• Lucyinthesky

    hälsporre hjälp!

    Hej!

    Har haft jätteont i foten i 4 månader och har inte tänkt så mycket på det, men nu har det blivit värre.
    Har fått reda på att jag har hälsporre.

    Har ni något tips att ge mig? Har 7 veckor kvar av min grav, så jag lär inte gå ner i vikt på ett tag och därmed minska belastningen...

  • Svar på tråden hälsporre hjälp!
  • MiisPiis

    Jag har haft hälsporre i flera år nu.....

    Det ska kunna försvinna av sig själv, dock kan det ta mycket lång tid, annars måste man operera.

    MYCKET viktigt med bra skor med stöd. Jag skulle rekommendera att gå till en ortoped och få ett par iläggssulor gjorda efter just din fot!

  • CiMi

    Hejsan.

    Förstår att det måste göra fruktansvärt ont med hälsporre. Jag tycker du ska ta kontakt med en ortoped. Sök på hitta.se eller eniro.se om nån finns i närhet av där du bor.

    Ha det gott

  • MiisPiis
    Lucyinthesky skrev 2009-01-02 18:38:38 följande:
    Tack!Vet att vi har lång kö till ortopeden här.. något tips på vad jag kan göra så länge?
    Finns även privata tillverkare av iläggssulor....prova att söka på eniro.se.
  • Labolinas

    Se till att komma i kontakt med ortoped så snart som möjligt. Jag fick inflammation i båda hälsporrarna under min graviditet, men fattade inte det förrän efter förlossningen & det bara gjorde ondare & ondare i fötterna hela tiden. Kom till ortoped efter två månader (som då konstaterade hälsporre), fick sedan remiss till sjukgymnast som tejpade mina fötter tills inlägg var färdigtillverkade som för tre månader sedan. Nu 7 månader efter förlossningen har jag fortfarande problem med fötterna, men det är betydligt mycket bättre. Förhoppningsvis blir jag helt bra.

    Tips för att underlätta för dig under tiden - försök att dela upp promenader under dagen. Istället för en lång, gå flera kortare. Försök att motionera annorlunda än promenader, t ex simning, cykling osv. Använd väl uppbyggda skor tills inlägg är klara, eller be att på få dem tejpade av sjukgymnast (borde din BM kunna hjälpa dig med). Lycka till

  • lilla agnis

    Se till att alltid alltid ha skor på! Barfota är no-no. Skaffa inneskor typ Birkenstock som är fjädrande och inte helt platta. Annars som tidigare skrivits, inlägg, ev. tejpning av sjukgymnast och gå inte för långa stunder i taget-det straffar sig efteråt tyvärr! Mina hälsporrar gick bort av sig själv men det tog ca två år-och jag är fortfarande försiktig; har alltid inneskor med lite "kilklack" och aktar mig för snygga men "farliga" skor.

    Lycka till, vet att det är ett helvete du går igenom!

  • Indigogirl

    Skaffa hålfotsinlägg (gå till bra skohandlare som säljer ortopediska skor, Birkenstock köpte vi vilka är super) och skaffa riktigt mjuka, stötdämpande gåskor. Har tagit tid, men nu efter ca 4 månader med skorna och ilägg så börjar det ge med sig. Lycka till! Även inneskor, gärna med lite högre klack. Låter lite primadonna-aktigt, men rekommenderas.

  • Lucyinthesky

    tack för era svar!

    Ska till en sjukgymnast imorgon bitti.

    Det roliga är att under 3 års tid har jag gått med bra skor, även inne och ute. Kankse har jag haft anlag till detta innan och så har det blommat upp nu när jag gått upp i vikt snabbt.

    Hoppas det blir bättre snart, vill ju åka till Ikea och handla till bebisen snart!!

  • Lucyinthesky

    Har nu varit hos sjukgymnasten som tejpat min fot. Kan inte säga att det blivit bättre, men det tar kanske lite tid. Hon trodde inte på att jag gått upp 25 kg, det syntes ju inte.

    Nähä, visste hon hur jag såg ut innan?

    Får absolut inte halta, nä men det är inte så lätt när det gör ont så man vill böla...

    Vi får hålla tummarna att det blir bättre snart.

  • Lucyinthesky

    Hej igen!

    Nu några dagar senare så har smärtan ändrat karaktär. Inna stack det när jag gick på foten, nu känns det mer som ett jätteömt blåmärke och det har spridit sig runt hela hälen och på sidorna av hälen.

    Ska det vara så? Eller det kankse inte alls är hälporre?

    Hur va det för er?

  • Bodil82

    Jag har haft hälsporre en god vän rekommenderade att köpa ett häl inlägg från apoteket. Som en gummisula under hälen och det fungerade jätte bra nu har jag den varje dag och inte haft problem sen dess! Hoppas det går över! Kramiz

  • honeybunches

    Köp CROCS! Det var det bästa jag gjort. Mina bekymmer försvann helt, och har varit borta i över ett år! Hade före det försökt med vila, inlägg, skitdyra specialskor, stretchning och flera cortisonsprutor. Fick sen tipset av en bekant att köpa ett par Crocs, och dom räddade mina fötter.

  • Lucyinthesky

    Jag har använt crocs i 3 år, varje dag inne och ute, men fick det ändå.

    Inlägg har jag kört med i en vecka, känns hopplöst nu :(

  • familj05

    Hej!
    Började springa för ett par veckor sedan i nya sk jättebra skor. Fick ont under foten men fortsatte. Nu kan jag knappt gå och har fått sjukt ont längs hälsenan Fick veta att det var hälsporre så inget mer springande. Köpte silikonhälinlägg på apoteket men de hjälper inte. Känner mig lite desperat just nu... Hur har det gått för dig Lucy?
    Trevlig kväll!

  • Pysselgalningen

    Kan meddela att skor i basketskorsmodell (stora, klumpiga saker med TJOCK sula) är jättesköna att vandra i när det gör ont. Det var min räddning. Men jag vet inte om det går att få tag på sånna mjuka skor längre då det va drygt 10 år sen jag hade problem
    Men iaf, försök med ett par skor som känns mjuka och har mycket dämpning. Hittas mest troligt bland ungdomsskor, ala hiphop modell eller så

  • Lucyinthesky

    Hej!

    Jag fick avlasta med kryckor för det var fruktansvärt. Jag gick på kryckor i 1 vecka ungefär, sen försvann det!

    Kör med inlägg och mjuka skor hela tiden nu, dygnet runt.

    Så det enda som hjälper är nog total avlastning.

  • rudbeckia

    Man kan få iläggssulor som är gjutna efter din fot på bättre sportbutiker ex Löplabbet i Gbg om någon av er råkar bo i närheten. Men jag tror att de flesta större städer har liknande ställen.

    Sen har många sjukgymnast stället fotspecialister som kan göra formgjutna inlägg. Kolla runt på Eniro och ring och fråga om de gör ilägg.

    Jag gick runt i över 2 år och trodde att jag hade hälsporre och provade allt men det visade sig att det var en bieffekt på att jag hade underfunktion i sköldkörteln. När jag började äta medicin för min Hypotyreos så försvann värken.
    Om ni har testat allt för hälsporre kolla er ämnesomsättning för det kan ge alla möjliga konstiga symtomer.

  • klaraklaraklara

    Hej! Tänkte dela med mig om min hälsporrs-rehabilitering.

    Nedan följer tips på den viktigaste "utrustningen" och behandlingen enligt mig.
    - specialbeställda inlägg (min fysioterapeut använder "Formthotics" för 700kr som är mjukare och billigare än många andra)
    - stötdämpande skor med bred tåbox. Om tårna trycks ihop kan det orsaka spänning och smärta. Altra är ett superbra märke som man kan hitta på rea bla hos Zalando. Gå upp en storlek. Jag har tidigare använt barfotaskor men när man läker från hälsporre behöver man stötdämpningen hos ett par löparskor.
    - en fysioterapeut som du känner tillit till och som går på högkostnadskort (om du inte är rik) så att pengar inte får avgöra hur ofta du går dit. Försök hitta en som behandlar med laser (stimulerande ljus, känns inget men gör susen för läkningen). Detta var a och o för mig. Jag provade stötvågsbehandling som är mer vanligt men det gjorde ont och var obehagligt. Du får leta tills du hittar en. Ring runt och fråga ut!
    -gymkort. Kroppen är en helhet. Många blir stillasittande när de får ont i fötterna. Fötterna behöver vila men resten av kroppen måste hållas stark och i form. Simma, cykla, åk buss till gymmet och kör på maskinerna. 
    - sporttejp. Köp på apoteket. Biltema har billig men den fäster dåligt. Finns olika ex på tejpning på YouTube. 
    - massageboll som man kan rulla dagligen under fötterna. Finns på bla Stadium, Intersport mfl.
    - linement att smörja med dagligen. Ormsalva från apoteket eller tigerbalsam från Ica.
    - inneskor
    - börja gå i terapi om du tror att din smärta också kan ha en känslomässig förankring. Hur hamnade du här? Det kan en terapeut hjälpa dig att ta reda på.
    - sök stöd hos familj och vänner. För mig var det läskigt att inte kunna röra mig fritt och i början kunde jag inte ens göra det allra simplaste som att ta mig till affären för att handla mat.
    - påbörja en utredning hos din vårdcentral. Det är långa väntetider på röntgen och även om det inte är något fel på din fot, kan det vara en trygghet att göra en grundlig undersökning. Här kan du även få inlägg och inneskor på remiss men om du har möjlighet, köp egna! Det kan ta onödigt långt tid med remiss. 

    Du klarar det här! Var ihållig med behandlingen. Det är inte ovanligt att det håller i sig i över ett år och att det kommer tillbaka, men det är hanterligt och en möjlighet för dig att stanna upp och ta hand om dig! För vissa blir det aktuellt att sjukskriva sig några månader.

Svar på tråden hälsporre hjälp!