• Äldre 20 Jul 22:58
    3544 visningar
    26 svar
    26
    3544

    Föräldraledig och sköter allt

    Jag är föräldraledig med mitt första barn och vet därför inte hur fördelningen av sysslor brukar se ut. Behöver få skriva av mig lite och höra hur andras syn på saken är. Min sambo har en 6årig son sedan tidigare och ny har vi fått ett gemensamt barn som snart är 2 månader. Min sambo jobbar medan jag är hemma med båda barnen då min sambo ville ha 6 åringen hemma innan skolan börjar. Jag känner att det är väldigt tufft för mig att vara förstagångsförälder och samtidigt ha fokus på både den lille och 6åringen som är väldigt trotsig just nu. Eftersom jag har hand om nätterna så sover jag väldigt dåligt och det är tidiga mornar eftersom 6 åringen stiger upp runt 7. Känner mig allmänt utbränd och aningen ensamstående då jag får sköta allt med bebisen även när min sambo slutat jobbet eller är ledig. Bör man inte hjälpas åt när partern är hemma eller är tanken att jag som föräldraledig ska sköta allt 24/7?

    Min sambo kom hem runt 14 idag och då bad jag honom att ge bebisen på flaskan eftersom jag skulle förbereda maten, efter halva flaskan frågade han om jag inte kunde ta över. Efter jag hade lagat maten var jag tvungen att gå och vila så tog med mig bebisen upp. Efter en stund kom sambon upp och var irriterad över att jag missat tvättiden (som han lika gärna kunnat ta eftersom han var hemma). Imorgon är min sambo ledig och då frågade jag om han kunde mata bebisen på morgonen så jag får sova ut. Då får jag till svar "imorgon är min enda lediga dag innan jag jobbar morgon igen så jag vet inte". Blir så jävla ledsen och känner mig så ensam med bebisen. Är det såhär det ska vara? Trodde att man hjälps åt även om den andre jobbar. Naturligtvis inte på nätterna men annars...

  • Svar på tråden Föräldraledig och sköter allt
  • Äldre 20 Jul 23:27
    #11

    Och så kommer han Givetvis sköta allt?


    Bunny on speed skrev 2014-07-20 23:24:04 följande:

    Han ska vara ledig sen?


    Bunnies, it must be bunnies!
  • Anonym (olika­)
    Äldre 21 Jul 00:19
    #12

    Man gör det som passar ens familj bäst. Finns inget rätt eller fel. Men vill du eller behöver hjälp så ska han självklart hjälpa dig.

    I vår familj sköter jag i stort sätt allt. Jag tar hand om dottern, lagar mat, diskar, städar, håller kolla på alla tider, tvättar m.m. Min man sköter bilen och tar ut soporna typ. Jag jobbar 70% så han tar dottern de nätter och helger som jag jobbar.

    Vi är nöjda med detta. Jag vill sköta allt. Men ibland hinner jag inte eller orkar inte åh då hjälper han oftast till.

    Prata. Va tydliga med vad ni förväntar er av varandra. Kompromissa. Kom överrens om en plan som funkar för er.

  • Äldre 21 Jul 02:49
    #13
    MARO0085 skrev 2014-07-20 22:58:53 följande:

     det är tidiga mornar eftersom 6 åringen stiger upp runt 7.


    Klarar inte 6-åringen av att kliva upp själv och fixa sig lite frukost och roa sig själv en timme eller två? Om inte, lär honom/henne, och skaffa barnet en ipad eller liknande.
  • Anonym (M)
    Äldre 21 Jul 04:17
    #14

    Åh herregud! Stackare... :( vad oengagerad han är!

    Som någon skriver ovan, ditt jobb är föräldraledigheten just nu, när han kommer hem är det lika ansvar som gäller. Han borde ju dessutom vilja både pyssla om sina barn och sin sambo! Vilken stövel!

  • Anonym (fhia)
    Äldre 21 Jul 05:59
    #15

    Personligen hade jag aldrig gatt med pa att ha mannens pojke hemma nar mannen ar pa jobbet. Lat honom ga pa fritids. Du har ingen skyldighet att agera barnvakt at honom.

  • Äldre 21 Jul 06:18
    #16

    Enligt mig är 6åringen väldigt bortskämd. Får allting serverat och blir grinig om han måste göra något själv (till och med torka sig på toa). Känner samtidigt inte att det är min uppgift att ta tag i det även om det underlättat för mig om han kunnat bli lite mer självständig

  • Äldre 21 Jul 07:04
    #17
    MARO0085 skrev 2014-07-21 06:18:01 följande:

    Enligt mig är 6åringen väldigt bortskämd. Får allting serverat och blir grinig om han måste göra något själv (till och med torka sig på toa). Känner samtidigt inte att det är min uppgift att ta tag i det även om det underlättat för mig om han kunnat bli lite mer självständig


    Ipad. Definitivt lösningen på ditt akuta problem.
    42.
  • Äldre 21 Jul 07:11
    #18

    Nej så ska det inte vara. Som ramborg säger när din sambo kommer hem börjar erat gemensamma jobb.

  • Äldre 21 Jul 09:37
    #19

    Fast om sexåringen bor hos er på heltid är det ju lika mycket ditt ansvr att se till attert familjeliv funkar. Se till att han går upp och sköter sig själv en timma eller så, med tv eller Ipad och frukost. Det gör min femåring om vi inte är uppe (vi går upp när treåringen vaknar vilket ibland är senare än femåringen).

    Och sätt dig ner med mannen i lugn och ro och prata om vilken arbetsfördelning som ska gälla för den som är föräldraledig, dvs även när han sen är hemma. Inser han att det han kräver av dig nu kommer gälla för honom också?

  • Äldre 21 Jul 11:52
    #20

    Bröt ihop imorse då bebisen aldrig ville somna inatt och tanken av att orka med ännu en dag själv fick tårarna att spruta okontrollerat. Då verkade min sambo fatta att jag inte pallar hur länge som helst. Han tog med sig sonen iväg en sväng så jag fick vila i lugn och ro en stund. Tillbaka kom dom med blommor och ett fint kort där det stod "vi älskar dig mamma". Vi har pratat och det får bli ordning på att hjälpas åt nu. Tack alla för att ni orkat läsa om mina bekymmer :)

  • Äldre 21 Jul 13:16
    #21

    Vad glad jag blir för din skull, TS! Kommunikation är a och o!

  • Anonym (Elin)
    Äldre 21 Jul 13:55
    #22

    Vad bra!
    Hoppas att ni kan jobba fram något tillsammans som funkar för er båda, så det inte bara var den här gången du fick blommor och kort....
    Det är bådas ansvar att familjelivet funkar.

  • Äldre 22 Jul 13:45
    #23

    Jag tycker verkligen att du ska se till att få igenom att ni delar på ansvaret för både barn och hem. Jag hade aldrig gått med på den fördelning ni haft eftersom jag inte viöö spendera mitt liv som hushållerska till den som ska vara min partner. Hade min kille inte fattat det, vilket han lyckligtvis gör, hade jag lämnat. Det är otroligt sniket och bortskämt beteende av en vuxen människa och han borde faktiskt skämmas över att behandla dig så! Det finns liksom ingen godtagbar ursäkt tycker jag. Hur förväntar han sig att fu ska fortsätta vara kär i honom om han tvingar dig att passa upp hela tiden? Orkar han inte fixa med hushållssysslor hade jag drivit igenom städhjälp. Aldrig i livet att jag hade orkat ditt hästjobb med ett spädbarn! Heja dig!

  • vargaa
    Äldre 11 Aug 11:45
    #24

    Lediga dagar har man inte som flrälder kan du tala om för honom. Man hjälps åt så att man i det stora hela får vila lika mycket. Har man en bebis som är väldigt lugn och lätt, sover nätter och mornar, då får båda föräldrarna också göra det. Har man inte en sån bebis får båda sova mindre. Att vara hemma är oftast minst lika arbetssamt som att arbeta så de få dagar som båda är hemma får man dela lika på vilostunder och arbete.


    Mamma till Elise och Vilgot - www.vargaaa.blogspot.com
  • Äldre 11 Aug 12:06
    #25

    Har inte läst hela tråden, men min spontana reaktion är följande:

    Vill din sambo ha sin son hemma så får han vara föräldraledig med honom. Punkt. Varför ska en 6-.åring vara hemma hela dagarna? Ok om han varit 2 år, men nu, nej, marsch till dagis/fritids trots att skolan börjar snart!

    Morgnar tar man, OAVSETT vad som händer dagen efter. Vanligt kneg är ingen ursäkt för din man, möjligtvis om han ligger däckad i kräksjuka! Du går under om du aldrig får vila ut!

    Du undrar hur andra har det? I vårt fall fick min man ta ALLA morgnar då jag ammade, eftersom vår lille ammade halva nätterna och jag inte hann somna om emellan. Detta var en självklarhet och inget vi alls diskuterade. Hade jag haft en förjävlig dag när han kom hem från jobbet fick han fixa all mat, tvätt, flaska lillen och ta storas utbrott. Under tiden fick jag stänga dörren till sovrummet och släppa allt.

    Herregud, vad är det med din man?! Fattar han inte att du behöver en paus från att ta hand om hans barn?

  • Äldre 11 Aug 12:07
    #26

    Och vaddå att man "naturligtvis inte på nätterna" hjälper till om man jobbar? Klart din man måste hjälpa till om du tycker det är jobbigt! Han får ta tre nätter i veckan, du 4. Jobbigt för honom, visst, men måste man så måste man för att partnern inte ska duka under. Kom igen, vad är det för trams?

Svar på tråden Föräldraledig och sköter allt