Havregrynsgröt - bra bantningsmat?
Är havregrynsgröt bra bantningsmat?
Är havregrynsgröt bra bantningsmat?
Hej !
Jag äter havregrynsgröt varje morgon med lite sylt och mjölk till. Jag tycker för det mesta att det mättar otroligt bra, men vissa dagar fungerar det inte alls och jag blir jättehungrig. Vet inte varför det är så, men som sagt oftast mättar det rejält och länge.
/tomcar1
Jag trodde det (åt h-gröt, sojamjölk och kanel) men märkte snart att jag blev vrålhungrig efter bara någon timme. Trodde det var helt normalt tills jag provade med fil + musli istället. SÅ mycket bättre och mer mättande! Kan ju vara individuellt i och för sig, men för mig inebar grötfrukostarna att jag varje förmiddag var tvungen att köpa en fralla eller liknande och det är ju inte så bra. På fil + musli håller jag mig fram till lunch.
Äter havregrynsgröt varje vardagsmorgon. Jag kan tipsa om att ha mosat äpple på istället för sockrad sylt. Det funkar lite bra.
För mig är det tvärt om. Om jag äter gröt står jag mig jättebra men om jag äter müsli så blir jag hungrig mycket tidigare.
Jag äer havregrynsgröt varje morgon, med ett äpple i bitar i och en banan i bitar i. Sen kryddar jag med kanel och har i lite lättmjölk. Det mättar bra och är jättenyttigt!!!
vätejon skrev 2009-01-06 20:35:23 följande:
vätejon skrev 2009-01-06 20:35:23 följande:
"
Problemen uppstår när mängden fruktos är stor och speciellt i samband med ett energiöverskott. Eftersom fruktos inte bromsar fettnedbrytningen och snarare stimulerar fettbildningen i levern så medför detta höga blodfetter och insulinresistens (främst i lever och fettväv). Detta har tydligt demonstrerats i djurförsök men också i humanstudier där intaget av fruktos har varit stort, ca 200-250g/dygn eller >20%E, tillsammans med ett energiöverskott [2, 3, 5, 12].
Det stora problemet är som vanligt energiöverskottet vilket gör att nästan allt fett man äter inte förbränns utan lagras in i lever och fettväv. Ett intag av 7,2g fiskolja (1,2g EPA, 0,8g DHA) kan förbättra blodfettrna vi högt energi och fruktosintag men påverkar inte insulinresistensen [12]. Fruktosens bidrag till fettbildningen är även under extrema förhållanden mycket liten, ca 3-7g fett/dag kommer från fruktos och motsvarande siffra från glukos är ca 1-3g fett/dygn under liknande förhållanden. Det är ingen skillnad i fettinlagring vid ett energiöverskott med extra tillägg av glukos, sackaros eller fruktos men ett extra tillägg av fett ger en större fettinlagring än motsvarande mängd från någon kolhydratkälla [6, 13, 14].
Fruktos är därför bäst i små mängder så att fruktosen hinner omvandlas till glukos eller användas direkt som energi. [6, 15]. "
Angående frukt vs vitt socker..
Så innehåller frukten mycket annat som är bra, ibland får man bortse från det negativa för det positiva..
Och... Det jag har för mig att det går ganska mycket frukt jämfört vanligt socker, per tsk eller matsked..
Jag äter havregrynsgröt... tinar lite frysta osockrade bär att ha på. Jättegott...
Och som Lillisen skrev.. såklart, inget är bra i för stora mängder.
Stjärnmamma skrev 2009-01-06 20:49:13 följande:
Om ni inte blir mätta på bara havregrynsgröt blanda i ett rått ägg i smakmässigt är det ingen skillnad !