• anonymtjej1

    HJÄLP! Dottern helammar o vägrar mat. 11 månader!! Mamman livrädd.

    Behöver verkligen råd o tips o allmän hjälp.

    Dottern är nu 11 månader och hon helammar fortfarande typ. Ända sen vi började med smakportioner vid 6-7 månaders så har hon vägrat mat och vi har provat att pausa från matprovande i nån vecka men vi kommer inte framåt. Hon vrider på huvudet fram o tillbaka eller så vänder hon på huvudet eller stänger munnen allt vad hon kan. Ibland får hon i sig 2-3 skedar Smootie eller litet smörgåsrån men oftast ingenting.

    Vi har tagit upp detta på BVC o dom gav hon henne ett vaniljkex som hon självklart smakade på o fick i sig några få smulor o BVC verkade inte beskymrad. Men vi fick tid till BUP för att prata om detta o jag vet inte men kanske sitta o prova äta där så dom oxå kan ge tips o råd? Men jag känner att BUP är helt fel ställe för oss.

    Jag har kollat upp BLW metoden men jag är verkligen LIVRÄDD att hon ska sätta i halsen, dels för att hon har 7 tänder o så fort hon får något i munnen så biter hon allt vad hon kan och kväljer otroligt ofta, leksaker o skedar osv bitar hon.

    Ibland öppnar hon munnen o vill ha mat när vi är hos folk men så fort det bara är mannen o jag som äter så vägrar hon.

    Kan det vara så att hon känner av min skräck att hon ska sätta i halsen?! På riktigt, jag är liksom på min vakt hela tiden.. Jag har haft mycket otur o ont i min uppväxt så jag brukar tänka att de är typiskt mig om de händer något så därför är jag extra livrädd :'(. Hjälp mig!!! Jag har pratat med någon om detta och även om dotterns matvägran men INGEN vill tro på mig eller lyssna ordentligt.

  • Svar på tråden HJÄLP! Dottern helammar o vägrar mat. 11 månader!! Mamman livrädd.
  • Santin

    Testa blw. Ge mjuka saker. Kokta morötter, broccoli och liknande. Ibland är det kontrollen att själva bestämma som är nyckeln.

  • Anonym (äta själv)

    Vissa barn gillar inte att bli matade. Vad händer om hon får en tallrik potatismos eller gröt framför sig? Kladdar med det gör hon väl säkert, men åker något i munnen också?

    Får hon mat när hon vill ha hemma hos folk?

    Hon märker garanterat att det är något skumt på gång, om du faktiskt sitter bredvid och är livrädd varje gång hon ska äta.

    Jag läste någonstans, att kräkreflexen på små barn sitter längre fram i munnen. De kväljs därför mycket lättare än en vuxen, och det betyder inte att de håller på att kvävas. Jag undrar om det ens är möjligt för ett barn att lära sig äta fast föda utan att kväljas lite först.

  • JazzKermit

    Läs på om BLW!! Finns grupper på tex fb. Vår var exakt lika dan, nu äter hon lite bättre (15 mån) och jag ammar henne några gånger på dagen och några på natten. Inget fel på henne, hon bara föredrar mammas mat, precis som din!

  • Snällspiken

    Du ska nog inte göra för stor sak av detta. Visserligen är det stor risk för järnbrist om man inte kompletterar med annan mat från typ 9 månader (när modersmjölken blivit mindre näringsrik plus att barnets medfödda järndepåer har använts upp), men du drar rätt höga växlar på detta. Hon lär inte dö på stubben. 

    Sen håller jag med om att det kan vara bra att testa olika saker. För det första är det inte alla som gillar bebisburkar, gröt o s v. Kanske hon föredrar riktig mat? Finns det något hon gillar? testa att låta henne äta själv med bestick. Vår pojke gillade det, dottern föredrog att äta själv med händerna. 

    Jag körde BLW från sex månaders ålder men jag såg också till att gå en kurs i första hjälpen OM oturen skulle vara framme och de skulle sätta i halsen. 

    Det finns ju farligare och snällare saker att äta. Bröd utan kanter, äpple utan skal, kokt pasta o s v, brukar vara OK. På något vis är ju jättestora bitar bättre än små, som kan fastna i halsen. 

    Nästan alla barn sätter i halsen innan de har lärt sig bemästra maten, det är naturligt. 

    Lycka till! 

  • tjockobbe

    BUP är väl helt fel ställe. Ska hon få en psykiatrisk behandling för hon inte lärt sig äta ännu? Nej du, lägg ned BUP direkt.

    Min dotter gillade inte att bli matad. Gillade mat men åt absolut inte om hon inte fick ta själv. Hon har sen 5 månader fått plocka mat själv. Små mjuka bitar som sakta blir större med åldern för att minimera risken att sätta i halsen. Nu kan vi mata henne med yoghurt och kräm som är smaskigt men gröt och mat vill hon äta själv. Hon är drygt 1.5 år.


    Vera 130923 | Läs tinastandar.blogg.se
  • minerva123

    Något som funkade väldigt bra på vår son i den åldern (han hade länge svårt att hantera bitar) var tunt skivad kalkon klippt i små bitar. Skinka i små bitar gick också bra. Rostad sötpotatis var en favorit, sött och mjukare än vanlig potatis. Majs brukar många gilla också. Moget päron är också gott och mjukt. Det är bara att prova sig fram! Riktigt hårda bitar som äpple skulle jag vänta med ett tag till.

  • Sous

    Som andra sagt: Lugn. Det är många barn som mest ammar tills de är kring året gamla och de kommer inte att dö av detta.

    Erbjud plockmat, mjuka saker, som små bitar mjukt formbröd med smör eller leverpastej, eller mycket små saker, som majs och ärtor, eller kokta snabbmakaroner i en liten skål. Ställ fram ett par-tre alternativ och låt henne smaka och leka med maten. Var oerhört tålmodig. Ingen press att äta något. Låt henne smaka bitar från era tallrikar om hon vill. Falukorv i små bitar brukar också vara poppis. I det här läget, när hon äter så oerhört lite, är inte salt direkt ett problem heller. Några frukostflingor utan mjölk är ett annat kul alternativ till kex.

    Var inte rädd för att erbjuda lite saker med med smak, eller sånt om smakar sött, det gäller att få upp intresset för mat. balanserad kosthållning kan ni jobba på senare.

    Vid elva månader åt min son i princip bara ersättning trots BLW från start. Vissa barn är helt enkelt inte särskilt intresserade, man måste erbjuda, erbjuda och erbjuda *men* inte truga. 

    Ta det lugnt, din dotter kommer med största sannolikhet att börja äta. Gör det inte till en stor grej, bara.

  • Sous

    BUP låter för övrigt jättemärkligt? Be om en tid hos en barndietist istället så du får någon att prata med om din oro och bra tips på vad du kan erbjuda för mat.

  • Limaliie

    Min dotter är 8 månader och äter knappt nått utöver amning och lite ersättning, har börjat med blw nu...BUP tycker jag känns helkonstigt. Tror inte min dotter har några psykiska problem för hon inte vill äta än, hon bara råkar gilla bröstmjölk väldigt mycket

  • anonymtjej1

    Åh tack för alla bra svar . Känner mig mycket lugnare nu och har faktiskt börjat läsa mer på om BLW och ska faktiskt boka en kurs om första hjälpen så det kan stilla min rädsla . Ja BUP känns helkonstigt tycker vi oxå, sambon sa det redan när vi fick brevet om tiden att det är ju helt fel, ungen kan ju inte ens prata haha. Så den har jag avbokat nu Jag provade ge henne all mat jag erbjuder henne så att hon kunde äta o leka med det och det verkade gå hem. Mycket lek o inte så jätte mycket i munnen men så är det ju i början kan jag tänka mig Jag försökte stilla min oro med att tänka på alla era kommentarer/svar tack snälla! Och ja, hon gillar helt enkelt bröstmjölk väldigt mycket precis som många andra verkar de som

  • anonymtjej1

    Menade att all mat jag erbjudet sen efter detta inlägg så har hon fått äta det själv istället för att jag matar

  • Yonndax

    Som många skriver så prova BLW. Sen fick vi från BVC att om de kväljer mycket när de äter så kan det vara för att de inte är redo för den grövre konsistensen i maten när vi vuxna matar. Tex bara för att barnet är 8 månader kanske det inte är redo för mat med bitar i utan behöver slät gröt eller yoghurt ett tag till. Blir ju även så att när det är vi vuxna som matar kanske det går för fort fram med grövre konsistens än om de får äta själva. Gör puré av er vanliga mat minus salt så får hon prova nya smaker och lite "kraftigare" smaker än bara gröt, yoghurt och bröd. Vissa barn äter bättre när maten är lite starkare eller smakar mer.
    Sonen var väldigt svår med mat och det var egentligen inte förrns han började på dagis vid 15 månader som man börja äte vanlig mat i större utsträckning och vågade prova nya smaker. Vi körde med BWL redan från ca 6-7 månader men han föredrog ersättning ist.

  • Sous
    anonymtjej1 skrev 2015-04-13 14:01:13 följande:

    Åh tack för alla bra svar smile2.gif . Känner mig mycket lugnare nu och har faktiskt börjat läsa mer på om BLW och ska faktiskt boka en kurs om första hjälpen så det kan stilla min rädsla smile1.gif . Ja BUP känns helkonstigt tycker vi oxå, sambon sa det redan när vi fick brevet om tiden att det är ju helt fel, ungen kan ju inte ens prata haha. Så den har jag avbokat nu smile1.gif Jag provade ge henne all mat jag erbjuder henne så att hon kunde äta o leka med det och det verkade gå hem. Mycket lek o inte så jätte mycket i munnen men så är det ju i början kan jag tänka mig smile1.gif Jag försökte stilla min oro med att tänka på alla era kommentarer/svar smile2.gif tack snälla! Och ja, hon gillar helt enkelt bröstmjölk väldigt mycket precis som många andra verkar de som smile1.gif


    Det låter jättebra! Jag kan säga att man kan bli oerhört trött och frustrerad när varje måltid innebär att barnet bara spottar ut och slänger maten omkring sig. Elände är vad det är. Men det går över. Det kan dock vara bra att veta att det kan dröja utan att det är onormalt, vissa barn gillar heller inte att äta innan de har fått ordentligt med tänder... Min började äta ordentliga, hela portioner snarare vid 24 månader efter lång dietistkontakt, utan att för den sakens skull ha några allvarliga problem.

    Ett annat tips är att låta henne mata dig, ex med clementinklyftor, eller dylikt. Det brukar de tycka är roligt.
  • anonymtjej1

    Dottern är nu 14 månader och vi erbjuder henne all mat vi äter och visst äter hon men det är mus tuggor typ så hon ammas fortfarande mycket. Vi har flyttat o fått ny bvc, hon sa till mig om jag ville dra ner på amningen så kunde jag sätta ut en tid tex 17 på eftermiddagen att efter den tiden får hon ammas men annars inte. För hon sa att hon kommer krångla med maten så länge hon ammas och vet att bröstet alltid finns. Men jag känner mig ledsen att neka henne bröstet :( så jag har inte provat ännu.

  • Prinsessaseptember

    Hej såg att detta var en gammal tråd. Men jag har en dotter på 11 månader som bara vill amma. Så jag undrar hur det gick.. Var du tvungen att sluta amma för att hon skulle bli intresserad?

  • Anonym (kursen)

    har du gått en barn-HLR kurs på ditt BVC? isåfall är det ju inte den största grejen, ALLA barn sätter i halsen när de lär sig äta, det händer ganska ofta att de kräks upp mat igen för att de satt i halsen, det är helt normalt att de gör så, det . ta mycket övning för att lära sin munmotorik och hur man ska svälja ordentligt. Som flera skrivit, testa BLW metoden ,hon kanske faktiskt bara vill testa själv, låt henne kladda och testa. Koka morotsstavar mjuka, lite smör på det mesta går ju att mjukkoka. Och tänk inte på det här med antal tänder, även om hon inte har alla sina tänder så tuggar de med tandköttet, det är väldigt hårt om du känner inne i munnen där hon inte fått tänker än. 

    Försök verkligen stilla din oro, men om dui nte gått en HLR kurs så gör det bums, jag tror att det komemr kunna hjälpa dig i din oro.

Svar på tråden HJÄLP! Dottern helammar o vägrar mat. 11 månader!! Mamman livrädd.