• Äldre 16 Jan 12:20
    17321 visningar
    17 svar
    17
    17321

    Gluten intollerant = svårt att få barn?

    Tänkte höra med er som är gluten intolleranta och försöker skaffa barn, jag fick nyss veta att jag är det och har nu börjat på en ny kost. Fick veta att det kan vara svårt att bli gravid om man är det men att det ska gå lättare när man börja äta rätt. Jag kan heller inte äta mjölkprodukter eller sojaprodukter så mitt liv har riktigt vänts upp och ner men bara till det bättre, jag mår nämligen SUPER även om det bara gått två veckor sedan jag började min nya kost. Alla erfarenheter inom detta välkomnas här......

  • Svar på tråden Gluten intollerant = svårt att få barn?
  • Äldre 16 Mar 16:37
    #1

    ingen som vet vad jag pratar om?

  • Äldre 17 Mar 17:06
    #2

    Lustigt att du skrev om det....
    har kikat runt massor på olika sidor på nätet och jag tror att det är så...
    Förlorade ett barn i magen psd, och ett halvår efter ett missfall i v 13.
    Har du fått det konstaterat av läkare att jag är glutenintolerant och äter nu från januari helt glutenfri kost.
    Hoppas nu på det bästa om och när jag får ett +.

  • Äldre 17 Mar 20:52
    #3

    Åh så passande jag fick veta i mellandagarna och äter from 1 jan helt glutenfritt, visst vänds världen upp och ner! Jag saknar väldigt mycket, idag har en ostmacka varit värst, annars är det pizza och sånt. Hur går det för dig, har du funnit dig till rätta i din nya kost? Jag har hört någonstans att man kan ha svårt att bli gravid om man är glutenintollerant men nu verkar som om de orden är bortblåsta. Jag äter för övrigt även mjölkfri kost och har PCO vilket försvårar en del extra.

  • Lotlas
    Äldre 17 Mar 20:57
    #4

    Glutenintolerans (celiaki) kan vara en försvårande omständighet när man försöker bli gravid. Jag har celiaki och pco, vilket gjorde att vi till slut fick göra ivf. Dock vet jag inte vilket som påverkade mig mest, förmodligen pco:n...

  • Äldre 18 Mar 16:13
    #5

    Kroppen reagerar ju så att den förstör sig själv (tarmluddet försvinner) vid en intollerans mot gluten, precis som den gör vid tex diabetes och insulinet, men vid vanliga allergier så reagerar ju kroppen med tex rinnande ögon/näsa (som vid pollen/djur allergi) för att bli av med det allergena ämnet.
    Där tror jag att kroppen inte klarar av ett foster, som ju ska leva på/i oss, å säger då ifrån med tex ett missfall, i vissa fall kanske det skett så tidigt att vi inte ens vetat om att vi varit gravida utan trott att vi har haft svårt bara.

    Saknar mat.. oj, visst gör jag det, precis som du säger... pizza, fralla med ost.. glutenfritt bröd är så smuligt! *ler*
    Nu finns det ju dock massor med alternativ, det fanns inte alls när jag var liten.

    Hade celiaki som barn och sedan la det sig latent i kroppen när jag var ca 5 år och kom sedan tillbaka igen vid en stor hormonförändring. (graviditeten förra våren) men jag visste inte att celiakin var tillbaka förrens jag var till läkaren och tog prover nu i januari. tyvärr... annars hade jag ju ätit glutenfritt från start!

  • About golden years
    Äldre 18 Mar 16:15
    #6

    Mig veterligen har man inte svårare att bli gravid som glutenintolerant OM man sköter sig med kosten. Slarvar man däremot och äter gluten kan det bli svårare vad jag hört.

  • Äldre 18 Mar 16:47
    #7

    Precis.. helt rätt, äter man glutefri kost så är det som för "alla andra".

  • Äldre 19 Mar 16:56
    #8

    Lotlas: jag har också PCOS vilket jag vet försvårar det hela men att jag inte kunde äta gluten visste jag inte, jag mådde bara väldigt dåligt och fick veta i mellandagarna 2009 att jag inte tålde det.

    About golden years: saken är den att vi nyss fått veta att vi inte tål gluten och då kan det ta upp till ett år innan kroppen mår bra igen, därav kopplingen med svårt att bli gravid.

  • A82
    Äldre 19 Mar 17:02
    #9

    Jag tål inte gluten och vi hade lätt för att få barn.
    Men vi väntade ungefär ett år efter att jag hade fått min diagnos på grund att jag hade vitaminbrist, så jag ville att de värderna skulle vara bra innan vi försökte får barn.

    När jag sa till min läkare att vi försökte få barn fick jag B12 tabletter och folsyra tabletter för att det inte skulle bli någon brist, idag rekomenderas ju alla att äta folsyra tillskott för att undvika ryggmärgsbråck på barnet.

    Jag fick ta några blodprover när jag var gravid också för att de skulle se att jag inte hade vitaminbrist vilket kan påverka barnet, så ett råd är väl att be din läkare kolla så du inte har några brister på ngt men det har du säkert redan kollat.

  • Äldre 19 Mar 19:12
    #10

    Jag har haft B12 brist och fick då behepan och folacin, åt för övrigt dem vid min förra graviditet. Jag vet hur min kropp reagerar när jag har vitaminbrist och har känner inte av något av det idag men tack för omtanken

  • Josefi­n f
    Äldre 5 Nov 18:58
    #11

    Hej.. Jag visste inte om det där med svårt att få barn. 
    Fick veta att jag för en månad sen är gluten-intolerant, tål inte mjölk, jäst, hönsägg, basilika, svart peppar, lök så min värld har vänts upp och ner men min kropp mår mycket bättre nu, jag kämpar för att ändra om kosten, har jättehemska eksem så jag hoppas att dom vill ge med sej nu då när jag har ändra om kosten..
     

  • Äldre 6 Nov 22:11
    #12

    Jo jag misstänker att det är så.... hade försökt bli gravid i 2,7 år när jag skrev den här tråden, 20 april plussade jag och nu har jag 7 veckor kvar till beräknad dag
    Jag vet att det är jobbigt totalt vända upp pch ned på kosten och i början känns allt som en djungel men man lär sig, viktigast är nog att inte gå runt och tänka på allt man inte får äta utan leta sig fran till saker som man tål som kan lindra de värsta suget efter salt, sött eller flottigt. Jag har många bra tips på produkter om du vill veta.....

  • stumpa­n85
    Äldre 24 Mar 09:38
    #13

    Jag hoppar in i denna tråden. Jag fick veta häromdagen att jag antagligen är glutenintolerant. Jag ska skickas vidare till sjukhuset för ev. gastroskopi och tills dess äta som jag har gjort innan. Jag har nog ännu inte fattat vilken omställning det kommer vara. Nu är det dock så att vi har planerat att försöka få barn framåt sommaren och nu har jag läst att det kan vara svårare plus att risken för missfall kan öka. Därför känner jag att jag vill sluta äta gluten redan nu för att kroppen ska hinna återhämta sig en del. Det känns som om det kommer ta tid innan man får tid för gastroskopi och därefter kommer det väl dröja innan man får svaret på den. Jag vill ju inte vänta...

  • Mon 30 May 2022 17:29
    #14

    Jag hoppar också in! Jag är i precis samma situation. Vi har precis börjat försöka, och jag gjorde gastro idag. Svaret tar 6-8 veckor att få, men dom sa att jag sannolikt är glutenintolerant trots att jag inte har några märkbara symptom efter jag ätit gluten så måste jag hålla mig till glutenfri kost. 


    I min cykel har jag väldigt kort lutealfas. Blir spännande att se om det ändras nu!

    Tar tacksamt emot tips på bra produkter och hör gärna fler berättelser från er som fått diagnos och blivit gravida ????

  • Sat 4 Jun 2022 12:56
    #15
    -2

    Gammal tråd. Men nej gluten intolerans gör det inte svårare att bli gravid. Har varit gravid 7 ggr. Däremot så är jag ung... vilket dom flesta inte är när dom börjar försöka få barn. 

  • Mon 6 Jun 2022 00:13
    #16
    Lilant skrev 2022-06-04 12:56:59 följande:

    Gammal tråd. Men nej gluten intolerans gör det inte svårare att bli gravid. Har varit gravid 7 ggr. Däremot så är jag ung... vilket dom flesta inte är när dom börjar försöka få barn. 


     


    Det du säger stämmer inte. Det kan påverka lutealfasens längd, vilket påverkar fertiliteten. Dvs om en, som jag, äter gluten fast jag inte tål det så påverkas tarmen och tar inte upp all näring. I och med detta är min lutealfas kraftigt förkortad, och ett ägg kan inte hinna fästa

  • Mon 6 Jun 2022 00:15
    #17

    Eller jag vill redigera mig själv, det har mycket svårare att hinna fästa* 

    Normalt är en lutealfas cirka 2 veckor. Min är en vecka, pga att jag varit omedveten om min celiaki. 

Svar på tråden Gluten intollerant = svårt att få barn?