditet så är det ännu snävare gränsvärden än vad man tittar på i normala fall.

    Mitt labb använder framförallt följande prover: TSH (P-tyreotropin) mellan 0,4 - 5,0 (och här skall man dra sig mot 0,4 vid en graviditet) + T4 (P-tyroxin) mellan 10 - 22 (och här skall man dra sig mot 22)

    Det är oerhört viktigt att man tittar på värden tillsammans då dessa värden oftast har att göra mellan hypofysens och sköldkörtelns samarbete. (om inte sköldkörteln kan producera hormon (detta visar sig i lågt T4) så talar hypofysen hela tiden om att sköldkörteln bör öka produktionen av hormon (och detta visar sig i högt TSH). Ser det ut så på ett provsvar så har man en underproduktion - hypoteros.

  • Bastet

    obs glömde:

    Det kan alltså innebära att ett av värdena är någorlunda OK, men tillsammans så visar det på en över eller underfunktion.

    Så till dig Alfredboy: vad jag kan utläsa av dina värden är att de är OK och att de kanske rättar till sig efter ett tag (det är rätt så vanligt efter en graviditet att värden hoppar lite fram och tillbaka) men som det är just nu är det "ingen ko på isen direkt". Jag antar att du får prata med en specialist som kan se vart värdena tar vägen och måste du börja äta levaxin så blir det förmodligen i en mycket låg dos för att få upp ditt T4 lite. Men kommer du till en specialist så får du nog hjälp att rätta till värdena....

    (Och det med symptom kan vara lite lurigt, då en lätt överproduktion kan visa sig i samma symptom som underfunktion.)
    Lycka till

  • Bastet

    Jag var sjuk jättelänge innan jag hamnade hos "rätt" läkare som såg symptomen och jag var sjukskriven ett halvår när jag påbörjade medicineringen - den läkaren menade att min kropp hade redan tagit så mycket stryk av sjukdomen så jag behövde all vila jag kunde få för att hjälpa kroppen bli bättre...

    Men denna sjukdom är ju så lurig för den följer inte alltid samma mönster - samma värde hos två personer kan hos personerna vara skillnad som på natt och dag - den ena kan känna sig dödssjuk och den andra behöver inte alls känna sig sjuk över huvud taget.

    Sedan har jag varit med om riktiga stolpskott som bara tittar på referensvärden och nöjer sig med det, när det är allmänt vedertaget bland de som kan sjukdomsförloppet att man även måste ta stor hänsyn till hur patienten mår. (även fast man inte bör ligga för högt då detta heller inte är bra)

    Efter min första graviditet så har mina värden hoppat lite fram och tillbaka, men det har slutat med att jag fick höja min dagliga dos från 100 till 150 mikrogram, och nu under denna graviditet har jag fått höja till 200 (är i vecka 15) och jag räknar med att jag kommer få höja till 250 innan bebben föds. Tar prov var 4 - 6 vecka. Tack och lov att jag har en mycket duktig barnmorska som "tar för sig" i kontakten med läkaren (som också är erkänt duktig på detta)... Det känns bra.

    Och det är som några redan har skrivit att det är svårt att bli gravid och det slutar i regel med missfall om man har riktigt dåliga värden (been there...) och innan v 12 är fostret extra känsligt bla finns risk för neurologiska skador - men det är extremt ovanligt, och mamman skall ha väldigt dålig ämnesomsättning då.

    Och min undran är - varför tas inte detta provet oftare? Det är ett av de billigaste och smidigaste proven man kan göra. På min VC har de det som standard i princip.... Det är ju bra...

  • Bastet

    Ps - alltså stolpskott till läkare....

    Det är nog dags för lunch nu - blodsockerhalten är visst vid fotknölarna nu

Svar på tråden Vi som äter Levaxin / Liothyronin under graviditeten... Tråd nr 3.