• camillimill

    Va fan är det frågan om? Är detta typisk för Kosovo Albaner eller? Hade ni accepterat detta? (långt)

    Nu är jag vansinnig. Fly förbannad är ett bättre ordval och jag tänkte konsultera er här innan jag gör något jag kanske får ångra.
    Vi bor i ett lägenhetsområde där det nyligen flyttat in två nya familjer med tre respektive fyra barn var. Det yngsta barnet är under året och kan således inte gå. Två av barnen är i lågstadieålder och de andra fyra är mellan 3 och 5 år.

    Jag skiter fullständigt i vilka vanor andra familjer har, så länge det inte påverkar min familj, men nu har det fan gått för långt här.

    Mammorna i de respektive familjerna är hemma på heltid, så samtliga barn, förutom de två som går i skolan, är hemma på dagarna.
    Barnen går inte på dagis och kan väldigt lite svenska. Den svenska som de kan är de inte så intresserade att praktisera i allafall eftersom de bara leker med varandra och då av naturliga och förståliga orsaker pratar sitt eget språk med varandra.

    Redan första dagen här, när jag släppte ut min snart 4-åriga dotter för att cykla, så kände jag att något va fel. Eftersom hon inte får vara ute och leka här på gården själv, så satt jag på trappan här utanför medan hon lekte. Hon hann inte mer än ta fram sin cykel så kom det här lilla gänget (4-5 ungar) i 3, 4, 5-års åldern och tog cykeln för henne, och så cyklade dom iväg! Min dotter stod där med sin hjälm och började gråta och jag hoppade fort ner från min trappa och ropade efter dom. Då slängde dom cykeln och sprang skrattandes iväg.

    Och den här typen av aktivitet har bara fortsatt. För det första så verkar det inte som att de tillåts vara inne och leka överhuvudtaget, för oavsett väder så är dom här ute på gården. 7 ungar som är helt förvildade! Även den yngsta av ungarna, han som inte ens kan gå, sätter mammorna ut i en gåstol här på gården så får de andra ungarna (de som i sämsta fall bara är kring 3 år, och i bästa fall kanske 8 år)passa under tiden hon gör något annat inne i lägenheten. Häromdagen gick jag och Nellie ut på gården för att leka, och då satt den här stackars bebisen i gåstolen och var ledsen.. Jag tittade mig förskräckt omkring o undrade var mamman var, men upptäckte att hon (som oftast) var inne och dammsög lägenheten.
    Hennes dörr stod på vid gavel och jag hörde hur hon dammsög utan minsta koll på ungen. (vi bor i den typen av lägenheter där alla har egen ingång, och där de som bor på andra våning har en utvändig trappa upp till sin ytterdörr.)

    Jag gick fram till ungen som satt i sin gåstol mitt på gården (där det för övrigt kör bilar emellanåt. Det är ett jättestort bostadsområde med kanske 50 gårdar som ser nästan likadana ut) och pratade med honom, varpå han tystnade. Ingen mamma i sikte och jag fick gå tillbaks till min dotter och hjälpa henne med hjälmen. Ungen började skrika igen, och i samma sekund kom min sambo ut och sa att jag fått telefon, så jag fick gå in några minuter. Under de kanske Fem minuterna som jag pratade i telefon, så tittade jag i fönstret när min dotter cyklade, och under hela den tiden så va barnet i gåstolen ledsen där nere.
    Samtidigt som jag kommer ut igen så kommer mamman ut från lägenheten och går fram och ger barnet någonting. Sedan återvänder hon in igen, och ungen tystnar.

    Jag sitter på trappan och många minuter passerar och jag hinner under tiden byta några ord med granntanten här bredvid, som informerar om att hon vid ett flertal tillfällen fått gå ut och ta loss barnet i gåstolen från häcken, som han lyckat fastna i. Ingen av de gångerna har hans mamma synts till.

    Efter pratstunden med henne så går jag nerför min trappa och fram till den här ungen igen, för att kolla vad han har för sig. (han står ju helt ensam i sin stol, och mamman, som fortfarande dammsuger, kan omöjligt se vad han har för sig då han står nedanför trappan som skymmer sikten från hennes fönster)

    Då har han en stor jävla brödbit och suger på! En bit limpa som jag aldriig i helvete hade vågat låta mitt barn ha SJÄLV o tugga på i den åldern. Ungen kan ju kvävas om en för stor bit slinker ner.

    Jag blir hypernervös och sätter mig på rimligt avstånd från barnet så att jag ser honom hela tiden. Är ju såklart livrädd att han ska sätta den i halsen! Efter en stund blir han ledsen igen, och börjar gråta och ropa.. Ingen mamma i sikte och jag blir helt skitstressad. Det känns liksom fel att gå in och knacka på (en dörr som dessutom står öppen) o säga att hennes barn är ledset, för det är fan inte MIN uppgift att informera om. Man kan ju inte släppa en tio, elva månaders bebis i typ en halvtimme ute utan uppsikt!

    Ja, ja. Skitsamma. Efter ytterligare en stund så kommer så mamman och tar in barnet, och jag blänger allt jag kan o skakar menande på huvudet. Hon ignorerar mig helt.

    Den här typen av incidenter har inträffat under flera veckor nu, och barnen (Alla barnen, även de som bara är 3 år) går ALDRIG in innan klockan 10 på kvällen. Oftast är de ute betydligt längre än så, kanske till 11 eller halv 12.
    I ärlighetens namn så skiter jag i vilket. Folk får ha sina vanor som det behagar dom, och under semestertider o sådär så har min dotter som vanligtvis lägger sig kring halv 8 inte lagt sig innan 9, halv 10, så folk får ju såklart göra som dom vill, utan att det säger något om deras föräldrarskap.

    Men nu har skolorna börjat och semestrarna slutat och folk börjar komma tillbaks till rutiner o liknande. Alla utom Dom. Dom håller fortfarande på o väsnas och har sig, och flera av grannarna är helt vansinniga och har försökt prata med dom utan resultat eller förändring.

    Dom är helt galet våldsamma ungarna, och slåss, skriker och kastar grejer här ute som om dom vore komplett galna hela högen.
    Och jag har med egna ögon bevittnat hur mamman till barnen har gått ut och brutit av en stor pinne från trädet utanför, och sprungit efter småungarna och piskat dom för att de bråkat för mycket. (om den ena 4 åringen slår den andra, så får den som slår stryk av mamman!)

    Öga för öga, tand för tand.

    Jag har vid några tillfällen försökt säga till både barnen o mammorna, men barnen bara springer iväg, och mammorna lådsas som att de inte förstår svenska och vänder mig bara ryggen.

    Barnen har spottat på min dotter flera gånger och piskat en av de andra (svenska) grannbarnen med en pinne, och de har snott barnens cyklar, scootrar och sandleksaker, och en av mammorna på granngården berä'ttade att där de tidigare bodde (den ena av den här familjen har blivit förflyttad tidigare för att de störde så mycket) så kom det ibland föräldrar från andra gårdar hem till den här problemfamiljen, och tog tillbaks leksaker och liknande som den här problemfamiljens barn snott.

    Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag känner mig helt rådvill.
    Nu är klockan 22 på kvällen och de är fortfarande ute. Nu är mammorna ute tillsammans med dom, och det är ett himla liv, både på mammorna och barnen. Klockan 21:00 var jag ute och sa att de får dämpa sig, och klockan 21:15 när Nellie vaknade av allt liv, så va jag ute igen och sa till den ena mamman på skarpen att nu får det vara bra! Att jag har barn som behöver sova o att de får vara tysta.

    Hon svarade irriterat (hon som knappt kunde svenska tidigare) att barnen inte ville vara inne och leka, och att de är lediga i morgon. (va fan. dom är alltid lediga, hennes barn!!)
    Jag sa att alla barn inte är lediga, och att det hur som helst måste tas hänsyn till att det finns barn här som inte är uppe till midnatt.
    Hon bara vände mig ryggen och jag ropade "men hallå" till henne och sa att det står i varbergs bostads informationsblad att man måste ta hänsyn till sina grannar.

    Hon sa att det va fradag och att vissa av hennes frannar brukar spela musik sent på nätterna och att hon inte störs av det. och dessutom, sa hon, så va ju hennes barn ute. Mitt barn va ju inne!

    Jag svarade att det fan inte spelar nån roll att mitt barn är inne! Jag frågade om hon trodde att det va helt ljudisolerat och att det för övrigt aldrig är jag som spelar hög musik på helgerna. (jag har småbarn och är dessutom höggravid i vecka 40 med BF i övermorgon.)

    Hon bara vände mig ryggen igen och då gick jag in.

    Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill ha lugn o ro här på kvällarna, och även om det enligt kontraktet inte ska vara HELT tyst i lägenheterna förrän 22.00, så måste man väl kunna begära att de, om de nu MÅSTE vara ute o leka efter 20.00, ska kunna ta hänsyn o ge fan i att SKRIKA iaf???!!

    Dessutom vill jag känna mig trygg i att min dotter blir behandlad med respekt när hon är ute och leker på gården. Jag vill inte att hon vare sig ska behöva bevittna hur de ANDRA ungarna slår varandra gula och blå med diverse tillhyggen, eller att hon ska se hur mammorna slår sina barn, eller att hon ska höra hur mammorna skriker som idioter på sina ungar när de bråkar för mycket.
    Jag vill inte att hon ska växa upp i ett så hårt klimat där man spottas, slåss och skriker på varandra dagarna långa.
    Det är också svårt att motivera för henne varför hon ska in och äta klockan 7 för att vara i säng till halv 8 eller 8. Hon är ju också ledig nu i väntan på lillasyster eller lillebror. Det är ju svårt att förklara varför hon måste ligga i sängen o lyssna på hur de andra ungarna skriker och har sig utanför.

    Jag vet inte om det spelar roll att de är från andra länder. Att de är kosovo albaner, men alla som jag har pratat med vittnar om att det hänger ihop. Att de har helt andra sätt att se på barnuppfostran, aga och tider. Barnen somnar när de somnar och är ute sent på kvällarna.

    Det kan ju vara rena tillfälligheter det här, men man börjar fan undra när så många vittnar om samma sak.

    Förslåt att det här blev en halv roman.. Jag vet bara inte vad jag ska göra.
    Mvh Camilla

  • Svar på tråden Va fan är det frågan om? Är detta typisk för Kosovo Albaner eller? Hade ni accepterat detta? (långt)
  • lilla carro
    LoveSharPei skrev 2008-11-14 10:42:02 följande:
    lilla carro skrev 2008-11-14 10:39:49 följande: Hahaha! Det där var ju bra kul skrivet, och inte på ett bra sätt!
    inte meningen att det skulle vara kul.. är bara så trött på att alla är så otrevliga mot varandra inne på forumet. man kan diskutera saker normalt.. fast det gjorde kanske inte jag nyss men ändå ;)
  • lilla carro

    vill bara tillägga att i mitt inlägg inte fanns några värderingar angående det ts skrivit.. hon kunde skrivit om olika ostsorter eller vad som.. så jag vill inte ha några svar om att jag är fördomsfull eller annat.. vill inte bli missförstådd.. tack =)

  • Julia85

    Hej ts. orkade inte läsa precis allt men en bra bit läste jag. Ville bara meddela att vi hade här precis samma beteende på våran gata. Skulle kunna avra samma personer låter det som. Men det tror jag inte. Men de beteer sig precis så som du beskriver.
    Barnen allt mellan 6 månader till 6-7 år är ute hela dagarna och får inte komma in verkar det som. De stora barnen tar hand om de mindre.
    De förstör leksaker som ligger ute, snor saker m.m.

    Droppen var när min dotter fick stryk av ett mindre barn för att hon var snäll och lånade ut en spade (Hon hade bara två) då blev ett annat barn som gungade sur och ville ta min dotters spade. Min dotter har lärt sig att man slåss inte så hon stod snällt och fick ta emot diverse slag och ryck i håret. Detta hände 2 ggr på en vecka.

    Dessa barn är ute till 22-23 på kvällarna hela veckorna!
    Jag prtade med en tant som brukar vara på våran familjecentral, denna tant jobbar på soc. Jag berättade som det var. Barnen är ute hela dagarna m.m. Enda maten de får är godis, chips och glass. Att de får ta hand om sina syskon på 6 månadser och uppåt.

    Hon sa att så ska detta låter ju inte klokt! Hon ville att jag skulle ringa in och göra en anmälan på detta. Men jag tvekade.
    Veckan efter springer ett barn mitt i vägen, då på en stor och väldigt trafikerad gata! Då kännde jag att det räckte. Ringde samma dag till soc. De skulle genast börja en utredning. Efter ca 2 veckor så flyttade dessa familjer! De bodde i ett annat område på andra sidan stan i någon månad. Tills de blev vräkta!
    Nu har jag fått reda på att de bor här igen, men dock i samma lägenhet! En trea på 78 kvadrat. De är 2 familjer vadera har 2 och 4 barn. Sen har även den ena familjen en mormor och morfar som bor där. Alltså är det 12 personer som bor där!

    Behöver jag berätta att soc blev inkopplad av grannarna ganska snart! Nu vet jag inte vart de bor som tur var.

    Hoppas att du anmäler till soc! Detta är inget som små barn ska behöva stå ut med. Förstår dig precis ts. Man vet inte vad man ska göra. Men man kan anmäla till soc och vara anonym! Lycka till!


  • hunybany

    jag skulle först och främst ringa polisen när dom stör sent på kvällarna eller när du sett att mamman slår sina barn, för det är ju olagligt! Jag skulle också ringa socialen och hyresvärden.
    För sådär får man bara inte bete sig!

    och du har ju gjort allt som står i din makt och försökt och hjälpa till och sagt ifrån flera gånger.

    Om socialen visste om att mamman satte ut sin 10 månaders bebis i en gåstol på gården under ingen uppsikt alls, där de ända som ser till den är någon enstaka snäll granne eller dens små syskon så skulle inte hon ha vårdnaden kvar länge till och barnet kanske skulle få den uppväxt den förtjänar.

  • Flikkzz

    Du får nog planera att flytta. Det finns risk för att du kommer bli kallad rasist, de blev jag när jag sa vad de flesta svenskar tänker.
    Det kommer alltid vara ett problem tyvärr.

  • smoothiz
    Flikkzz skrev 2008-11-14 14:56:04 följande:
    Du får nog planera att flytta. Det finns risk för att du kommer bli kallad rasist, de blev jag när jag sa vad de flesta svenskar tänker. Det kommer alltid vara ett problem tyvärr.
    jasså du vet vad de flesta svenskar tänker?? jisses du måste va nått orakel för svenska folket eller nått då, mycket egendomligt att du kan sitta här o tala om vad de flesta svenskar tänker.. jag sku vela ha din superförmåga, att veta vad de flesta människor tänker menar jag..
    I used to be an atheist until I realized I am God...
  • lycklig1977

    usch! super jobbigt situation! har ni möjlighet att flytta? är rädd att ni kommer att fortsätta med detta problem tyvärr! tycker du ska anmäla dom om så krävs!

    hoppas det blir bättre! stödejer dig till 100%

  • lejone

    Så är det här med.
    Anmäl. Tror att det är det enda som hjälper sorgligt nog.

  • blommanigbg

    Äh. Ring din hyresvärd och klaga. Skriv upp i en dagbok från och med idag tid, datum och på vilket sätt de stör.
    Det hjälper ju uppenbarligen inte att prata med dom..

  • Spartacus

    skit i allt vad folkslag,kultur,religion och allt heter, det hör inte saken till hur många som än påstår så. vi har också flera kulturer inom kulturen i sverige så riktigt så enkelt är det inte!

    det här rör både dig och kanske andra grannar, du oroar dig för ditt barns säkerhet och även för grannbarnens säkerhet. för mig låter det som ett solklart fall att anmäla till hyresvärden!

    jag hade liknande problem inkl. fylla hos förälder, så jag hörde av mig till hyresvärden som i sin tur skulle höra av sig till kontaktperson hos soc. som skulle kolla läget.
    detta för att jag var orolig för våran egen och våran dotters säkerhet och inte vågade göra en anmälan, men samtidigt orolig för dom barnen och djuren som lever uppe i detta.

  • LoveSharPei

    Jag vill gärna veta hur TS vet att dom är Albaner från Kosovo och inte tex. Albanien eller Makedonien?

  • lejone
    LoveSharPei skrev 2008-11-19 20:22:51 följande:
    Jag vill gärna veta hur TS vet att dom är Albaner från Kosovo och inte tex. Albanien eller Makedonien?
    Kanske har hon hört sig för?
  • LoveSharPei
    lejone skrev 2008-11-19 21:17:57 följande:
    Kanske har hon hört sig för?
    Tvivlar jag på. Vill gärna veta.
  • zemer
    Anders3000 skrev 2008-08-23 00:20:11 följande:
    Men Marina 81!...Vi ser ju detta dagligen...Dom BOR ju i princip ute på gården ungarna...och detta är inte dom enda två albanska familjer som jag stött på...jag har träffat flera..Har en kompis som är alban och han uppfostrar sina barn på precis samma sätt
    Detta är inget vanligt beteende för kosovoalbaner. Jag är gift med en alban och har flera gånger besökt Kosovo. Dom har väldig koll på sina barn, tex man går till skolan sen kommer man direkt hem. Barn som är gamla nog att hjälpa till gör det. Familjen och hemmet kommer alltid först, självklart är dom yngre barnen ute och leker, men kommer alltid hem till kvällsmaten och sen stannar dom inne. Det är inte okj att skrika, slåss eller stjäla!
  • Tom Araya

    Utan att kasta skit på TS är min första reaktion på det hon skriver i trådstarten att åtminstone en del av detta hon upplever var ganska normalt, även i Sverige hos svenska familjer. Många är nog lite väl överbeskyddande idag.

    Men visst är mycket av det som beskrivs helt oacceptabelt.
    Vore jag TS hade jag samlat andra grannar som har klagomål och författat ett brev som vänligt men bestämt, klart och tydligt beskriver era samlade klagomål, varför deras beteende inte är acceptabla och hur ni vill att de bättrar sig. Tala om att ni avser kontakta soc, hyresvärd, störningsjour och eventuellt även polis om de inte bättrar sig. Om ni misstänker att kunskaperna i svenska språket är mycket bristfälliga kan ni även se till att ni får brevet översatt till deras språk (troligtvis albanska eller serbiska) och skicka med.
    Meddela att ni önskar svar på att de förstått, tagit till sig kritiken och ämnar bättra sig, alternativt bestrida kritiken. Lämna uppgifter så att de har möjlighet att kontakta er via telefon, e-mail eller papperspost.

    Skriv även ett brev till hyresvärden där ni beskriver problemen utan att peka ut familjen med namn och adress (enbart område), komplettera med en kopia på brevet ni skickar till familjen.
    Tala om att ni återkommer om era försök inte leder till positiv förändring och att ni då kommer att lämna namn och adress till värden och eventuellt även andra instanser.

    Lycka till!
    Samla gärna bevis: foton, filmsekvenser, vittnesmål mm.

  • Litet My
    Queen70 skrev 2008-08-23 00:07:29 följande:
    Tyvärr TS. I mina ögon ställer du inte varken dig själv eller dina grannar i särskilt god dager. Kan inte begripa hur du och dina grannar kan bevittna allt detta under så många veckor och inte informera socialtjänsten. Stackars stackars barn.
    Instämmer (trots att jag inte läst alla inlägg)

    Hade själv valt att kontaka både soc och hyresvärd, oavsett om grannarna var från Sverige, Finland, Kosovo eller Norge.
  • Aniko

    hur har det gått TS? En gammal tråd som väckts till liv ser jag, och jag kommer ihåg den för länge sedan.

    Jag känner inte till Kosovo eller Albanien men jag hade liknande problem med grannar i min förra lägenhet. Barnen var helvilda och extremt ouppfostrade men föräldrarna gick det inte att prata med. De var romer från Ungern. Det var många grannar som skrev klagomål till områdesansvarig (vi bodde i en hyresrätt) och familjen blev till slut vräkt. Tyvärr kommer de säkert att fortsätta i nästa lägenhet som de flyttar till  

  • devlom93

    Du har en väldigt snäv syn på verkligheten.

    Bor själv i Varberg. Mina grannar är svenskar och barnen har slagit och mobbad systern. Morsan skriker och hotar att ta livet av sig. Det är skrik minst 3 gånger i veckan. Dom 2 papporna tidigare har flyttat ut och är nog en tidsfråga tills den nya pojkvännen drar. Är det typisk för en svensk familj?

    Inte konstigt att så många svenskar är alkisar. Speciellt i Varberg där det är kultur att börja supa redan vid 12-14 års åldern. Bra barnuppfostran där va.

    Och många Kosovo Albaner i Varberg är framgångsrika med egna bolag. Kolla bara på alla dyra sportbilar som ränner runt i staden, garanterat en Alban som sitter bakom ratten. Detta är typisk för Kosovo Albaner.

    Det du beskriver är en typisk bonde familj.

    Min man är ifrån Kosovo och kan säga att han är en riktig man. Inte en fjantig svensk pojk som dricker öl varje helg.

Svar på tråden Va fan är det frågan om? Är detta typisk för Kosovo Albaner eller? Hade ni accepterat detta? (långt)