• Äldre 14 Nov 22:41
    1082 visningar
    4 svar
    4
    1082

    Unga föräldrar

    Hur gamla var ni när ni fick reda på att ni var gravid? Hur såg eran ekonomi och boende situation ut? Om den inte såg så jättebra ut, hur löste det sig?

  • Svar på tråden Unga föräldrar
  • Anonym (18)
    Äldre 14 Nov 22:51
    #1

    Hej!

    Jag var 18 år när jag blev gravid. Vi hade precis flyttat ihop och det var inte planerat att vi skulle ha barn. Han var 4 år äldre, 22år, och hade precis köpt en bostadsrätt. Han hade, tillskillnad från mig, arbetat under några år och sparat tillräckligt för att ha råd att köpa en lägenhet. Efter många om och men bestämde vi oss för att trots allt behålla barnet. Ekonomiskt var det riktigt tufft första fyra-fem åren. Särskilt under en två års period då vi båda studerade och jobbade kvällar/helger omlott för att gå runt. Det är 10år sedan nu. Vi har idag tre barn, två välbetalda arbeten och en nybyggd villa i en bra förort. Vi har god ekonomi, utrymme för några resor varje år och trivs fortfarande med varandra.

    Vad kommer det sig att du ställer frågan?

  • Anonym (Mia)
    Äldre 14 Nov 23:26
    #2

    Jag var 20. Hade ett timjobb med dålig lön och saknade gymnasieutbildning. Min man (då pojkvän) hade en okej lön men i en väldigt osäker arbetsmarknad. Jag bodde i en liten tvåa, han på hotell(!).

    Vi gjorde följande:

    Jag sa upp mig och skrev in mig på komvux samma dag som jag "plussade" - dels för att studiemedlet var en relativt säker inkomst, även om den var lite lägre, och dels för att kunna läsa vidare och skaffa mig ett jobb med en skaplig lön i framtiden. 

    Vi tog våra sparpengar och köpte en lägenhet med låg boendekostnad. Detta var för 10 år sedan, så förutsättningarna var lite annorlunda då. Hade läget sett ut som idag hade vi nog fått ta en mindre hyreslägenhet i ett sämre område, men det hade säkert också funkat.

    Han jobbade så mycket han kunde och vi amorterade på bostaden.

    Ganska snart efter att barnet föddes blev han arbetslös. Vi klarade oss rätt okej på barnbidrag + bostadsbidrag + mitt CSN tack vare våra låga utgifter, och vi vågade till och med skaffa ett till barn under tiden. Nu 10 år senare är jag färdigutbildad och han har bytt yrkesbana och har ett fast jobb som han trivs med.

  • Anonym (20)
    Äldre 15 Nov 06:22
    #3

    Jag hade ganska nyligen fyllt 20 när jag plussade. Jag visste att vi skulle klara oss ekonomiskt eftersom jag jobbat heltid sedan jag var 18 och han (som är två år äldre) jobbat heltid några år också. Vi hade också precis köpt en villa ute på landet tillsammans. Nu väntar vi bara på bebbes ankomst.

  • Sharpe­r
    Äldre 15 Nov 06:54
    #4

    Jag var 20 år, precis tagit studenten och hade timjobb. Bodde ihop med pappan som va 1 år äldre än mig, han hade ett vikariat.

    Jag började läsa på högskolan en termin innan jag tog ledigt. Vi flyttade i december till större lägenhet. Vi har haft så vi klarat oss. När pojken var 9 månader separerade vi ett kort tag innan vi blev ihop igen. Jag var 23 år när jag blev gravid med nummer 2. Nu hade båda två fast jobb och vi hade precis köpt en bostadsrätt. När denna pojken var 7 månader gick vi isär och denna gången för gott.

Svar på tråden Unga föräldrar