• Cansu

    Hur sjuk kan man bli om man inte kokar importerade hallon?

    Dwt är godast att äta frysta tycker jag men svenska hallon finns knappt och importerade står det att man måste koka. ... varför undrar jag? Vad kan hända annars?

    Gör ni andra detta?

  • Svar på tråden Hur sjuk kan man bli om man inte kokar importerade hallon?
  • BuoBä
    Vinterankan skrev 2018-01-20 05:57:32 följande:

    Jag har aldrig kokat frysta hallon och vi äter det ganska ofta, sådant vi alltid har hemma. Har dessutom väldigt lätt att bli magsjuk.

    Det var väl någon gång för något år sedan som det blev en stor grej att folk blev sjuka på ett äldreboende av hallon? Men då har jag för mig att man återkallade produkterna och har aldrig hört något om det annars så tror knappast det är något vanligt.


    Googla "magsjuka hallon" så får du upp åtminstone några artiklar per år. Senast i december återkallade ica smittade hallon: www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/hallon-aterkallas-risk-for-vinterkraksjuka

    Men givetvis är det upp till var och en hur man gör. Det är bara en rekommendation.
  • TeresB
    Cansu skrev 2018-01-19 16:16:31 följande:

    Dwt är godast att äta frysta tycker jag men svenska hallon finns knappt och importerade står det att man måste koka. ... varför undrar jag? Vad kan hända annars?

    Gör ni andra detta?


    Jag fick hepatit A av frysta hallon. Var gravid och det gjorde att min bebis föddes 12v tidigt. Det slutade bra dock...
  • Jonathan123

    Svenska bär är inte bättre, du kan bli lika sjuk av dem. Typiskt rasistiskt fjanteri för att skydda den egna marknaden.

  • Themis

    Jag har inte kokat hallon och har aldrig blivit sjuk, risken borde ändå vara ganska liten.

    Hepatit A och B kan man vaccinera sig mot och det har vi gjort ändå p.g.a. utlsandsresor så det är jag inte orolig för.


    Nej, jag tvättar inte min bil. Jag vattnar den för att se om den växer och blir en buss. /sarcasticquotes
  • kela t

    Har hört att en del bärodlingar bevattnas med kloakvatten..

  • Gyy77
    kela t skrev 2018-01-20 19:16:38 följande:

    Har hört att en del bärodlingar bevattnas med kloakvatten..


    Stämmer typ. Livsmedelsverket har hittat fyra troliga källor till smittspridning: förorenat vatten, gödsling, hantering av människohänder och smutsiga arbetsytor etc.

    De konstaterar också att hallon sprider smittan betydligt mer än andra bär och att man inte hittat någon smitta i svenska bär.

    www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2013/2013_livsmedelsverket_14_norovirus_i_frysta_hallon_riskhantering_och_vetenskapligt_underlag.pdf
  • midnattljus

    Har inte läst tråden men svarar bara på ts fråga. Jag läste för flera år sedan att man kan bli sjuk också av frysta hallon. Tänkte att det inte var så mycket att lyssna på då det är säkert en person bara som haft oturen att köpt precis en dålig påse.

    Tills jag jobbade en dag och tog med hallon som fika. Jag åt ungefär 20 st hallon och blev jätte dålig. Jag kräktes också. Efter den dagen har jag aldrig vågat äta frysta hallon igen. Även om det kanske sker för en person skulle jag absolut koka om jag vore du!

  • Vinterankan
    BuoBä skrev 2018-01-20 11:36:01 följande:

    Googla "magsjuka hallon" så får du upp åtminstone några artiklar per år. Senast i december återkallade ica smittade hallon: www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/hallon-aterkallas-risk-for-vinterkraksjuka

    Men givetvis är det upp till var och en hur man gör. Det är bara en rekommendation.


    Ja men då blev ju hallonen återkallade i alla fall. Vilket betyder att det är någon/några per år som blir smittade eftersom att det återkallas så fort det upptäcks. Så oddsen att det är just jag som den första som äter de smittade hallonen känns extremt liten.
  • Minfamilj

    Har aldrig kokat hallon och kommer inte göra det. Det är inte alltid man vill ha kokade hallon, de är knappast lika i konsistensen som okokade. Jag tar den risken, helt ok.

  • Skånepar

    Du kan dö.
    Detta hände ett äldreboende i norrland för några år sedan, 5 döda väl pga importerade bär?

  • Excentriskan

    Jobbar inom branschen och säljer många ton hallon per år. Vi har aldrig haft några problem med våra bär. Om exempelvis en restaurang haft ett utbrott av magsjuka så utreds det grundligt för att komma fram till smittkällan. Som leverantör återkallar man allt man sålt från det partiet. Eller ber kunderna lägga det åt sidan tills dess smittokällan blivit klarlagd. 

    Det var dock för några år sedan något parti som inkommit till någon lågpris-kedja. Där de köpt bär som precis som ovan skrevs hade sköljts med orent vatten. Men detta hör till ovanligheterna.

    Oftast är det brister i hygien på restaurangen som varit orsaken till utbrottet.


    Förolämpningar är argument som används av folk som har fel
  • kela t
    Skånepar skrev 2018-01-21 13:13:29 följande:

    Du kan dö.

    Detta hände ett äldreboende i norrland för några år sedan, 5 döda väl pga importerade bär?


    OrO Listeria..?
  • Skånepar

    Men många odlare av sallad och andra grönsaker ger ju flytgödsel på sina grödor, och är det torrt sen, och snart dags att skörda finns ju flytgödseln kvar på grödorna, tvättas de sen dåligt, givetvis blir folk sjuka eller dör.

  • Minfamilj
    Skånepar skrev 2018-01-21 13:13:29 följande:

    Du kan dö.
    Detta hände ett äldreboende i norrland för några år sedan, 5 döda väl pga importerade bär?


    Ja man kan dö -om man är 90 år med sviktande hälsa. Tror det var just magsjuka de fick.
  • monstretmonster
    Rymdmoln skrev 2018-01-19 18:16:47 följande:

    Vet inte riktigt vad de heter men de brukar finnas bland vanliga fryspåsar. Istärningpåse typ. Men det funkar ju också stt hälla i en sån där vanlig plastbehållare, jag är bara lite känslig för ?fryssmak? eller vad man ska säga haha.


    Så onödig . Ja du beter dig som en prinsessa .
  • monstretmonster
    Rymdmoln skrev 2018-01-19 18:16:47 följande:

    Vet inte riktigt vad de heter men de brukar finnas bland vanliga fryspåsar. Istärningpåse typ. Men det funkar ju också stt hälla i en sån där vanlig plastbehållare, jag är bara lite känslig för ?fryssmak? eller vad man ska säga haha.


    Usch .
Svar på tråden Hur sjuk kan man bli om man inte kokar importerade hallon?