• Jongleur

    Trisomi 18 (Edwards syndrom)

    Hej
    Jag födde min dotter 22/11 genom akut kejsarsnitt. Redan vid u-ljud i vecka 25 konstaterades att hon låg väldigt stilla och de misstänkte Artrogrypos (ledstelhet). De kunde konstatera vänster vridfot och tendens till påverkan i handleder och höfter. Efter det u-ljudet gick hon från klarhet till klarhet. Jag började känna henne mer och mer i magen och läkarna var positiva. Allt såg bra ut fram till v40+6 då CTG var avvikande och det var sämre flöde i navelsträngen. Det beslutades att ta ut henne med akut kejsarsnitt. Allt gick bra. Hon behövde dock lite hjälp med andningen det första dygnet. Hon vägde 2510g, men hade följt sin egen kurva genom hela graviditeten, så vi visste att hon inte var en stor bebis.
    Vi låg inne på neonatalavdelningen en vecka, sen ville vi hem. Hon åt lite på nappflaska och vi sondade henne upptill. Alla undersökningar var u.a. Hon var kollad från topp till tå. Vår inställning var att hon var lite seg i starten och att hon skulle bli starkare med tiden. Så vi åkte hem på permission över helgen. På måndagen var vi tillbaka på avdelningen. Läkaren undersökte henne och allt var oförändrat. Även vikten, tyvärr. Men hon mådde bra och vi gick hem på permis igen.
    Samma kväll fick hon ett hjärtstopp. Min sambo ropade på mig och vi startade HLR med en gång. Ambulansen var snabbt på plats, men de fick inte igång hjärtat, utan tog henne till akuten. 20 minuter var hon borta. På akuten började hennes lilla hjärta slå igen och vi var åter tillbaka på neonatalavdelningen.     
    Dagen efter kommer läkaren med svaret på de kromosomprover som tagits en vecka tidigare. De visade att hon hade en kromosom nr 18 för mycket, alltså Edwards syndrom. Det vanligaste är att det blir missfall, men vår dotter överlevde hela graviditeten, kejsarsnittet OCH ett hjärtstopp, så man kan kalla henne för ett mirakel.
    Läkaren var tydlig redan från början; hon kommer inte klara sig. Hon är svårt handikappad och frågan är bara NÄR hjärtat stannar igen. Vi bestämde då att när det hände igen skulle vi inte rädda henne tillbaka till livet. 
    6/11 kl 23:10 tog hon så sina sista andetag i min famn. Lugnt och stilla. Mitt i det hemska var det väldigt fint avslut på ett alldeless för kort liv. Just nu är vi mitt inne i sorgen och jag skriver här mest för att få "skriva av mig" och samtidigt se om det är någon mer som fött barn med Trisomi 18. Hur var det för er?
    Med vänlig hälsning /Kamilla 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-09 23:05
    Självklart föddes hon 22/10 och inte 22/11 :)

  • Svar på tråden Trisomi 18 (Edwards syndrom)
  • LillaJag06

    Har inte varit med om samma sak men vill säga grattis till er dotter och beklagar att hon inte fick stanna hos er :(

  • Zemlan

    Kära du!

    Blir väldigt berörd av din berättelse. Jag födde vår dotter Vilma den 18 oktober 2006. Hon hade full trisomi 18 och dog under förlossningen... Vi fick veta genom ett fvp i v.32 att hon hade T18, hon var väldigt tillväxthämmad och på UL syntes en del markörer för kromosomfel, därav fvp.

    Den sorg man går igenom är så oändligt tung och man tror att man aldrig ska bli lycklig igen... Nu kan jag konstatera att livet är starkare än så - vi har fått två friska barn efter Vilma och vi är så otroligt tacksamma och lyckliga idag! Vilma lärde oss mycket och jag kommer alltid ha ett barn för lite men samtidigt är jag så tacksam för det hon faktiskt lärde mig...

    Sänder dig massor av kramar <3
         

       

  • Jongleur

    Tack så mycket. Har tänkt mycket på hur det hade varit om vi fått reda på sjukdomen redan när hon låg i magen. Då hade vi varit förberedda, men samtidigt hade vi inte vågat ta hem henne och fått en helg tillsammans med hela familjen i tron om att allt var som det skulle. Vi kände oss så naiva när vi till slut fick diagnosen., men samtidigt föll alla pusselbitar på plats. Vi fick en förklaring till hennes andningssvårigheter och problem med att suga. Trots sorgen vill vi bli gravida igen så fort som möjligt. Det tråkiga är att man bör vänta 6 månader efter ett kejsarsnitt..

  • Zemlan

    Jag kände likadant, ville bli gravid direkt. Och blev det ca ett halvår senare med vår dotter <3 Jag hade dock inte ett kejsarsnitt så det är nog bra om du väntar sex månader. Ta hand om din hälsa under tiden! Pyssla om dig allt vad du kan, det är du verkligen värd <3  Och gråt alla tårar som måste ut! Sorgen kommer och går och ibland är man inte heller i fas med sin partner. Låt varandra känna alla känslor, både sorg och glädje de dagar man kan! Ni kommer klara detta!!! KRAM!!!

  • Rada

    Hej!! Jag väntar mitt första barn nu, är i v14. Fick veta igår efter kub testet att mitt barn kan ev få trisom18+13. Det är 1: 24 Är att mitt barn kommer få det. JAg har blivit orolig och ledsen. Nästa steg är fostervattenprov. Men jag vet inte om jag vill göra för de är ju 1:100 som kan få missfall av det. Tänk om dom säger att de är inge problem med ditt barn och sen en vecka senare får jag missfall för dom varit där inne och stört. Så alternativet är just nu tror jag att jag går vidare till specialister som får granska ultraljudsbilderna. Och sen därifrån bestämma om de blir abort, om dom skulle hitta nått. Men jag ber verkligen till Gud att allt går bra.

  • MonaochMinna

    Vi har en dotter med full Trisomi 18 . Edwards syndrome. Minna är idag 15år.

    Minna var överburen med 3veckor och alldeles luden när hon föddes. Minna vägde runt 3kg.

    Vi hade hemsjukvård och Minna sondmatades, Minna har ett litet hjärtfel, andningsproblem, kan inte äta själv men äter idag passerad mat. Minna har även grav skolios. Resan med Minna har varit kantad av läkarbesök , sjukdomar och kasst mellan hopp och förtvivlan men Minna har kämpat med oss . I stället för att göra vårt hem till ett sjukhus gjorde vi ett friskhus där allt var möjligt och med 3 stora syskon bjöd vi in alla friska till oss , katten fick stanna trots att läkaren uppmana oss att göra oss av med honom på grund av allergi känslighet. I Sverige fick jag inga svar på mina frågor men på resa till USA och konferens för Edwards Syndrom fick jag möta andra föräldrar och läkare med erfarenhet och tips hur jag skulle sköta min sköra dotter. Idag lever Minna ett gott liv med sin familj och assistenter.

  • Aramisgrev

    Gjorde kub test idag. Fick 1:295 på trisomi 18. Nu känns allt så tungt, trodde detta skulle vara lyckans dag för oss. Tog blodprov ( nipt test) efter kub testet och ul så vi får svar om de finns någon kromosom avvikelse inom 2 veckor. Bara en lång och jobbig väntan.

  • Otit
    Aramisgrev skrev 2016-07-25 16:54:23 följande:

    Gjorde kub test idag. Fick 1:295 på trisomi 18. Nu känns allt så tungt, trodde detta skulle vara lyckans dag för oss. Tog blodprov ( nipt test) efter kub testet och ul så vi får svar om de finns någon kromosom avvikelse inom 2 veckor. Bara en lång och jobbig väntan.


    Vad tråkigt att höra... Håller alla tummar för att det går vägen och att allt ser bra ut. Fick ni göra nipt via landstinget?
Svar på tråden Trisomi 18 (Edwards syndrom)