Themis skrev 2017-03-26 22:13:52 följande:
Där snackar vi inga mängder direkt.
Toxinet från clostridium botulinum är det mest akut dödliga ämnet som är känt (för människor), och uppskattningsvis är 1.32.1
nanogram/kg är den medeldos som en människa dör av. Dvs 0.000000002 g toxin/kilo dödar dig troligen.
Och detta sprutar då folk i sig frivilligt i form av botox för att slippa rynkor, vilket jag tycker är otroligt lustigt.
Fram tills 2011 eller så var det dessutom ingen vidare djurvänligt det där som alla modeller och Hollywoodstjärnor höll på med. Man måste döda några hundra möss för varje batch botox som framställs, för att fastställa den exakta koncentrationen så man inte skadar eller dödar kunderna av misstag. Eftersom toxinet framställs biologiskt genom odling så kan man inte veta styrkan utan att testa.
Får man i sig mat med botulinumtoxin så är det snabbaste testet att ta blod från patienten och injicera i en mus- dör den så vet man att det är taskigt läge. Det finns motgift om man får vård tidigt men du kommer att ligga på sjukhus flera veckor.
Risken för botulinförgiftning ligger bland annat bakom rekommendationen att inte ge honung till små barn.
källa: wikipedia och
www.foodborneillness.com/botulism_food_poison.../
Chansen är extrem låg, skulle påstå NOLL, inte alls aktuellt här.
20 fall på vuxna och 5 på barn på 50år.
Just pga vi slutat med dessa dåligt svetsade burkar, nitrit/salpeter, och en ökad förståelse för hur man undviker detta.
Risken är egna konserver, eller andra anaeroba miljöer med mat.
Sen om det inte hade varit för denna , så hade vi inte haft nitrit som livsmedelstillsats.
Men visst den behåller färgen på köttet också, men att folk slutade att dö var nog positivt för denna användning.
Och utan blir det skoj, som när jag gör bacon.
Så blir en del förskräckta när de ser färgen på baconen, men det slutar sen när dom äter baconen 
Då de blir de godaste baconen de någonsin smakat, då de allra flesta bara testat tex scan och tulip innan.
Men en del är galet skeptiska på den färgen som det får utan nitrit.