På rak arm...
Ädelostsås?
En paket creme fraiche, en grädde, en paket valfri ädelost, lite vitlök, lite peppar.
Fräs vitlök i smör/olja, tärna och smält ner osten, tillsätt creme fraiche och grädde, klar.
Går att variera, servera som den är, strimla och fräs kyckling eller annat kött och ha i, eller servera till hela köttbitar och hoppa över pastan helt.
En form av prima verde?
Köp allt du gillar från grönsaksdisken (jag brukar ta paprika, salladslök, sparris, broccoli, svamp, salladsärtor, zuccini osv).
Finhacka och fräs en schalott, tillsätt vitlök efter tycke och smak, slå på vitt vin och låt reducera. Har du några "hårda" grönsaker som morot så häller du på det nu och får puttra med tills vinet är ca 3/4 reducerat.
Tillsätt alla dina grönsaker, allt bör vara uppskuret i små bitar på max 1cm.
Slå på grädde eller creme fraiche för att få det tjockt och lyxigt eller servera som det är.
Champignion/dragon-sås?
Fräs en schalotte, vitlök, torkad dragon och salt/peppar.
Tärna och stek svampen.
Slå på grädde och/eller creme fraiche.
Om du har färsk dragon ist för torkad så har du i den ni istället, rör runt ett varv och serverar.
Zuccini-sås?
Samma som ovan fast med basilika ist för dragon.
Paprika-sås?
Ugnsrosta röda och orange paprikor, kärna ur och skala och skär i breda strimlor eller stora rutor.
Fräs en schalotte, vitlök och salt/peppar och valfria andra kryddor, jag brukar hamna med rosmarin, timjan, basilika och chili.
Slå på lite vin och reducera.
Skiva en zuccini i halvmånar eller stavar (roligast om du kan hitta både gul och grön) och fräs i.
Alla rätter serveras naturligtvis med parmesan.