• Anonym (tvillingmamman)

    Sena tvillingar?

    Hej!
    Vårt första barn var, vad vi fått veta, väldigt tidig i talet. Vid 18-månaders kontrollen på BVC hade hon ett ordförråd på ca 50-60 ord, meningar på två-tre ord och uttalade allt klart och tydligt.
    Nu har vi tvillingar som snart är 16 månader. Den ena har ett större ordförråd (ca 35-40 ord) än den andra, men i princip inget ord (förutom mamma, pappa, äta, tutte och nej) är tydligt uttalat. Inte heller den andra uttalar orden tydligt. Vi förstår ju vad de menar, men ingen annan.
    Några exempel: lampa blir la, mjölk blir möj, banan blir kanan eller ban.
    Det är som om de "tappar" det sista av orden.

    Jag har hört att tvillingar kan vara sena i talet, stämmer det? Vi trodde nog att eftersom första barnet var så tidigt, att även tvillingarna skulle vara det.

    Kan tillägga att vi aldrig pratat bebisspråk med någon av dem!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-31 14:55
    Vill också bara lägga till att de pratar hela dagarna i ände! Med oss och med varandra när de leker.

  • Svar på tråden Sena tvillingar?
  • Fråga logopeden

    Hej,

    Det kan vara lite lurigt att jämföra syskon med varandra. Ert första barn var ju väldigt tidigt och då är det lätt att tro att syskonens utveckling istället är sen, men så är det inte alls. Era tvillingar är också väldigt tidiga i talet. Det är helt normalt att inte uttala hela ord och det är oftast bara föräldrarna som förstår de flesta orden som barn säger i den här åldern. Att säga 'la' istället för 'lampa' är alltså helt normalt. Om man talar bebisspråk så blir det lättare för barn att härma i den här åldern, men det är inget jag rekommenderar. Så småningom kommer ju det korrekta uttalet i alla fall. Att tvillingarna är senare i talet än deras storasyskon är också förväntat. Tvillingar har oftast så mycket utbyte av varandra, så det kan ta lång tid innan utomstående förstår vad de säger, vilket ju inte är fallet med era tvillingar.  

Svar på tråden Sena tvillingar?