GI (GlykemisktIndex) i korthet: Utesluter i princip alla kolhydrater de första veckorna och lever nästintill på protein, grönsaker med lågt GI och fett (rätt fett). När viktminskningen tagit fart efter några veckor kan man börja införa lite kolhydrater i små mängder så som pasta, potatis, bröd. I tredje fasen gäller det att hitta en balans i hur mycket kolhydrater du kan äta utan att gå upp i vikt. Man får äta mycket kött (protein), mycket "sallad" men mindre bröd, pasta, ris etc. (kolhydrater) och då äta fullkornsprodukter. Socker är inte förbjudet, men sötningsmedel rekommenderas.
Det är en hel vetenskap, och ska man göra hela GI-programmet måste man vara mycket välinformerad om exakt vilka produkter man får äta och vad allt vi stoppar i oss egentligen innehåller. Men om man är "kolhydratkänslig", kanske "sockerberoende" så är det en bra och hälsosam metod i samband med träning att gå ned i vikt mycket effektivt och att stanna där, samtidigt som man aldrig beöver gå hungrig eftersom man får äta relativt mycket mat. Men, man får offra en del och hålla stor koll på vad man äter - men det är det värt =)
www.giviktkoll.se/