• mammah­ärochn­u
    Äldre 10 Sep 16:05
    20530 visningar
    12 svar
    12
    20530

    Täcker/gäller försäkringsbolagens försäkring för ekonomisk hjälp vid privat IVF?

    Jag är 36, fyller 37 i jan-06 och har nyss blivit ställd i landstingets långa kö för IVF, minst 1½ år är kön vilket innebär att jag ej hinner fram före jag fyller 38.
    Vi är utredda och "oförklarligt barnlösa" då inga fysiska fel hittats på oss, förutom att jag har lite dålig ägglossning.

    Kan mitt försäkringsbolag Folksam tänkas hjälpa till för privat IVF-hjälp? Någon som känner till det?

  • Svar på tråden Täcker/gäller försäkringsbolagens försäkring för ekonomisk hjälp vid privat IVF?
  • mammah­ärochn­u
    Äldre 10 Sep 16:23
    #0

    Någon som vet?

  • Äldre 10 Sep 17:49
    #0

    Varför skulle de det? En försäkring täcker väl mer skador som uppkommer.

  • majsan­2
    Äldre 10 Sep 18:04
    #0

    Pia69 - vilket landsting bor du i? Om det är så att du står i kö i Sthlm (till HS) så får du behandling om du inte har hunnit fylla 39 när du kommer fram i kön. Dvs du får vara max 38 när behandlingen startar. Jag har ringt och kollat med dom.. Sen har jag även hört att väntetiden ligger på ca 12 månader nu så då borde du ju hinna! Jag har valt att köra privat eftersom det känns länge att vänta 1 år, det kostar en hel del men om man har möjlighet är det nog värt det. Vet ej om försäkring kan täcka men jag tvivlar på det tyvärr...

  • Cissem­issen
    Äldre 10 Sep 19:04
    #0

    Pia69 - på universitetssjukhuset i Umeå verkar det inte vara speciellt lång kö. När jag väl kommit dit gick allt väldigt snabbt. Före gick allt som i sirap. Kontakt togs i april, träffade läkaren i juni och 1:a IVF:et gjordes i augusti. Ruvar nu! Vet inte om ditt sjukhus är s.k. samarbetspartner med Umeå, och om det går att åka dit istället t.ex. Vet att jag hört något om det tidigare, men... Det är åtminstone gemensam hemsida för Umeå, St. Göran och Cura. Kan kanske vara värt att kolla upp?!

  • Äldre 11 Sep 14:32
    #0

    Hej!

    Det är 39 år som gäller på HS så du har ju lite tid kvar

    Sen tror jag inte att ditt försäkringsbolag ersätter dig för denna skada. Däremot så finns det en möjlighet att söka vård i annat land och låta Sverige betala. Det kan man ta till när man är placerad i kön men tycker kötiden är för lång. Hör med Försäkringskassan vad som gäller (det är de som betalar ut ersättningen för vården). Kanske kan något av våra nordiska grannländer vara ett alternativ?

    Lycka till!

  • nattin­attio
    Äldre 11 Sep 16:22
    #0

    gör man ivf utomlands så kan man få medecinerna på recept och ta ut dem i sverige, å då kan man alltså utnyttja högkostnaskyddet för medeciner, presis som du gör vid IVF i sverige.
    du kan oxå söka reseersättning, som motsvarar avståndet till närmaste liknande klinit i sverige,
    Man kan även få ersättning för alla besöken motsvarande ersättning för gyn besök.. (eller nått sånt det finns listor på allt)

    vi gjorde privat IVF i finland pgav att det var närmare för oss än den närmaste kliniken i sverige, kostade ca 43 000,- varifrån vi fick ca 1200,-!! tillbaka från försäkringskassan...

    jag vet inte riktigt reglerna men kötiden för landstingsbetalda behandlingar grundar väll sig på hur många landstinget bekostar per år, då tex norrbotten betalar så få behandlingar så är kön lång här, medans söderut prioriterar landstinget sånna behandlingar högre därmd blir kön kortare...
    alltså summan av kardemumman borde väll vara att det inte går snabbare att ställa sig i kön nån annanstans, om landstinget ändå inte betalar?

    Jag förstår heller inte tankegången med att vänta på dessa behandlingar om längtan efter barn är stor och man börjar närma sig åren då man inte får genomgå behandlingarna mer, ju tidigare ni gör ju större chans är det att bli gravid, ingen som tänker på det ???

  • Äldre 11 Sep 17:49
    #0

    nattinattio:
    Många tänker nog på det men för väldigt många kan det faktiskt vara en fråga om pengar. Alla har inte råd!

    Vidare så trr jag TS undrade över om hennes försäkringsbolag betalar ngt av behandlingen och inte försäkringskassan

  • nattin­attio
    Äldre 12 Sep 13:51
    #0

    men de var någon annan som kom in på utlandsbehandlingar å vad försäkringskassan betalar.

    jo jag vet att det kostar.. men har man vilja så kan man säkert jobba extra, spara, å framför allt bo billigare mm.... men jag låter den saken vara folk prioriterar ju som de vill. å inget är rätt eller fel!

  • Äldre 12 Sep 13:53
    #0

    För alla handlar det inte om att prioritera. Vissa har bara inte möjligheten så är det hur mycket vilja man än har!

  • Äldre 9 Jan 18:54
    #10

    Det skadar ju aldrig att anmäla barnlösheten. Det räknas ju som sjukdom. I värsta fall säger de nej men då har du ju inte förlorat nåt. Jag fick för min barnlöshet men då hade jag kassa äggledare. Men sök!

  • Äldre 9 Jan 18:58
    #11

    Och om du får pengar tror jag mer på invaliditetsersättning, men det får man ju använda som man vill. :) fick nej från mitt bolag för ersättning för själva behandlingen eftersom det inte ordnade själva diagnos. Alltså, jag är fortfarande steril trots ivf. Hade de opererat så jag inte skulle vara steril hade mitt bolag betalat. Lite krångligt kanske men hoppas du förstår. :)

  • Äldre 20 Dec 13:50
    #12

    Vad jag vet kan inte danskarna skriva svenska recept och därför kommer inte högkostnadsskyddet in.

Svar på tråden Täcker/gäller försäkringsbolagens försäkring för ekonomisk hjälp vid privat IVF?