• Jossebell

    "jag tror på en högre makt"

    Tror du på Gud?
    Frågan ställs ibland och ofta blir svaret.
    Nej, men jag tror på en högre makt. Eller Nej, men jag tror på någonting.

    Vad menar man egentligen med det svaret? En högre makt är väll även det en Gud, eller? Menar man att man inte tror på den traditionella Guden som svenska kyrkan förkunnar? När man då tror på denna högre makt eller på det ännu flummigare begreppet någonting, vad är det man tror på då? Gör man en helgardering så om man hamnar vid sankte Pers port så kan man säga "det var ju det jag sa, det fanns nått!"

    tror jag på Gud?
    Jepp... kort svar men kanske ska man börja lägga ut svaret som även nejsägarna gör.
    Ja, och jag tror på hans son, den helige ande och änglar. Jag har helt enkelt köpt hela paketet

    De kanske inte är nejsägare. De kanske bara är agnostiker, d v s sökare. De vill tro men så länge ingen kan komma med bra argument eller klara bevis så får VDposten på den religösa kartan vara tom. Låter vanskligt att tro på något men inte veta på vad. Som att åka båt utan att någon sitter vid rodret. (hemska tanke) Nä, då är det nog bättre att ta tag i rodret själv.

    Tror du på Gud?

    Nix, jag tror på mig själv!

    Fast om man ser det så, då innebär det ju att jag anser att jag som är troende och alla mina med systrar och bröder inte tar ansvar över våra egna liv utan låter Gud sitta vid rodret.

    Mördade du mannen?
    Nej, det var Gud. Det är han som sitter vid rodret!

    Ahhha, det är ju så inre röster verkar funka! Får ju hoppas att inte Gud satt vid rodret den 11 sep 2003 i dalarna. Kanske var det hans motspelare. Den ängel som han för så länge sedan kastade ner från himlen. Undra om han har ångrat det och velat försonas?

    Alltså, gubben sitter vid rodret men jag har ansvar för vilka beslut jag fattar ändå. Valet är ju mitt... (och då snackar jag inte om vilka vitaminer jag ska välja)

    // JB flurar....

  • Svar på tråden "jag tror på en högre makt"
  • Hygea

    JAg tror inte på gud.. Men jag tror på änglar och en högre makt, ja.
    Gud är bibeln o jesus o kyrkan.. etc.

    Om gud nu hade funnits eller jesus så varför måste de "dyrkas" i en kyrka? Med en man upphängt på kors?
    Jag läste lite om detta och fann då detta:

    En arkeolog hade funnit en gammal bibel som de säger att "jesus" hade skrivit själv, inga översättingar eller annat. Utan hans eget språk etc. De översatte boen o fann detta:
    "Om ni vill "hylla" mig när jag inte längre finns, bygg inga hus eller ge inga offer för min skull. Om ni vill be till mig eller Gud, gå inte till ett hus för det. Jag (jesus) och Gud finns överallt, under stenen utanför din dörr, i vinden, i alla träd och främst i alla människor."

    Länge sen jag läste om detta så nerskrivingen blev inte så bra ser jag..

    Men iaf, detta kom fram till påven och alla de "högsta hönsen", de förbjöd bibeln trots att det hade bevisats att detta var "äkta". För om boken hade godkänts som den "nya" bibeln så hade kyrkan gått i "konkurs".
    Så om jag ska tro på nåt ang "Gud" så skulle det vara detta.. Inte nåt som kristendomen handlar om idag.

    Och vem vet, kanske denna "jesus" var en lurendrejeri-människa, som bedrog alla och därför hängdes han på kors, men att en annan människa ändrade historian till det goda.

    Finns mkt att säga om detta..

    Kortfattat är jag nog en "New Age:are"! *kram*

  • Phillippa

    Jag tillhör nog en av dem som jossebell skriver om. Jag tror inte på gud och jesus i den bemärkelsen som det står om dem i bibeln. Bibeln tror jag inte är mer sann än Snövit och de sju dvärgarna. Däremot så måste vi ju ha kommit till på något sätt och då förlitar jag mig nog mer på naturkunskapen och the big bang men... Även de partiklarna måste ju ha kommit någonstans ifrån och om det nu var någon som skapade dessa hur kom då denna han/hon till? Har inte allting en början? Jag kan bli knäpp när jag tänker på det här och inser att det är alldeles för stort för mig och alla människor att klura ut.

    Jag kan nog säga att det är naturen som är min "högre makt". Utan träd, vatten, luft m.m kan vi inte leva och det är detta vi skall hedra och sköta. Jag tror att vi kommer mycket längre genom att bry oss mer om jorden som vi lever på och våra medmänniskor än att tillbe något som vi inte kan se. Vad hjälper det att be till gud när jorden håller på att gå under? Vad hjälper det att be om att få komma till paradiset. Paradiset kan ju faktiskt vara här! Det kanske är så att vi måste skapa vårt eget paradis! Om vi bryr oss nu och hjälps åt nu istället för att läsa sagor om det som sägs har varit och skall komma så vore väl livet enklare. Då har ju alla sin livsmening klar! Vårda och ta hand om jorden så kan djur och människor ha den till sitt förfogande för all framtid.

    Det här är min lilla filosofi. Jag ser inte ner på människor som är religösa bara på dem människor som bara pratar och inte handlar. Människor får tycka vad de vill, huvudsaken är att de mår bra av det och inte skadar andra.

  • HaltaLotta

    Jag är en av de "nej" sägare som antagligen skulle svara "Jag tror på någonting"....... (hur knäppt det än låter). Men samtidigt kan jag också säga att jag nog tror på allt nästan, alla "saker" (religoner osv) har något jag själv kan koppla till, någon bit av det o någon bit av det...... Det bildar liksom en egen slags "religon" som jag tror på. En "religon" sm är skapad av mig för mig och som hela tiden är under bearbetning.......

  • HaltaLotta

    Jag är en av de "nej" sägare som antagligen skulle svara "Jag tror på någonting"....... (hur knäppt det än låter). Men samtidigt kan jag också säga att jag nog tror på allt nästan, alla "saker" (religoner osv) har något jag själv kan koppla till, någon bit av det o någon bit av det...... Det bildar liksom en egen slags "religon" som jag tror på. En "religon" sm är skapad av mig för mig och som hela tiden är under bearbetning.......

  • HaltaLotta

    Jag är en av de "nej" sägare som antagligen skulle svara "Jag tror på någonting"....... (hur knäppt det än låter). Men samtidigt kan jag också säga att jag nog tror på allt nästan, alla "saker" (religoner osv) har något jag själv kan koppla till, någon bit av det o någon bit av det...... Det bildar liksom en egen slags "religon" som jag tror på. En "religon" sm är skapad av mig för mig och som hela tiden är under bearbetning.......

    Låter väldigt diffust det här jag skriver, håller med!!! *knas* Svårt att sätta ord på det "där" jag tror på........

    Tycker att Jossebell skrev ett väldigt tänktvärt och intressant inlägg, det var väl egentligen DET jag från förstabörjan ville få fram........

    /Ida

  • Sagas mamma

    Jag tror inte på Gud, inte av nån speciell anledning. tycker bara hela idén känns som nånting jag kom ifrån på lågstadiet(sagor). tycker att bibeln är den första fantasiboken som skrivits:)

    men för det ser jag inte ned på troende kristna. alla letar väl efter sin mening i livet.

    mvh

  • krut larsson

    Jag är själv inte troende men har stor respekt för dem som är det. Jag skulle nästan säga att jag ser upp till dem som tror (om alternativen är "ser ner" och "neutral" alltså). Det är ju fantastiskt att känna en sådan trygghet. Jag har tillbringat mycket tid i kyrkan och tycker att det är oerhört spännande att diskutera trosfrågor och höra hur troende ser på saker och ting. Jag gjorde dock valet att inte konfirmera mig utifrån att jag inte har någon tro att konfirmera...även om det iofs hade varit spännande att lära sig ännu mer om religion.

  • loopy

    jag tror inte på gud, eller på "nåt". MEN jag hoppas nog innerst inne att livet är på jorden inte är helt meningslöst.

    jag är själv uppvuxen i en kristen familj, min far är präst, så det är inget främmande för mig med religion. men som ni skriver många av er: att man ser ner på dom som tror. det vill jag inte hålla med om. jag har största respekt för troende, även om jag inte delar deras övertygelse. däremot kan jag ofta tycka att JAG blir sedd ner på, eftersom jag inte tror.

  • Tattates

    Har oxå köpt hela paketet.
    Mår gott med det så jag fortsätter med den inslagna vägen :)

  • Mamba

    Varför skulle New Age vara mer spännande än det kristna livet? vad associerar ni till då?
    Det kristna livet är det mest spännande om man lever det fullt ut!
    Be för sjuka, be för döda som reser sig upp, leva tillsammans med Gud som skapat jorden, kan det bli mer spännande!
    Kan fortfarande inte fatta varför vi ska möta förakt bara för att vi inte enligtr folks traditionella syn är så spännande!
    Det är bara fördomar mot kristna och det kristna livet!

  • Joker

    Jag håller med Tussens mamma, jag tror på vetenskapen. Jag är uppvuxen inom kyrkan med söndagsskola etc, men jag kan bara inte tro på det. För mig är bibelns berättelser sagor på samma sätt som asatron, den grekiska och romerska mytologin etc.

  • Jojje4352
    Hej! Jag tror på Gud men inte som vanliga kristna. Jag anser mig själv vara kristen men jag tror inte det sitter en gubbe på ett moln och kollar på oss. Jag tror att gud är större än så. Någon form av andlig form som finns där för att vägleda oss. Många svarar mig när jag säger detta att då är jag inte kristen, men det är jag, det är bara det att jag tolkar inte alls bibeln på samma sätt som många andra. Jag tror att alla religioner på något sätt är sammansvettsade eller på något sätt egen tolkade från en och samma gud. 

    Jag ber till gud ibland när jag känner att jag behöver styrka och hjälp. Jag tror Gud är det andliga och en energi som är större än oss alla inte att Gud är en gubbe på molnen. Men jag har det svårt med tron då jag absolut kan tro på att någon skrivit ner mycket av det som står i bibeln (dock inte som det står idag utan man får läsa mellan raderna). Men att denna personen på något sätt hittat andligheten i sin fullo och sedan fört detta vidare och är därför kallad gud, någon som folk såg upp till. Samtidigt som jag skriver detta så kan jag bli på tvären då jag anser mig väldigt kristen och i få stunder kan jag tro på att gud finns som gud beskrivs i bibeln men ja. som sagt är jag tvivel aktig. Men absolut enligt mig själv tror jag på gud. På den extremt stora andligheten och energin som han är och jag anser mig vara kristen. Men mycket av det som står i bibeln har jag svårt att tro på.

    Låter detta helt knas?
  • Persan

    Jag tror att många svarar så för att de tycker det är lite pinsamt att säga att de tror på Gud, lättare att säga att man tror på någon högre makt. 

    Gud är stort begrepp, finns många olika Gudar & religioner, så ingen vet ju endå vilken Gud man tror på. 

  • Suheyb
    Jossebell skrev 2004-04-01 09:54:39 följande:
    "jag tror på en högre makt"

    Tror du på Gud?
    Frågan ställs ibland och ofta blir svaret.
    Nej, men jag tror på en högre makt. Eller Nej, men jag tror på någonting.

    Vad menar man egentligen med det svaret? En högre makt är väll även det en Gud, eller? Menar man att man inte tror på den traditionella Guden som svenska kyrkan förkunnar? När man då tror på denna högre makt eller på det ännu flummigare begreppet någonting, vad är det man tror på då? Gör man en helgardering så om man hamnar vid sankte Pers port så kan man säga "det var ju det jag sa, det fanns nått!"

    tror jag på Gud?
    Jepp... kort svar men kanske ska man börja lägga ut svaret som även nejsägarna gör.
    Ja, och jag tror på hans son, den helige ande och änglar. Jag har helt enkelt köpt hela paketet

    De kanske inte är nejsägare. De kanske bara är agnostiker, d v s sökare. De vill tro men så länge ingen kan komma med bra argument eller klara bevis så får VDposten på den religösa kartan vara tom. Låter vanskligt att tro på något men inte veta på vad. Som att åka båt utan att någon sitter vid rodret. (hemska tanke) Nä, då är det nog bättre att ta tag i rodret själv.

    Tror du på Gud?

    Nix, jag tror på mig själv!

    Fast om man ser det så, då innebär det ju att jag anser att jag som är troende och alla mina med systrar och bröder inte tar ansvar över våra egna liv utan låter Gud sitta vid rodret.

    Mördade du mannen?
    Nej, det var Gud. Det är han som sitter vid rodret!

    Ahhha, det är ju så inre röster verkar funka! Får ju hoppas att inte Gud satt vid rodret den 11 sep 2003 i dalarna. Kanske var det hans motspelare. Den ängel som han för så länge sedan kastade ner från himlen. Undra om han har ångrat det och velat försonas?

    Alltså, gubben sitter vid rodret men jag har ansvar för vilka beslut jag fattar ändå. Valet är ju mitt... (och då snackar jag inte om vilka vitaminer jag ska välja)

    // JB flurar....


    Jag har fattat det som att det som att Agnostiker står mellan Teister och Ateister, Att det är inte tre fina sticka grupper men en spektrum. Vilket kan märkas i alla tre.
    Du kan ha en teist som tror på Gud och praktiserar,de brukar tänka att alla skulle nyttas av vara aktiv troande och ha nåt efterleva.

    Du kan ha teister som tror på gud men inte pragtiserar  och det skulle göra honom närmare Agnostik i livs still. 
    Inom agnostiker så har du folk som är mer positiva till frågan om Gud men inte övertallat om det vad den Gud skulle vilja av oss.
    Sen du kan ha agnostik som när mer negativ till frågan om Gud, typisk brukar de ha stånded inget objektiv kan observeras av objektiv. Eftersom vi observerar det genom subjektiv lens vi.
    Sen du kan ha en Ateist som inte tror på gud för han har inte sett nån anledning att tro 
    sen kan du ha Ateister som säger det kan inte finnas en gud och det kan inte bevisas.Så alla som tror på det borde ändra sig 
  • EliseoCem
    Mamba skrev 2004-05-04 11:15:11 följande:

    Varför skulle New Age vara mer spännande än det kristna livet? vad associerar ni till då?
    Det kristna livet är det mest spännande om man lever det fullt ut!
    Be för sjuka, be för döda som reser sig upp, leva tillsammans med Gud som skapat jorden, kan det bli mer spännande!
    Kan fortfarande inte fatta varför vi ska möta förakt bara för att vi inte enligtr folks traditionella syn är så spännande!
    Det är bara fördomar mot kristna och det kristna livet!


    Jag tror mest det beror på att folk tror att "det ligger i tiden" att vara ateist eller icke-troende eller så vill man ha ett smörgåsbord där man kan välja mellan godsakerna efter det som tilltalar mest och då blir det något inom New Age. Ateister levererar ofta samma trötta "argument" hela tiden där de försöker "motevisa" Guds existens, jag orkar inte längre diskutera med dem, eftersom de för det första vägrar förstå att det finns en annan verklighet än den rent fysiska/ kemiska och som är svår att påvisa med vetenskaplig metod. Redan med den inställningen har de diskvalificerat sig för vidare diskussion med mig.

Svar på tråden "jag tror på en högre makt"