• pollyankan

    Fritidssysselsättning med barnen på 8 och 11 år.

    Vad gör ni med era barn på fritiden. 
    Barnen blir lätt sittandes med PS4 eller surfplattorna. 
    Vi behöver pusha dem att göra saker men mina idéer är slut. 
    När de var mindre var vi alltid i olika lekparker men det går ju inte nu. 
    Berätta gärna hur en helg kan se ut hos er.

  • Svar på tråden Fritidssysselsättning med barnen på 8 och 11 år.
  • Fjäril kär

    Vad är ni föräldrar intresserad av? Oftast smittar ju intressen av sig på barnen om man själv gör saker som man tycker om. 

    Jag själv är intresserad av vetenskap, natur och kultur/historia så jag går gärna på museer, utställningar, musikevenemang etc vilket har smittat av sig på mina barn

    Men jag kör också motorcykel och min sambo äger en gammal amerikansk bil så vi är mycket ute på äventyr på hoj och i bil vilket även barnen har snappat upp. 

    Äventyrsbad på vintern och på sommaren en jädra massa utflykter till nya badplatser, vandringsleder och sevärdheter.

    Och däremellan massa tid på mobiler och övriga skärmar. Gör man nånting större ibland med jämna mellanrum så har jag inga problem med att det blir tre veckor slöande med spelkonsoler och mobiler. 

  • Deceree1

    Nu är det ju snart vår och om barnen är intresserade av att odla kan man börja lite smått med kärnor eller fröer att ställa i fönsterbrädan. Ex apelsin, citron, avokado, mango osv. 

  • Gameofthrones

    Klättervägg?

    Bowling? 

    Gillar de och teckna sitt med dom.? 

    Gillar det laga mat? Laga mat. 

    SKRIDSKOÅKNING, 

    Simhall,

    Vad gillar du  kan du ta med dem ut på nått av det? 

    Kampsporter, 

    Fiska, 

    Förutom barnens aktiviteter, 

    Så fiske, laga mat, simhallen älskar dom! 

    Här är det tv spel också. 

  • Faxze

    Brädspel och löpning är familjeaktiviteter här. Barnen är 8 och 10 år.

    De älskar spel med miniatyrfigurer och lite rollspelsstuk (samarbete och fantasymiljö). Mice and Mystics är en favorit.

    Nu har de sett på Youtube om Descent - Legends of the dark så det blir nog nästa spel. Bara det att det spelet är så ruggigt dyrt, på rea kostar det 1300-1400 kronor :( Men en konsol och något spel till det är ju inte heller billigt och brädspel kan vi ju spela tillsammans. 

  • sacredheart

    Du har redan fått många bra tips.
    Det beror ju lite var ni bor såklart...

    Något som våra barn tyckte och fortfarande tycker är kul är olika test. Tex vilken är den godaste Ballerina-kakan, bästa chips och dip-kombon, godaste cola-sorten, vilken är godaste av årets glassnyheter etc etc...
    Alla får skriva omdöme (då får de även öva på att skriva) och sätta betyg

    Annars äta er jorden-runt. Testa att göra olika länders mat, (ett nytt land varje vecka), duka i tema, kanske ha ett quiz om landet med kul priser.

    En annan rolig aktivitet som vi gjorde för nåt år sedan var Ultimata schlagerfestivalen
    Vi hittade gamla och nya schager-godingar på youtube och tittade på med goda snacks, gav poäng och röstade fram familjens Ultimata-schlager.

    Vi har även åkt på historiejakt utifrån vad de läst i skolan. Tex när de läste om vikingatiden var vi ute på Birka och i Täby/vallentuna och letade runstenar, när  de läste om Gustav Vasa så var vi gamla stan, på medeltidsmuseet och på nordiska museet (där det ju finns.en stor Vasa-staty...

    Spela vanliga spel är ju annars väldigt roligt...kanske ha en vardagskväll som spelkväll.
    Spela xbox/dator ihop är ju åxo kul...våra barn har tyckt det är jättekul att lära mig spela och få visa sina trix.

    Baka, göra eget smör, göra egen sylt.

    Ha hemma-spa med plinketiplonkmusik, morgonrockar, tofflor, jordgubbar, fruktvatten,tända ljus, fotbad och härliga lyxiga produkter. (Mina barn är killar och har älskat det)

    Ta med middagen ut en vanlig vardag...tex koka god soppa i termos, ha med gott bröd och sitt vid en sjö, vid havet, på ett hustak...

  • Gasellen87

    Mina barn är snart 9, 7 och 2 år. Vi har väldigt olika för olika helger. Vi umgås gärna med släkt och vänner, lagar och äter mat ihop, har utelek med ex skattjakt (ofta vid högtider) grillar korv, vistas i skog och mark. simhallen är poppis, även skridskor. Spelar sällskapsspel vissa kvällar istället för tv (barnen älskar det) bibblan är oxå en favorit hos alla tre. Vi gör cykelutflykter, hemmabio och bakar. Vissa helger gör vi inte ett dugg medens andra är fullsmockade. Försöker att begränsa skärmtid men vissa helger/kvällar blir det mer än det kanske borde och det är okej om det inte blir jämt tänker jag. 


    Gör sådant som ni tycker är kul, både vuxna och barn. Barn tar ju ofta efter vuxnas intressen men kolla och prata med barnen vad vill de göra om de inte får ha skärm. 

  • Gameofthrones

    För oss går det i vågor.

    Jag vill helst att vara med familjen och umgås inte lägga så mkt pengar på saker och ting. Åka skridskor är gratis. Mina barn tycker om skridsko, det ligger i vårat DNA :)
    Det är urmysigt ta våra underbara Siberian Huskey's de drar barnen med skridskorna :)

    Mina barn älskar tv spel också. Jag förstår dig, vilka föräldrar gör inte det?! :) 

  • asdfgh

    Våra barn tränar en del, jag är tränare i en av sporterna. Ska vi hitta på något hela familjen eller bara jag och barnen blir det ofta vandring vilket alla uppskattar. Min man är mer för trampolinparker mm. Igår var vi och badade hela familjen på förmiddagen.

  • Hyllemor

    Vi är inte ett dugg sportiga i vår familj, så det mesta sådant går helt bort. Vi har en 8-åring.


    Precis som andra har skrivit, så tror jag att det är viktigt att göra saker som de vuxna också tycker är roligt, för då får man in ett annat driv i det hela och kan göra någonting, som kanske först för barnen låter tråkigt, väldigt roligt.


    När vi hade bil, så tyckte jag att helgerna var mycket lättare. Jag och min man är intresserade av historia, så då besökte vi fornminnen med hjälp av fornminneskartan (ibland gjorde vi ett bingo som vi tog med oss och körde exempelvis hällristningsbingo.) Fornminneskartan använder vi fortfarande ibland eftersom det ofta går att hitta fornminnen mitt inne i stan eller i ett bostadsområde.

    Andra saker som vi gör, som inte andra personer har skrivit tidigare i tråden:

    - högläser för varandra. Vår son högläser ur en för honom lagom lätt fantasybok som vi vuxna också uppskattar. Om vi vuxna högläser, så blir det ofta klassiska sagor eller ur någon bok som vi föräldrar också uppskattar. Den senaste var Trollkarlen från Oz, som jag faktiskt aldrig hade läst tidigare. Bröderna Grimms sagor (alltså inte barnversionen) kan vi också plocka fram ibland. Några av sagorna är fortfarande lite för läskiga för 8-åringen, men de flesta fungerar nu.

    - Vi leker massor med egenpåhittade lekar där vi egentligen bara pratar med varandra. Exempelvis att en person tänker på en sak och de övriga får ställa 20 ja och nej-frågor för att lista ut vad det är för något. Eller associationsleken eller homonymleken eller synonymleken, vilka alla går ut på att en person säger ett ord och sedan fortsätter man tills man har råkat upprepa vad någon annan har sagt.

    - Vi besöker gärna stadens museer, trots att vi har varit där säkert 100 gånger redan.

    - Vi tittar på Vetenskapens värld eller andra dokumentärprogram tillsammans.

    - Pratar. Vi pratar JÄTTEMYCKET om nyheter, politik, religion, historia etc. Ofta kommer vi bara på ett ämne och så börjar vi prata och diskutera det vid helgmiddagen och plötsligt har vi suttit där i 1,5 timme eller mer och inser att det snart är läggdags.


     

  • LFF
    pollyankan skrev 2022-02-18 15:26:53 följande:
    Fritidssysselsättning med barnen på 8 och 11 år.

    Vad gör ni med era barn på fritiden. 
    Barnen blir lätt sittandes med PS4 eller surfplattorna. 
    Vi behöver pusha dem att göra saker men mina idéer är slut. 
    När de var mindre var vi alltid i olika lekparker men det går ju inte nu. 
    Berätta gärna hur en helg kan se ut hos er.


    2st 8,5-åringar: Vintern spenderas i ishallen mer eller mindre. Är det inte träning så är det hockeymatcher, så där går det några timmar. Sommartid är vi gärna ute på cykeltur eller knatar ut i skogen.

    För övrigt är det rita och lego som gäller till stor del. Sen lite vanligt tv-tittande. Vissa helger blir det minigolf eller frisbeegolf. 
Svar på tråden Fritidssysselsättning med barnen på 8 och 11 år.