Lägg riset i blöt nån halvtimme, sila av och skölj. Häll olja i en kastrull, gärna teflon och koka upp vatten i vattenkokaren. Häll i riset i oljan och rör om tills allt är glansigt av oljan, häll i salt ,ev gurkmeja och /eller kycklingbuljong. Häll nu över det kokta vattnet i kastrullen ca en cm över riset och låt vattnet koka en stund. Sätt plattan på 2:an och lägg över en handduk och locket. Låt stå ca 20 min, smaka av. Är det klart ställer du riset vid sidan och vänta några minuter innan du fluffar upp det. Om du vill ha det extra festligt lägger du saffran i ett glas och häller nån del kokt vatten över, låt stå medans riset förbereds. Blanda sedan en del av det kokta riset med saffranblandningen i en separat kastrull. Servera saffranriset över det vita riset, ev med pistaschnötter och/eller zereshk (röda bär som säljs i invandrarbutiker , bryns lätt innan i lite olja) Annars kan du bryna russin och garnera riset .