Jag har också en (på riktigt) matvägrande och mycket underviktig pojke som lever till stor del på näringsdrycker.
Min unge gillar pannkaka. Eller snarare plättar. Jag steker dem på grädde i stället för mjölk och har ibland i mjöl gjort på mixade mandlar/nötter för att det ska bli mer energitätt och nyttigare än med bara vitt mjöl. Plättar är små och chansen att ungen ska få i sig en hel plätt finns= himla bra.
Han får grädde eller creme fraich och bär på.
Mitt barn gillar grejer med karaktäristisk och stark smak. Chili-marinerade oliver, chili-marinerade vitlöksklyftor, pepparsalami, sill och kallrökt lax med hovmästarsås är populärt (när han alls kan tänka sig att äta vill säga). Senap och pepparrot är också ätbart.
Torkad frukt går ofta att äta här.
Man kan mixa rostade frön och nötter med torkad frukt och göra kulor (typ som chokladbollar). De kan göras pyttesmå om en vill och kan förvaras i kylskåp ganska länge men även i frysen.
Kokt ägg servad en skiva eller klyfta i taget med kaviar på funkar här ibland.
Jag tror att du kanske inte måste tänka att "efterrätt" måste vara så som vi är vana att betrakta efterrätt. Det viktigaste är (tror jag) att det är nåt som skiljer sig från barnets övriga måltid och att det är lockande att äta. Locka ögat genom att servera flera färger på samma gång om du kan. Det ska naturligtvis vara energitätt och protein och fett ger bättre viktuppgång än kolhydrater.
Tyvärr är dietisterna på barnmedicin väldigt okunniga om matvägrare så det är lätt att känna sig utelämnad när barnet inte äter.
Att bli dömd av förståsigpåare(välmenande men okunniga föräldrar med egna "erfarenheter") som vet allt om hur barn "ska" äta är inte heller vad vi i vårt läge behöver.