• Malinski79

    Ekogent fokus i hjärtat!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-31 18:51
    Har varit på Rul idag där de upptäckte en vit prick på hjärtat (ekogent fokus) Detta kan innebära en minimal risk för Downs syndrom,men då brukar det vara fler avikelser oxå finnas..eftersom jag gjorde ul i uppsala län där de har skyldighet att berätta om detta (vilket de inte gör i alla län)så är det klart att man blir lite orolig..Även om risken är MINIMAL..
    Ska på nyrr ul om en vecka då en läkare ska mäta igen å kolla om han hittar andra avikelser..

    Men som det va nu så såg huvudform + alla mått helt normala ut..

    Är det någon annan som har varit med om detta?? det ska tydligen va ganka vanligt,BM sa att hon ser detta flera ggr i veckan..

  • Svar på tråden Ekogent fokus i hjärtat!!
  • ch77

    Hej!

    Jag har också varit med om samma sak. Vi var på Rul den 24/3 i Umeå och dom hittade 2 st "golfbollar" i hjärtat. Jag fick samma dag genomgå ett nytt ul med en speciallist läkare som kollade igenom fostret igen och kunde inte hitta några mer avvikelser.
    Hon sa då att "detta fynd var INGET att oroa sig över, vi skulle glömma det hela"!......

    Lättare sagt än gjort, klart man är lite extra nervös. Jag kommer nog inte kunna släppa det helt under resten av graviditeten!

  • Malinski79

    Va skönt att jag inte är ensam!!!

    jag va på extra ul med läkare i onsdags..han konstaterade oxå att det inte fanns några andra tecken på Ds..min bebis har inget stort hjärtfel, har normallånga lårben, har ett näsben, har oval huvudform m.m. den har allt det som inte en person med ds har..det kändes extra skönt!!!

    han sa oxå att om jag föder 255 barn som ser exakt ut som den i magen så födes 1 av dem med ds,å det va lugnande!!!!

    Men det är klart att detta ända kommer finnas med i bakhuvudet ända fram till förlossningen..

    håller tummarna för oss båda!!!!!

  • Tutilure

    Varför inte göra ett FVP? Så slipper du oroa dig resten av graviditeten.


    Målar man fan på väggen kan det inte bli annat än succé!
  • Shmone

    Det är jättevanligt!! Men i Sverige så upptäcks det ofta inte/eller att man inte får veta. Därför har många som råkar ut för det aldrig ens hört talas om det - vilket ökar oron.. o oftast helt i onödan.

    Två av mina barn har haft det.. 2,5åringen och den som är i magen. 2,5åringen är helt frisk.. inga fel där inte.
    Bebisen i magen som ska födas om ca 6 veckor har vi gjort både ett nytt RUL där allt såg perfekt ut - och en hjärtscreening - där allt också såg perfekt ut. Ser man inga andra "markers" för DS på ultraljud så är risken minimal att nåt skulle vara fel.

    Flera av mina vänner har också haft bebisar med denna "avvikelse".. och samtliga är friska.

  • ch77

    Jag hade nog funderat på fostervattens prov om dels att läkaren och barnmorskan avrådde helt från det, det fanns INGEN ökad risk sa dom enligt nya studier. Dels så har jag tidigare gjort ett KUB test och fick där risk siffrorna 1:20 000 ! Så jag BORDE känna mig helt lugn, men det är svårt.

  • ch77

    Är det bara jag som hade en bebis med 2 prickar? Eller hade ni bara 1...??

  • Malinski79

    Jag har oxå räknat ut att det är större risk att jag får missfall av FVP än att jag föder ett barn med Ds.och OM det skulle komma ut ett barn med ds så är det ändå MITT barn Å om det dessutom då skulle va ett barn med Ds så har det ju inga "allvarliga" andra fel!!

    så jag har bara bestämt mig för att njuta nu =)

    vi hade "bara" 1 prick...

  • Shmone

    vi hade bara en prick båda gångerna med.

    På ena barnet 1mm stor. och den växte sen till 5mm på en månad. Men inte ens det var alarmerande tydligen.

    På andra barnet 1mm. Och den var oförändrad 4 veckor senare.

  • poppsy

    Vi va på ul i onsdags och fick då också veta att vår bebis har ett ekogent fokus i hjärtat. Allt annat såg bra ut. Jag är 31år och "normala" risken för ett barn med ds va då 1 av 630 iom det ekogena fokus det såg steg risken till 1 av 210.

    Ganska stor skillnad tycker jag. Vi valde att ta ett fostervattensprov och förhoppningsvis ett positivt svar.

  • Malinski79
    poppsy skrev 2010-05-11 15:54:39 följande:
    Vi va på ul i onsdags och fick då också veta att vår bebis har ett ekogent fokus i hjärtat. Allt annat såg bra ut. Jag är 31år och "normala" risken för ett barn med ds va då 1 av 630 iom det ekogena fokus det såg steg risken till 1 av 210. Ganska stor skillnad tycker jag. Vi valde att ta ett fostervattensprov och förhoppningsvis ett positivt svar.
    Ja det är klart att risken ökar..de mått jag hade så va det 1 av 253,men att det skulle va större risk att nåt skulle hända iochmed fvp än att födas med ds..så vi valde att avstå + att jag ändå nånstans kommer ha det i bakhuvudet fram till förlossningen å att jag ändå skulle behålla bebisen...Hoppas ni får ett positivt svar! Lycka till!
  • ch77
    poppsy skrev 2010-05-11 15:54:39 följande:
    Vi va på ul i onsdags och fick då också veta att vår bebis har ett ekogent fokus i hjärtat. Allt annat såg bra ut. Jag är 31år och "normala" risken för ett barn med ds va då 1 av 630 iom det ekogena fokus det såg steg risken till 1 av 210. Ganska stor skillnad tycker jag. Vi valde att ta ett fostervattensprov och förhoppningsvis ett positivt svar.
    HADE DU GJORT NÅGOT KUB TEST? OM DU GJORT DET SÅ SKULLE DET VARA SPÄNNANDE ATT VETA OM DU ÄNDÅ GJORT ETT FOSTERVATTENS PROV? JAG MENAR OM DU FÅTT BRA SIFFROR PÅ KUBEN......JAG FICK SJÄLV 1:20 000 OCH ÄR 33 ÅR. UNDRA HUR MINA SIFFROR ÄR NU.........DET LÄT PÅ MIN DOKTOR ATT PRICKARNA I HJÄRTAT INTE FÖRÄNDRADE RISKEN!!

    UNDRA VARFÖR DOM SÄGER OLIKA. SJÄLV VAR JAG PÅ UMEÅ UNIVERSITETS SJUKHUS
  • poppsy

    Har inte gjort kub-test. Vi va på akademiska i uppsala. Där säger dom att risken ökas ggr 3 då bebis har ekogent fokus. Alltså om man kollar på risk efter ålder o så utan upptäckt av ekogent fokus så ökar sedan risken med 2/3 till om ekogent fokus finns.

    Han gick efter en lista.

    Vi pratade om kub, då sa han att det e ju också bara en uppskattning. Så jag tror jag hade gjort fvp i det här läget ändå.

    Men fy vad man ska va orolig hela tiden. Hoppas verkligen på bra resultat nu så oron äntligen kan lägga sig.

  • poppsy

    Idag fick vi svar och allt va bra =) Skönt att kunna lägga det bakom sig o njuta helt av graviditeten.

  • Malinski79
    poppsy skrev 2010-05-18 23:48:40 följande:
    Idag fick vi svar och allt va bra =) Skönt att kunna lägga det bakom sig o njuta helt av graviditeten.
    Va härligt!!!! GRATTIS! Jag känner mig ganska säker oxå för de har mätt alla mått 3ggr för att se om det skulle finnas några eventuella avvikelser..Men bebisen är helt proportionerlig,å det är ju oftast inte Ds barn..Men kommer det ut en flicka med Ds,så är det så..Hon är mitt barn ändå!!!!!!
  • Mamma till två mirakel

    Ekogent foci heter det tror jag...min son hade det,ett specialist UL gjordes där man mäter ryggraden,mellanrummet i hjärnan osv...men inget annat avvikande hittades.
    Ofta om ekogena focin hittas i samband med ann´dra avvikelser så är det ökad risk för Downs annars är det eg bara en liten mineralisering i kroppen som är helt ofarlig,varför dem uppstår vet man inte...
    Jag var skiiiiit orolig!!!! ledsen osv...

    Men min son föddes fullt frisk!
    Jag vet en till son hade samma och födde också en fullt frisk son!

    Så oroa er inte så mkt i onödan,ser spec UL bra ut så är det säkert så!! lycka till!!!{#lang_emotions_flower}


    (¯`°?.¸ ღ♥Adam mamma älskar dig över allt annat ♥ღ ¸.?°´¯)
  • tvillingbebisar21

    Hej, 
    Vi fick samma sak igår på RUL, gravid med tvillingar.. Hur gick det för er till slut? Var det någon betydande avvikelse? 

    Tacksam för svar :)

Svar på tråden Ekogent fokus i hjärtat!!