• Hyllemor

    Trött 8-åring som bara vill titta på Youtube.

    Vi har alltid gjort mycket utflykter med vår nu 8-årige son. Det är inte särskilt fysiskt ansträngande utflykter, utan att man åker iväg till ett museum eller går i skogen eller besöker en lekplats, eller bara är ute och grillar.


    I hela hans liv, så har det varit extremt svårt att få med honom ut genom ytterdörren, men när vi väl har fått ut honom genom ytterdörren (efter mycket tjafs) så har han uppskattat utflykten, tyckt att det var roligt och vi har kunnat vara iväg under en hel eller halv dag med utflyktsmat och så.


    Det här har ändrat sig under det senaste halvåret. Antingen gnäller han halva tiden då vi är iväg, eller så är han på tipptoppenhumör från början där han lovordar allt och säger att det är det bästa han har varit med om, men orkar inte mer än 2 timmar, sedan ger han upp och vill hem.


    När vi väl kommer hem, så stänger han in sig i sitt rum och tittar på en enda youtubekanal som handlar om Minecraft. Han orkar knappt spela Minecraft, utan tittar bara på andra som spelar. Ofta får vi ta paddan ifrån honom och tvinga honom att göra någonting annat, om det så är att bara spela Minecraft eller att spela brädspel med oss eller bara att han ska titta på en film.


    Det känns som att hela vårt liv går ut på att han ska slita sig från youtubekontot han följer och det är väldigt jobbigt.


    Nu under sommaren har vi sagt att nu kommer vi att vara ute mycket och att det bara är för honom att acceptera det. Det här oroar honom något enormt och han säger att han inte alls vill det.


    När vi kom hem, så stängde han in sig i sitt rum, tog fram paddan och tittade på sin jäkla youtubekanal igen.


    Hur ska jag göra här? Jag vet att många i klassen tittar på samma youtubekanal och pratar om den, så jag vill inte förbjuda den helt och hållet. Samtidigt tar det så mycket energi från oss föräldrar att hela tiden försöka hitta någonting annat att erbjuda. Vi är så trötta på att förbjuda honom från att titta på paddan, eftersom han ändå inte klarar av att uppskatta någon aktivitet som vi vill göra. Det känns mest som gnäll, gnäll och gnäll, trots att vi vänder ut-och-in på oss själva varje dag och varje helg för att hitta roliga saker för honom att göra.


     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2022-06-05 22:38
    Idag var vi på en vattenlekplats med linbana, där han till och med träffade en klasskompis som han brukar leka med. Han lekte med henne i 20 minuter, sedan sade han åt mig att han ville hem, eftersom han var trött. Det första han gjorde när han kom hem, var att stänga in sig i sitt rum och titta på den jäkla youtubekanalen. Hans pappa, som hade arbetat natt, och därför inte var med oss, var tvungen att ta paddan och tvinga ut honom från rummet för att kunna prata med honom.

    Han var inte alls så här förr, utan det här beteendet har uppstått under det senaste halvåret.
  • Svar på tråden Trött 8-åring som bara vill titta på Youtube.
  • Spucks
    Hyllemor skrev 2022-06-15 23:50:42 följande:
    Jag kan inte se att de andra alternativen jag skriver om innebär andra skärmar. Jag skriver här om en familj som är utomhus mycket, spelar brädspel ihop, går på museer och är ute i naturen, samt pratar och diskuterar mycket ihop. Att jag inte ens kan få honom att titta på en film eller spela datorspel, ser jag ur den kontexten, som ett stort problem.
    Ja, du har även nämnt andra saker, men ändå är extrem mycket du nämner andra former av skärmtid. Du klagar att han inte tittar på filmer, att han inte spelar datorspel eller på konsolen, att han inte titta på när pappan spelar, att han inte vill spela datorsspel med kompisarna.
    Du tvingar honom att se p
    å film, du tvingar honom att spela datorspel, du hoppas att han ägna sina morgonar på sommarlov åt att titta på TV.

    Jag tycker det är en extrem stort fokus p
    å just skärmar du har. Som sagt, inte konstig då att han blir beroende av en skärm.
  • Maac

    Vi är så olika, hur kan han ens få ta plattan och gå iväg och titta? Han är bara liten, för liten för att få vara chef över sin egen skärmtid!

    Är ni ute och han blir trött och vill hem så säger du "ok, vi kan gå hem, men det innebär inte att du får sitta med plattan istället". Han får läsa serietidningar, bygga Lego, rita, pyssla, kolla på film eller ha tråkigt. 

    Skärmtid ställer du in och så har han en stund varje dag vid sin kanal, förutsatt att han sköter sig och inte blir sur när tiden är slut. Tex 45 minuter varje kväll. Om han tjatar eller blir sur försvinner det skärmtid. Se till att han förstår dessa regler innan. Säg till honom en gång några minuter innan tiden tar slut så att han är beredd och kan avsluta. Mitt barn vill veta 5 minuter innan så han kan välja en film på precis fem minuter.

    Och barn tjatar och testar, och de behöver veta att de kan lita på oss vuxna. Vi visar det genom att stå på oss. De ska inte behöva tvivla på att vi menar det vi säger. Givetvis ska vi vara öppna för att diskutera saker generellt, men inte skärntid med så små barn. 

    När mitt barn tjatade som värst om plattan tog vi en paus på tre veckor och lånade ut den till en släkting. Det gjorde så stor skillnad, fixeringen var bruten sen. 

  • Nejlika08

    Det handlar inte om att barnet är introvert. Klär själv introvert och även min partner och mitt barn är det. Inte sitter vi och glor på skärmar hela dagarna för det! 

  • jeanette02
    Mrs Moneybags skrev 2022-06-15 09:12:05 följande:
    För mig är det värre med TV/Youtube jämfört med tv eller dataspel. Det har ju bevisats i stora studier att just tv-spel höjer intelligensen hos barn, så det passiva sittandet framför tv:n måste vara sämre. 

    Men jag förstår, er son är fortfarande mycket ung och man vill inte att det ska ta över livet. 
    Undrar om de där studierna har rätt verkligen? Tycker själv tv/Netflix  t exär bättre just för att det tar slut. Man kan stänga av. Dataspel, Youtube bara rullar och särskilt spel är ju uppbyggda så att man blir beroende i princip. Bara göra det, o det o det. Visst kan man ha koll och stänga av i tid och inte spelandet/sitta vid dator går ut över andra saker så ok. Men hur ofta är det verkligen så? 

    Tog inte studierna upp allt negativa dataspel innebär för många trots allt? Social isolering, bristande motion, bristande läsning, beroenderisk? 
  • jeanette02

    Känner igen, allt annat blir tråkigt när skärmar har kommit in barnens liv. Inte ens semestrar, konserter lockar knappt. Hårddrar lite men faktiskt är åt det hållet tyvärr. 
    Enormt beroendeframkallande iaf för många.
     
    Just att barnet inte vill göra något annat längre, skärmen lockar mer. Kollar han bara en Youtube Kanal änsålänge? Låt han titta på denne, men begränsa tiden. Sätt upp en viss tid man får lägga på skärmen per dag eller per vecka. Gör detta klart med varandra under en lugn stund. Alla måste vara med på detta. 
    Fungerar inte och det blir gnäll så ta bort skärmen och bryt beroendet. Ja det kan bli en avtändning mao mycket gnäll och sura miner i detta fall, efter några dagar kan livet börja komma tillbaka. 
    Tänk på att det är bara en kanal änsålänge. Det blir inte enklare med åren så var bestämd nu är mitt tips. Samtidigt försök ha en diskussion levande. 

  • Hyllemor

    Ytterligare ett par dagar har gått och jag vill tacka alla som har svarat i tråden. Under två dagar i rad har jag och vår son kunnat åka iväg på trevliga utflykter. Han pratar förstås fortfarande om Minecraft men nu har han börjat fundera över hur han ska kunna leka utomhus med kompisar om minecraft. Dessutom har vi haft trevliga utflykter som inte enbart har rört minecraft. Paddan glömde han till och med bort en lång stund idag när vi kom hem.

    Hur det har gått till, förstår jag inte riktigt, men vi har hemma pratat väldigt mycket om beroende och skärmtid så något har ju uppenbarligen hänt. Tack alla för era råd.

  • Donaldduck1234
    Hyllemor skrev 2022-06-17 23:59:06 följande:

    Ytterligare ett par dagar har gått och jag vill tacka alla som har svarat i tråden. Under två dagar i rad har jag och vår son kunnat åka iväg på trevliga utflykter. Han pratar förstås fortfarande om Minecraft men nu har han börjat fundera över hur han ska kunna leka utomhus med kompisar om minecraft. Dessutom har vi haft trevliga utflykter som inte enbart har rört minecraft. Paddan glömde han till och med bort en lång stund idag när vi kom hem.

    Hur det har gått till, förstår jag inte riktigt, men vi har hemma pratat väldigt mycket om beroende och skärmtid så något har ju uppenbarligen hänt. Tack alla för era råd.


    Fint att höra!!!
    som någon skrev här i tråden, låna ut skärmen till kusinen Eller liknande när det går illa igen. Eller som min kompis brukar säga till sina barn, oj nu fick vi strömavbrott..
    men jag förstår precis dilemmat. Vi har ingen padda men tv och tvspel är tillräckligt. sonen är helt beroende. Han har avvänjts flera ggr (så jag vet att det går) men likväl går det tillbaka igen när han spelar hos kompis eller liknande. Hopplöst På det sättet!
    hoppas er lycka håller i sig 
  • Pope Joan II
    Hyllemor skrev 2022-07-02 22:59:40 följande:
    Vad betyder det?  
    Det betyder att jag trodde att det var den youtuber som din son tittade på medan youtubern spelade. Men eftersom du är oförstående så är det väl inte det då.
  • Malinskaya

    Har ni kollat hans syn? Min son beter sig likadant. Ligger helst inne med telef framför ansiktet eller sitter framför datorn. Skolan har funkat sådär. När vi var hos optikern visade det sig att han har nåt konstigt dubbelseende som dom inte visste hur dom skulle hantera. Nu är remiss skickad till specialist och vi väntar otåligt på tid. Sonen är väldigt trött för det mesta. Inte så konstigt om man ser dubbelt hela tiden? Har han haft covid? Jag själv kämpar med hjärntrötthet och har gjort i ett och ett halvt år, efter covid. 

Svar på tråden Trött 8-åring som bara vill titta på Youtube.