• Fri 19 Nov 2021 23:41
    1724 visningar
    7 svar
    7
    1724

    Uppgifter till 8åring som är hemma i väntan på negativt Covid-test?

    Vår 8åring har tydligen blivit utsatt för Covid19 och får snällt stanna hemma tills vi fått ett negativt provsvar. Förhoppningsvis betyder det bara en dag hemma med ett friskt och uttråkat barn men jag behöver tips på uppgifter som barnet i fråga kan hålla på med relativt självständigt medan ansvarig förälder är med på möten som inte går att flytta. Vi kommer hämta skolböcker på morgonen men erfarenheten är att de uppgifterna kommer ta sådär 30-60 min att dra igenom.

    Barnet gillar att skriva så kanske skriva en berättelse? Annars brukar matte vara en bra lösning. De har börjat med division så kanske det. Eller bråk? De har inte börjat med det än officiellt sett men en äldre kompis har förklarat när de lekte skola.

    Idéer? Någon?

  • Svar på tråden Uppgifter till 8åring som är hemma i väntan på negativt Covid-test?
  • Sat 20 Nov 2021 01:00
    #1

    Kan han inte bara få vara ledig en dag? Om han gor hela skolans dagsjobb på en timme, varfor ska han traggla extra.

  • Sat 20 Nov 2021 07:23
    #2

    Läsning! En valfri skönlitterär bok som ska läsas under dagen, som ni visar intresse för, ställer frågor om och som barnet får återberätta när ni äter lunch.

  • Anonym (ppp)
    Sat 20 Nov 2021 08:01
    #3

    Förlåt men hur kan detta vara så svårt så att du måste be om tips på ett forum? Vad gör barnet vid andra tillfällen när det behöver göra något utan er vuxna? 

  • Sat 20 Nov 2021 08:26
    #4

    Jag har en underbar bok, "matematik för föräldrar." Av Rob eastway och Mike Askew.

    I den står det beskrivet från 5-6 år upp till högstadiet. Med bra tips om olika matte-områden, som man naturligtvis glömt, och om hur undervisning förändrats. Vad syftet med årskursen är.

    Exempelvis jobbar man i 2:an med att skriva tal upp till 1000, alltså inte att räkna med dem. Man lär sig exempelvis om jämna och udda tal, man arbetar med huvudräkning, "en viktig del är att förstå att subtraktion är omvänd addition: att veta att 16+7 = 23 betyder att man även vet att 23-7= 16."

    Kring addition kommer barn dubbla tal, upp till 20. Man börjar nosa på 2:and, 5:ans och 10:ans gånger-tabell.

    Man lär sig namn på vanliga figurer, kvadrat, cirkel, kub osv.

    Man samlar in data och lär sig mäta saker.

    Vi brukade leka slå tärningar för att addera i den åldern. Typ, ha några tärningar. Slå dem, vad blir summan. Släng in en röd, minustärning.... Vad blir summan.

    Väldigt utmanande för en trött medelålders hjärna när man slår tärningar med såväl siffror som prickar blandat och "ungen" knäckt koden.

  • Sat 20 Nov 2021 11:53
    #5

    Fråga i skolan vad de kommer att göra under dagen och sedan gör han det hemma. Om han har svårt i något område ge honom extra övningar där. Om han tycker något är extra kul leta efter uppgifter där, oavsett om de har gjort det i skolan (än). 
    Annars ska han läsa och leka.

  • Anonym (Jo)
    Sat 20 Nov 2021 14:37
    #6

    Festligt det där. Till och med usa:s president går att ersätta en tid på grund av en enkel hälsoundersökning. Men svenska föräldrar som jobbar som tjänsteman eller ingenjör är heeeeelt oersättliga.

    Men men. Sätt på tv:n så löser det sig.

  • Sat 20 Nov 2021 20:00
    #7
    Anonym (ppp) skrev 2021-11-20 08:01:54 följande:

    Förlåt men hur kan detta vara så svårt så att du måste be om tips på ett forum? Vad gör barnet vid andra tillfällen när det behöver göra något utan er vuxna? 


    Generellt sett leker hen med syskonet (som inte varit utsatt för smitta och som därmed är i skolan som vanligt). 

    Större delen av dagen på skolan går tyvärr åt till saker som vi inte kan genomföra hemma vilket är orsaken till varför övriga till att övriga uppgifter kommer gå snabbt. Tanken var då att göra lite extra saker som vi KAN göra hemma så att barnet kan fokusera på vad hen missat när hen är tillbaka i skolan.
Svar på tråden Uppgifter till 8åring som är hemma i väntan på negativt Covid-test?