• Wed 3 Aug 2022 18:17
    6893 visningar
    3 svar
    3
    6893

    På gränsen till graviditetsdiabetes, orolig.

    Gjorde en glukosbelastning förra veckan, var då i vecka 27, fick 4,6 på fasteglukos och fick 9 som resultat 2 timmar efter intag av glukos. Gjorde glukosbelastning i anledning av diabetes typ 2 i familjen, har inte haft några avvikande slumpvisa pglukos innan. Kommer från Göteborg, där är gränsen för graviddiabtes över 10, så jag hamnar precis under. Sett till studier innebär dock 9 nedsatt glukostolerans även om det inte är kriteriet för diagnosen graviditetsdiabetes. Men då jag hamnar under får jag ingen hjälp, över huvud taget Ingen dietist, ingen uppföljning, ingenting. Barnmorskan sa till mig att jag ju kan googla för att få råd på vad som är lämpligt att äta. Har gjort massor av egen research och inköpt glukosmätare för att hålla koll på mitt socker... Men jag känner mig otroligt utlämnad åt mig själv, orolig, ledsen och upprörd över "vården" som jag mottagit i samband med detta.
    Söker i anlednings av detta andra gravida eller tidigare gravida med liknande erfarenhet antingen av nedsatt glukostolerans eller graviditetsdiabetes att prata med i detta forum.

    - Vad är din erfarenhet av diabetes oh graviditet? 
    - Har du gjort fler än en glukosbelastning och fick du i så fal olika resultat?
    - Försvann glukosintolerans/diabetes efter förlossningen? 
     
    Hoppas vi hörs, hade vart till stor hjälp att komma i kontakt med andra. :) 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2022-08-03 18:24
    Råkade klicka i att man inte kan svara anonymt. Om du känner att du inte vill svara i tråden, men att det känns ok att skriva direkt till mig så går det också bra :)

  • Svar på tråden På gränsen till graviditetsdiabetes, orolig.
  • Wed 3 Aug 2022 20:10
    #1

    Ingen annan? 

  • Wed 10 Aug 2022 02:38
    #2

    Jag trodde det hade blivit en mer samordnad syn på graviditetsdiabetes och inte olika gränser i olika delar av landet. Över 8,5 i socker (venöst) efter 2 h är vad jag hade fått för mig gäller. Men dina värden var kanske stick i fingret, då gäller högre gränser.

    Hade trots normal vikt och ingen diabetes hos förstagradssläktingar slumpsocker över gränsen tidigt i graviditet (detta var 2014). Gjorde glukosbelastning cirka v 12 som utföll inom gränserna (4,5 innan, 7,8 efter 2 h, venös provtagning, alltså inte stick i fingret). Hade socker i urinen kanske runt vecka 20-24 eller så, men det kan nan ha som gravid, så vi struntade i det. Sen fick jag ändå göra ny glukosbelastning i vecka 32 ungefär (tror det var pga att jag tagit upp viss oro ned barnmorskan kring sockret i urinen) och hade då 4,3 innan och 9,7 efter 2 h (venöst). Detta var i en region där det räknades som graviditetsdiabetes. Fick mätare, ombads ta fastesocker och ta socker före och 2 h efter måltid ett visst antal dagar i veckan. Jag blev helt besatt och kollade varje dag. Kändes i och för sig som om det gjorde det lättare att sköta kosten. Fick målvärden att förhålla mig till och skulle rapportera in ifall mer än tre värden i veckan var över rekommenderade gränser, då skulle det bli medicinering. Jag jobbar själv med bland annat diabetespatienter (vuxna, inte gravida), men tyckte ändå att det var klurigt när jag drabbades själv. Fick sparsamt med råd och info eftersom folk nog tänkte att det här kan jag ju redan...

    Om jag var du skulle jag fråga på MVC om det behövs ett till test senare när det nu var lite gränsvärdigt. Om man ställer diagnosen går nan på spec-MVC och gör ett tillväxtultraljud mot slutet, och hamnar i en uppföljningsprocedur efteråt. Vi var också tvungna att stanna på BB för blodsockerkontroll på barnet plus tillmatning.

    Det känns fel att rekommendera att du ska leva som om du har diabetes när kriterierna inte är uppfyllda. Men det är klart att det finns en gråzon. Kost som är bra vid diabetes är ju inte skadlig även om du inte uppfyller kriterierna, du kommer inte få för lågt socker eller drabbas av brister liksom. Men se till att du får i dig tillräckligt med kalorier, jag tror att jag åt för lite. Jag skulle sluta äta godis och sluta dricka söta drycker (inklusive juice och mjölk), och äta mer mat med långsamma kolhydrater (vardgivare.skane.se/patientadministration/patientinformation/broschyr/bra-mat-graviditet-och-diabetes/). Det var väldigt påtagligt för mig att det verkligen fungerade utmärkt för blodsockerkontrollen att ändra kosten. Det var tråkigt, men inte jättekrångligt, det handlade trots allt om några veckor av mitt liv. Jag behövde ingen medicinering, det var blodsockret efter måltid som var problemet, hade alltid perfekta fastevärden Jag fuskade så klart ibland, men på det stora hela var jag nog lite väl strikt (vågade sällan äta mellanmål, därav att jag nog fick i mig för lite kalorier). Och upptäckte att det fanns snabba kolhydrater i till synes osötad mat (sushi!!!) och att för just mig funkade inte tex potatisgratäng att äta. Och att soppa var sämre för sockret än vanlig mat (mer lättillgänglig att bryta ner) och att jag kunde äta något sött ibland om det var i anslutning till slute4 av en i övrigt nyttig måltid, utan att sockret steg vansinnigt. Fastevärde under 5,3, under 6,0 innan måltid och 2 h-värde (efter påbörjad måltid) på under 8 har jag för mig att målvärdena var, men kan minnas fel.

    Mitt barn var helt normalstort. Diabetesen försvann efter förlossningen. Är medveten om ökad risk för typ 2-diabetes, försöker äta sundare än förut och försöker röra mig mer fysiskt (går sådär). Gjorde som ogravid glukosbelastning i höstas med fint resultat, så ännu ingen diabetes sju år senare.

    Ursäkta romanen!!! Jag är inte gravid nu och hänger nu för tiden inte här alls, men råkade slira in av en slump och kunde inte låta bli att svara! ????

    Hoppas du får bra hjälp och att du får svar på dina frågor. Kanske kan du ringa till specialistmödravården och kolla om de kan ge dig lite ner individuella råd och info.

    /E

  • Wed 10 Aug 2022 03:01
    #3

    Jag "drabbades" vid båda mina grav. -87 och -93 och fick göra det där testet där man dricker sockervatten(?). Är väl inget att oroa sig över EGENTLIGEN? Det gjorde inte jag i alla fall och ngn diabetes för min del finns inte.

Svar på tråden På gränsen till graviditetsdiabetes, orolig.