• irissiri

    Utredning av upprepade missfall: Vad har du fått?

    Hej,
    Efter tre missfall misströstar jag rejält och önskar svar på vad som kan vara felet. Jag bor i Uppsala och här får man efter upprepade missfall inte komma till landstingets infertilitetsklinik som enbart är avsedd för kvinnor som inte blir gravida alls. Jag tillhör gynmottagningen där man tagit några prover i hopp om att hitta orsak till missfall. Man har där tagit följande prover:
    -infektionsprov
    -gonorre
    -cellprov (livmoderhalscancer)
    -mycoplasma
    -klamydia
    -röda hund
    -hepatit B
    -HIV
    -syfilis 

    I mitt fall var alla prover negativa. Nu verkar devisen "gilla läget" gälla. Det finns ingen mer hjälp att tillgå, vilket gör mig extremt frustrerad. Jag har fått veta att jag, om jag blir gravid igen, ska få trombyl (trots att mitt blod inte koagulerar mer än normalt) och progesteron.

    Jag undrar:
    1. Vad kan man göra för undersökningar för att hitta orsak till missfallen? Vad har ni gått igenom?
    2. När ni väl blev gravida igen efter missfall: kan man då göra någon undersökning? Jag gissar att det vore bra att ta prover när man ÄR gravid för att då kunna förhindra ännu ett missfall. Vad har ni varit med om i detta fall?

    Jättetacksam för hjälp!

  • Svar på tråden Utredning av upprepade missfall: Vad har du fått?
  • Hepe

    Jag och min man är ofrivilligt barnlösa. Har två mf sedan tidigare i bagaget och därefter (inget hände på flera år) så fick vi komma till IVF genom landstinget. 2 försök senare konstateras att mina ägg är av dålig kvalitet, de klarar inte ens av icsi, de går helt enkelt sönder. Nu har vi precis haft vårt 3:e mf och fått ta en massa prover som jag inte hittar så mycket fakta om på nätet, får be läkaren förklara när vi får svaren. De prover som tagits är APTT, kromosomprov och cardiolipin. De proverna du räknar upp togs nog redan innan vi påbörjade IVF. 
    Jag tycker du ska driva på lite och läsa på lite om upprepade mf (habituell abort), se till att du får en riktig utredning.

  • Puni

    Ååå det är så jobbigt med upprepade missfall, har också haft tre stycken.

    Förutom de prover du tagit kollade jag:
    - Sköldkörteln
    - Kromosomavvikelser, även min sambo kollades
    - Några immunologa prover
    - Säker några andra oxå som jag inte kommer ihåg

    I vilket fall visade prover inga fel. Jag fastnade i den teori att det är mitt immunförsvar som ställer till det. Åkte till Aten och gjorde en ordentlig koll på mitt immunförsvar och fick veta att jag har för aggressivt immunförsvar för att kunna fullborda en graviditet. Nu är jag gravid för 4:e gången och har kommit till vecka 20 . Jag tar kortison, blodförtunnande och IL-dropp denna graviditet för att lugna immunförsvaret. Kolla in i denna tråd om du vill veta mer:

    www.familjeliv.se/forum/thread/63072249-vi-som-snart-ar-gravida-efter-utredning-i-aten

    Denna hemsida är också jättebra:
    fertilitetsguiden.com/

  • Hepe

    Vi ska vänta in svaren hos vår läkare först. Men hur mycket kostar en utredning i Aten?
    Alla verkar bli gravida och alla verkar ha aggressivt immunförsvar! Blir lite skeptisk... 
    Själv går jag och misstänker att jag kanske har benägenhet för proppar... fattar inte varför jag annars fick mf i v 16 med en i övrigt frisk bebis... Men en propp i moderkakan så den slutar fungera skulle ju kunna vara ett rimligt svar. Under alla mina missfall har jag haft samma envisa skärande smärta i vänster sida under något dygn innan själva missfallet...

  • Puni

    Provtagningen kostade kring 15 000:-, sen kostnader för resan. För min del var det värt varenda krona att ta ett blodprov och få ett konkret svar på att jag har hög andel natural killer celler i blodet. Jag var också skeptisk ibörjan men sen när jag läste boken Is Your Body Babyfriendly bestämde jag mig för att det låg för mycket forskning bakom att immunförsvaret ställer till det för att inte utreda det vidare. Jag har hela graviditeten tagit blodprover för att veta när immunförsvaret triggas och det är väldigt tydligt att det händer saker i blodet när jag blir gravid. Något annat än otur ligger ju bakom upprepade missfall. Den svenska utredningen visar i fler än hälften av alla fall inga fel. Immunförsvaret är en av orsakerna som inte utreds, sen finns det med största sannolikhet andra orsaker oxå..

  • Hepe

    Vad heter författaren till boken? Den kan ju vara intressant att ta en titt på i alla fall. Vi kommer troligen att spara de 15000 till adoption... Vi håller på med medgivandeutredningen.

  • Susanne1975

    Jag minns inte vilka prover som togs men efter 3 missfall konstaterades att jag har ett kromosomfel. Nu väntar jag på andra försöket IVF med PGD som bekostas av landstinget trots att vi har ett gemensamt barn sen tidigare. Detta då det bara är 25 % chans till en lyckad graviditet vid varje graviditet. 

    Lycka till TS!

  • irissiri

    Hej.
    Tusen tack för era svar! Ledsen att jag svarar så sent!
    Blir både glad och ledsen när jag läser era svar. Känner att jag hatar missfall så mycket och blir så arg när jag läser att man måste åka till Aten för att ta ett blodprov. 
    Nu är jag gravid igen, idag i v 12, snart 13. Är orolig för mf... Tidigare missfall har varit kring v 6-7 och denna gång och denna gång vet vi att babyn levde v 11. I vilka veckor har ni haft era missfall?

  • Hepe

    Jag fick mitt första mf v 15+0.
    Ingen blödning, bara ont i magen, trodde det var magknip. Ringde BM för att höra, men hon sa att det var normalt att ha lite ont när livmodern ska växa. Ontet kom åter dagen efter, lite värre denna gång. Tredje kvällen fick jag missfallet. Med facit i hand borde jag inte ha lyssnat på BM utan ringt till specialistkliniken direkt och bett att få komma på extra vul. Blödningen kom först igång när jag haft ont i flera timmar. 
    Kommer inte att lyssna på BM igen.... dessutom ska jag visst ta en massa extra hormoner som stöd ända fram till v 15 nästa gång jag blir gravid enligt läkaren. 
    Mf-utredningen visade inget fel hos någon av oss.

    Försök vara glad och njuta av din graviditet, lyssna på kroppen och vila när du är trött och etablera en kontakt med specialistmödravården, de kan bättre svara på dina frågor och din oro.

  • nathalieg91

    Hoppar in här.. Fick mitt fjärde missfall igår, är bara 23 år och har försökt sen 2012.. Har genomgått utredning på Sahlgrenska reproduktionsmedicin utan resultat.. Dom hittar inget fel på varken mig eller min man. Vi är unga, friska & lever en hälsosam livsstil.. Har helt tappat hoppet nu!! Finns det någon som lyckats föda barn efter 4 missfall i rad? Vi måste vänta 2 år innan vi ens får ansöka om adoption :( vet inte vad vi ska ta oss till.. Har provat både progesteron och trombyl. Någon som lyckats behålla en graviditet efter många missfall? Eller är det kört nu?

  • Puni

    Irissiri: Grattis till graviditeten, du har kommit långt Jag har som längst kommit till vecka 10, då såg vi hjärtslag i vecka 9. De andra missfallen har varit i vecka 5 och 7. Sen har jag två svaga tidiga plus men mens redan på bim så jag tolkar det som att befruktning skett men att ägget inte fäst.
    Nathalieg91: Beklagar dina missfall... Min övertygelse är att om man får flera missfall på rad så är något fel. Problemet är bara att man i missfallsutredningen inte tar prover på allt. Här finns bra information om vad som kan vara orsaker till missfall trots att en svensk utredning inte visar några fel fertilitetsguiden.com/. Se mitt tidigare inlägg om medicinering, jag är nu i vecka 32 och allt ser bra ut

  • Nattafnatta

    Hej alla!

    Beklagar så era missfall. Det är så ofattbart tråkigt att läsa om. :(

    Jag har förmodligen ett pågående missfall just i detta Nu. Dock ett kvarhållet tyvärr. Vi var inne och gjorde vul i tisdags pga tidigare missfall (2 st) och läkaren mätte hinnsäcken för liten och kunde bara skymta något i den. Jag vet att jag är längre gången än så då jag tempar och plussade väldigt tidigt. Jag ska tillbaka på onsdag nästa vecka men ser mig själv som ogravid numera. Känns så fruktansvärt jobbigt. Jag avskyr min kropp ibland, ska jag få missfall kan den väl åtminstone sköta om det och stöta ur graviditeten, inte behålla den och lura mig som så många andra..

    Värt att tillägga är att jag fick en dotter efter mina två missfall, det andra missfallet åt jag både albyl minor och progesterall, men det funkade inte, det blev ett MA.

    Inför min dotters graviditet åt jag munkpeppar och albyl minor samt andra vitaminer under själva graviditeten. Den här gången blev vi oplanerat gravida, vi skulle dock börja försöka kommande månad så det var lite snopet. Vi verkar inte ha några problem med att bli gravida utan det är missfallen som ställer till det. :'(

    Hur som helst.. Jag är så rädd att det inte kommer gå igen, att vår dotter bara var en lyckoträff. Jag känner mig så oerhört tacksam över henne då barn verkligen inte är en sak man ska ta för givet vilket många tyvärr verkar göra.

    Ni som kan det här, hur vet man om man behöver progesterontillskott? Finns det tydliga tecken på det? Om man har normallång lutealfas och dessutom inte blöder ut sina missfall spontant utan att dom blir kvarhållna, (är det progesteronet som håller kvar det?) kan man anta att man har tillräckligt då? Om jag inte missuppfattat det kan lågt progesteron göra att man blöder ut graviditeten trots att den är frisk? (Det är ju progesteronet som sjunker inför en mens) Eller är det mer komplicerat än så?

    Tack och kram!

  • cucciola78

    Hej!

    Har haft 2 missfall och har efter en utredning fått reda på att jag har en kromosomavvikelse, Missfallsrisken blir hödre och risken för ett tredje missfall är stor, Min gyn pratade om pgd, ingen garanti för att det lyckas heller men det är den enda tekniken som kan hjälpa. Nån här som är i samma sits. Känner mig deppig och vilsen just nu.. Vem inte vad jag ska ta mig till..

  • Susanne1975
    cucciola78 skrev 2014-09-21 16:32:48 följande:

    Hej!

    Har haft 2 missfall och har efter en utredning fått reda på att jag har en kromosomavvikelse, Missfallsrisken blir hödre och risken för ett tredje missfall är stor, Min gyn pratade om pgd, ingen garanti för att det lyckas heller men det är den enda tekniken som kan hjälpa. Nån här som är i samma sits. Känner mig deppig och vilsen just nu.. Vem inte vad jag ska ta mig till..


    Beklagar dina missfall! Jo jag är i samma sits som du...jag har nämligen en kromosomavvikelse jag också, en så kallad balanserad translokation. Jag genomgår en IVF-behandling just nu med så kallad PGD som är den extra grejen eftersom jag har mitt kromosomfel. Det går att lyckas på egen hand också även om chanserna kanske är små (oddsen kan säkert variera också). I en annan tråd har ett par fått 2 friska barn trots kromosomavvikelse och själv har jag ett barn. Ett syskon har det dock inte blivit men det hoppas vi på nu...snart 18 år senare. 4 missfall har vi fått efter sonen. 
  • LivetmedBellaochAlicia

    Jag skulle vilja tipsa alla som har varit med om upprepade missfall att ta kontakt med en överläkare i Helsingborg vid namn Leif Mattihesen. Han leder en studie som hjälper kvinnor med upprepade missfall. Han har själv hjälpt mig att få mina två döttrar. Jag hade 3 missfall på raken utan förklaring innan jag hittade Leif och fick hjälp. Läs gärna mer om studien på min blogg http://livetmedbella.blogspot.se/2014/12/upprepade-missfall.html

    Mvh Maria

  • Hepe

    Även om jag bor i norr så en resa till H-borg inte är möjlig så tänker jag ändå kolla upp detta namn.
    Vi står nu i kö för äggdonation eftersom det är mina ägg som det är dålig kvalitet på, det fick vi veta nu efter 4 misslyckade ivf:er, 3 mf och jag har hunnit bli 39 år!! Så dags nu, hade velat veta detta för 15 år sedan! Det blir nog tyvärr inga barn alls för vår del.

Svar på tråden Utredning av upprepade missfall: Vad har du fått?