• Tue 8 Mar 2022 21:05
    3924 visningar
    2 svar
    2
    3924

    Ångest

    Jag är en människa som haft väldigt svår ångest i många år utan att få bukt på den. Jag har väldigt komplext förflutet och växte upp i en väldigt dysfunktionell familj med mycket våld psykiskt och fysiskt men jag lämnade min familj och försökt att skapa mig ett ? bra? liv men min ångest och min skam hämmar mig otroligt mycket. Jag känner ångest inför allt och alla, och även mycket svår och outhärdlig skam för  vem jag är, vad jag kan och inte kan. hur jag ser ut, hur jag beter mig, för allt. Ångest och skam konstant. Jag alltid haft känslor av att vara värdelös men även dessa har blivit starkare med åren, istället för tvärtom, att jag stärks av att man t. ex. lyckas få ett jobb eller bra betyg på en tenta. Det känns som jag är determinerad till att vara värdelös, skämmas och misslyckas. 
    Samtidigt går det inte ihop för jag lyckades bra i gymnasiet, på tentor på universitet och även på mitt arbete men jag är ändå konstant livrädd, livrädd att göra minsta misstag. Jag har dyslexi, och även det skäms jag för oerhört mycket. Det märkliga är att jag var toppstudent i skolan men känner , och kände mig även då, som världens mest inkompetenta människa. Det går inte ihop, men jag känner ändå så och kan inte bryta de tankarna eller bli av dem.  Finns det andra som känner så? Vad ska man göra åt det? Jag lyckas ändra min självbild och mitt självhat. 

  • Svar på tråden Ångest
  • Tue 8 Mar 2022 21:07
    #1

    *lyckas inte , skulle det stå 

  • Sat 12 Mar 2022 06:19
    #2
    +1

    Fy så jobbigt du har det. Fantastiskt att du ändå tagit dig igenom en utbildning och har jobb. Jag tror du behöver få bearbeta din uppväxt. Se den för vad den var och hur det påverkat dig. Du behöver också se din inneboende förmåga som faktiskt är enorm. Du besitter så mycket mer styrka än du förstår. En lång och bra terapi för att just bearbeta och att bygga upp din självbild. Skam och skuld är tunga saker. Ta hjälp utifrån. Ge dig själv chansen att få blomma ut i ditt fulla potential. Du måste få lära dig att se att du är värdefull. Ta kontakt med din hälsocentral eller så skriver du en egenvårdsremiss till specialistpsykiatrin. Det gör du via 1177. 

Svar på tråden Ångest