• Dr Mupp

    Kommer han att ta igen sin talförsening?

    Min son blir tre i december. Han har en talförsning och använder kanske om man räknar högt ca 10 talade ord och ca dubbla antalet stödtecken. Teckenutvecklinge går snabbt fram, beydligt snabbare än språket.

     Han är hörselkontrollerad UA och har normal samspel och förståelse. 

    Han ska börja förskoleklass om 2,5 år, hinner han på så kort tid ta igen de ca 2 år han ligger efter i talutveklingen och hur blir det med skolgången om han inte tar igen talutvecklingen utan fortafrande ligger långt efter?


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Svar på tråden Kommer han att ta igen sin talförsening?
  • Fråga logopeden

    Hej,

    Det låter ju jättebra att det fungerar så bra med tecken. Det är verkligen inte alla barn som blir hjälpta av tecken. Det viktigaste i den här åldern är att samspelet och förståelsen fungerar och det gör den ju, så då kommer talet och tecknen så småningom. Däremot är det svårt för mig att svara på hur snabbt din son kommer att hämta in sin försening. Det är bra att vara uppmärksam, läsa mycket för honom, teckna mycket och prata mycket, för att ge så goda förutsättningar som möjligt. Det kan vara bra att fortsätta med även i skolan, när läsningen kommer igång. Det bästa är att ta ett år i taget och njuta av de framsteg han gör och att jämföra hur hans språk ser ut idag jämfört med för ett halvår sedan eller för ett år sedan. 

    Lycka till!

    Linnea.  

Svar på tråden Kommer han att ta igen sin talförsening?