sextiotalist skrev 2015-08-24 10:45:55 följande:
Jag steker aldrig pannkakor i gjutjärnspannor, utan endast i teflonpanna.
Jag fick tipset av att diska med diskmedel av en försäljare av gjutjärnspannor, för att få pannan ren från gammalt fett (fett härsknar med tiden, även om det hettas upp). Han sa att det var en gammal myt att man inte kan diska med diskmedel, men man måste olja in den efteråt.
Teflonpannor har jag alltid diskmedel när jag gör rent och inga pannkakor fastnar för mig
Du kan aldrig någonsin återskapa detta kollager utan hög värme och olja.(vet att det ska finns någon mer metod).
Kanske du ska ta del av Skepphults skötselråd för gjutjärnspannor.
www.skeppshult.com/bruksanvisningar/
Teflon har redan ett skyddande lager, där spelar det ingen roll man introducerar diskmedel.
Då diskmedlet kan inte påverka den avvisande yta som finns, och finns kvar fortfarande efter diskningen.
Personligen använder jag inte teflon, då jag tycker den mesta maten blir godare i en gjutjärn än en teflon.
Men det är en smaksak, så finns i sig inget att kommenterar vidare här.
Om man använder en gjutjärnspanna så sällan, att det härsknar.
Då rekommenderar jag en teflon eller annan non-stick alla dagar i veckan.
Det skulle betyda man använder sin stekpanna nån gång per år.
Och använder man bara olja, så pratar vi kanske en gång per år.
Och efter man sköljt ur pannan eller torkat rent, så finns det inte mycket som kan härskna för den delen heller.