• Fri 8 May 2020 00:47
    4011 visningar
    3 svar
    3
    4011

    IVF kö längre pga corona

    Hej! Vi har under en längre tid försökt att bli gravida. I januari fick vi remiss av Sahlgrenska till IVF. Nu har mer än tre månader gått och vårdgarantin kan ej hållas. Pratade med dem idag och i bästa fall kanske vi kan få hjälp av dem innan året är slut. Vet ni - har man rätt att söka sig till annat landsting/privat och få det finansierat?

  • Svar på tråden IVF kö längre pga corona
  • Sat 9 May 2020 17:59
    #1
    +2

    Det där med kötiden är alltid tråkigt, ffa på Sahlgrenska. Väntetiden har alltid varit lång där. Vi fick vänta i 5 månader förra året. 

    Det finns två alternativ för er nu. Antingen ni kräver att er remiss riktas vidare på grund av att vårdgarantin inte kunde hållas. Sahlgrenska arbetar enbart ihop med Linköping. Man har absolut ingen chans att de skickar er remiss vidare till annan privatklinik eller till annan landstingsklinik i Sverige. Jag har försökt och diskuterat till och med med deras verksamhetschef. Väntetiden i Linköping låg dock på tre månader. När de skickar över remissen så ställs du i en ny kö där. Så i slutändan hade vi personligen inte vunnit någonting. Skickar de remissen vidare till Linköping står VG regionen för rese- och boendekostnader på plats. Linköping sa dock tyvärr till mig också att varje ultraljud måste göras där... helt galet och onödigt om man frågar mig. 

    Nu till alternativ två och denna är nog mycket bättre för er (och var det också för oss). Ni kan ta del av den fria vårdvalet som man har i Sverige sedan några år tillbaka (har ingenting med vårdgarantin att göra). Ni kan skriva en egenremiss till vilken landstings IVF klinik som helst i Sverige (då det gör sig om poliklinisk vård = inte inneliggande). Nu gäller det att ringa runt i Sverige och höra vem som har kortast väntetid och höra vilken klinik som gör behandlingar nu under coronatiden. 
    Ett exemple och tipps är att skicka remissen till KS (Karolinska). Vanlig IVF gör de inte själva på KS och om de bedömer att ni är vanliga IVF kandidat får ni ett brev där de listar upp alla kliniker som de arbetar ihop med i deras region (privata kliniker). De har oftast max 1-2 månader väntetid! Dvs ett mycket bra alternativ och några av de klinikerna jobbar också nu under coronatider. Egenremissen laddar man ner på deras hemsida. Skriv ett mejl till sekreteraren på reproduktionskliniken på Huddinge och hon förklarar tydligare vad ni behöver göra (bla resultat av utredning osv). Viktigt är att veta: när man använder sig av det fria vårdvalet så måste man betalar själv resor, boende, och 1-2 ultraljud hemma privat i Göteborg tex. Sedan finns det även en annan genväg som man kan göra för att få behandling i Göteborg. Man skickar en egenremiss till Halland (gynkliniken för ställningstagande till IVF-behandling). Nu har tyvärr Halland ingen IVF-behandling och då är de tvungna att hänvisa till en annan klinik respektive skickar dig någonannanstans. Fram tills förra året hade de ett avtal med Livio Göteborg (och det har de kanske fortfarande). Ring och hör med Livio och Halland. Förresten: oavsett vart ni skickar remissen så räcker det att det är en egenremiss men en kopia av orginalremissen. Sahlgrenska ska ni inte alls blanda in här. 

    Detta är mycket komplicerat och allt jag skriver ner här lärde jag mig på 1 år, ingen kunde ge mig denna info innan. Det är så tråkigt att man till och med får felinformation från klinikerna! De flesta klinikerna vill ju inte ta emot dig som inte bor i regionen. Men var hård! Enligt lagen har du rätt till det. 

    Malmö kan förresten också vara ett alternativ för er. 


    Embryodonation 2020 - BF 22/10
  • Sat 29 Jan 2022 09:15
    #2
    Hej!
    Vi står i kö för ivf på Sahlgrenska och jag undrar över alternativ två. Om man skickar en egenremiss till Halland (gynkliniken för ställningstagande till IVF-behandling). Måste man då först ha stått i kö i tre månader på Sahlgrenska för att få göra ivf direkt hos en privat klinik i Göteborg? 

    Någon som provat denna väg under 2021 eller 2022 och vet hur man går tillväga och vad som gäller nu?
  • Joliis
    Tue 1 Feb 2022 16:06
    #3
    EmmaOttilia skrev 2022-01-29 09:15:40 följande:
    Hej!
    Vi står i kö för ivf på Sahlgrenska och jag undrar över alternativ två. Om man skickar en egenremiss till Halland (gynkliniken för ställningstagande till IVF-behandling). Måste man då först ha stått i kö i tre månader på Sahlgrenska för att få göra ivf direkt hos en privat klinik i Göteborg? 

    Någon som provat denna väg under 2021 eller 2022 och vet hur man går tillväga och vad som gäller nu?

    Hej EmmaOttilia! 


    Jag och min sambo bor i Halland och har gjort vår utredning på en gynklinik i Halland. Vi fick innan jul remiss till Sahlgrenska för IVF men då väntetiden just nu är 8-9 månader valde vi att använda ett valfrihetsavtal som Region Halland har i samarbete med Region Kronoberg. Då behövde vi själva kontakta Livio i Göteborg för att fråga om de kunde ta emot oss och efter det be vår gynklinik skicka remissen dit istället. Detta tips fick vi av vår läkare som gjorde utredningen. Vi var också i kontakt med vårdgarantiservice Halland som förklarade hur vi skulle gå till väga. Vi behövde inte stå i kö i tre månader till Sahlgrenska innan vi fick remissen skickad till Livio istället. 

    Bor du också i Halland?

Svar på tråden IVF kö längre pga corona