BigMami skrev 2015-04-16 21:07:01 följande:
Toppen!! Den ser jag mycket fram emot

Det kommer ta en dag eller två att få ordning på, dock. Så länge kan du/ni i tråden få detta:
Måndag: Spaghetti Carbonara.
Tisdag: Ugnsbakad fisk
Onsdag: Snabb tacopaj med kyckling
Torsdag: Soppa och ugnspannkaka med smörstekta äpplen
Fredag: Snackfat
Spaghetti carbonara:
1: Koka en portion pasta per person, salta vattnet ordentligt.
2: Stek samtidigt ett halvt till ett paket bacon per person, klippt i småbitar (använd saxen. den är inte bara till för att öppna förpackningar). Dra ned baconet till 1an/0 när pastan är klar.
3: Häll av pastan i ett durkslag och skölj hastigt av med KALLT vatten från kranen. Skaka av och häll tillbaka i kastrullen, ställ kastrullen BREDVID spisen.
4: Riv ned en eller två vitlöksklyftor i baconet och rör om.
5: Peppra pastan och ha i saften från en fjärdedels citron. Lyft försiktigt över baconen till pastan, försök att få med så lite fett som möjligt. Rör om ordentligt
6: Häll upp pastan med bacon i så många djupa tallrikar/skålar som ni är personer.
7: Dela på så många ägg ni är, gulan för sig, vitan för sig (knäck äggen i en litet tratt om det är svårt att göra med äggskalen/händerna) Lägg en äggula på varje portion.
8: Servera pastan med mycket parmesanost (eller annan ost).
Tid: Max 20 minuter Pris: Billigt billigt
Ugnsbakad fisk:
1: Lägg 150 g valfri fisk per person i en ugnssäker form. Salta försiktigt
2: Bred över smaksatt philadelpohiaost (den som är godast/låter godast) eller liknande färskost så det täcker. 1-2 paket beroende på hur många ni är och hur stora paketen är
3: Stoppa formen i ugnen 175 grader. Det tar ungefär 30 minuter för färsk fisk och 45 för fryst fisk.
4: Servera med potatis, ris eller andra matgryn (couscou, bulgur, matvete...) eller bara med en kraftigare sallad.
Tid: Max en timme, max 10 minuter aktiv tid. Pris: Medel till dyrt beroende på fisk
Snabb tacopaj (pajen räcker till 4-6 personer)
Var lat! Köp färdigt pajskal och färdiggrillad kyckling.
1: Rulla ut pajskalet/degen i en form
2: Riv en gul lök grovt (eller ta fryst hackad lök i frysdisken) och fräs i smör i en stekpanna utan att den får färg, två-tre minuter, (på 3an-4an på spisen om den går till 6).
4: Häll på en påse tacokrydda och en dl vatten på löken. Sänk värmen tll 2an.
5: Bena ur kycklingen, gör små bitar med fingrarna eller hacka lite med en kniv
6: Lägg kycklingen i löken och rör om. Det ska inte finnas något vatten kvar, direkt, men det ska inte vara torrt heller. Det ska vara... kladdigt....
7: Häll kycklingen och löken i pajskalet.
8: Vispa ihop två ägg och 2 dl mjölk eller grädde (valfri fetthalt) lätt och häll över kycklingen
9: Häll på ost efter behag (ostomaner har på 3 dl eller mer)
10: Ställ i ugnen, 175 grader i 30 minuter eller tills den fått fin färg (gyllenbrun)
11: Servera med creme fraiche, grönsaksstavar och nachos
Tid: 20 minuter aktiv tid, plus 30-45 minuter i ugnen. Pris: Lite dyrare, beroende på vad färdiggrillad kyckling kostar.
Soppa och ugnspannkaka med smörstekta äpplen
Var SUPERLAT! Köp Keldasoppa och värm.
Ugnspannkaka (4 portioner):
1: Vispa 3 ägg, 3 dl mjöl (vete, råg, rågsikt, grahams, alla funkar), 6 dl mjölk, 1 tsk salt och 2 tsk socker (eller honung eller sirap, eller skippa sockret). Har du en mixer så använd den. Häll i äggen och mjölken först, bara.
2: Smörj en långpanna och häll i smeten. (Om man vill kan man här lägg i rökt skinka och/eller äppelskivorna)
3: Sätt långpannan i ugnen i 200 grader i 25-30 minuter.
4: Medan pannkakan är i ugnen, skär äpplena (ungefär ett halvt äpple per person) i ganska smala klyftor, ungefär 6-8 klyftor per äpple. Lägg de i en varm stekpanna med en halv matsked smör + en halv matsked per äpple, och 2 tsk socker (gärna ljust muscovadosocker) + 1 tsk socker per äpple efter det första (ett äpple = två tsk socker, 2 äpplen = 3 tsk socker). Stek äpplena på medelvärme (3an-4an) tills de är mjuka.
5: Ta ut pannkakan när den är färdig och häll på äpplena. Pudra över kanel.
6: Värm soppan. Ät!
Tid: 15-20 minuter aktiv tid + tid i ugnen. Pris: Billigt.
Snackfat!
En till superlat dag. Köp kycklinglår, vingar och nuggets i frysdisken färdigkryddat. Köp Creme fraiche, krydda med salt, peppar och vitlök (för en neutralare version, salt peppar och fetaost). Häll kycklinglåren i en ugnsform och värm i 200 grader i 10 minuter. Häll på vingarna och nuggetsen på kycklinglåren och värm alltihop i 175 grader i 20 minuter. Servera med pommes frites (gärna grova steakhouse, eller gör egen klyftpotatis) och såsen/såserna. Pommesen kan vara i ugnen samtidigt som kycklingen, men det tar då lite längre tid.
Tid: Superfort. Kycklingen är färdiglagad och ska bara värmas. Pris: Dyrare i inköpspris, räkna med en hundring minst för kycklingen (jag betalar 40 kr/paket). I gengäld räcker det till minst 6 personer.
Den som vill köper kycklinglår och kycklingvingar naturella och marinerar över natten innan man äter. Tar längre tid i ugnen, men inte superlång.
Puh!