• Mymlan82

    Ettårig tik börjat morra

    Min tidigare mjuka, barnälskande och sociala cockertik har blivit helt personlighetsförändrad. 

    I juni var vi hos veterinären pga hälta o att hon verkade deppad, från att ha varit pigg och glad jämt. De hittade inget fel i prover eller tecken på smärta vid undersökningen, o hypotesen var skenlöp och överansträngning. 

    Nu haltar hon väldigt lite och springer och leker som förr när vi är ute, men hennes kynne är förändrat :(( Allt hon vill nästan är att lägga sig under trappen eller i en dörr där man passerar, för att morra och göra utfall o hugga efter barnen o gäster. Hon vaktar och skäller på ljud utifrån vilket hon inte gjort. Förut älskade hon alla barn och la sig på rygg och ville hälsa. 

    Hoon har varit hos mina hundvana föräldrar som hon känner väl i två veckor vilket hon varit förr, men när hon kom hem la hon sig i trädgården eller på någons kläder och skakade och gjorde utfall. 
    Jag har haft hund i snart tjugo år och är mjuk men stabil med henne, men jag begriper inte vad som hänt. 

    Försöker bryta situationen innan den uppstår genom att t ex göra e.n sökövning när hon går och lägger sig och surar. Låter henne vara själv hemma ca tre timmar per dag och går långa o korta rundor.

  • Svar på tråden Ettårig tik börjat morra
  • Mymlan82

    Hon var helt som vanligt hos mina föräldrar o inget särskilt tycks ha hänt där. Ska givetvis till veterinären igen men undrar ju. Borde vi kastrera henne? Hon blev lite sur i samband med löpen som började i våras, kan det vara det? Men det är inte dags för löp förrän okt-nov. Kan det vara Borrelia fast sänkan var låg? 

    Jag är helt desperat o rädd att behöva göra mig av med henne :*( Hon är ju en lyhörd och väluppfostrad hund med trevliga föräldrar och med positiva erfarenheter av livet o barnen är bra med henne...

  • Jemp

    Är det rätt i tid för skendräktighet? 

    Men framförallt: hälta ÄR ett symtom på smärta och har hon haltat i flera månader behöver ni definitivt tillbaka till veterinär. Diskutera även ev rehab då. 

    Har hon vilat (tänker på understimulans) eller har ni kört på trots hältan? 

    Försenat spökålder alt annan sjukdom som spökar, tex öronen?

  • Mymlan82

    Bra tankar, ja, vi har vilat rätt mycket men kört hjärngympa med kantarellsök bl a. Men jag funderar också på understimulering för hon är lite lite bättre när hon varit med mycket.

    Läste om en fästingsjukdom som hette anoplasmos eller något sådant som lät väldigt spot on. 

    Ja, vi har återbesök hos veterinären om några dagar. Hältan gick över några veckor men är nu smygande påväg tillbaka. Veterinären klämde och töjde i lederna utan att känna något. Borde kanske be om röntgen eller så.

  • Jemp

    Aha, då förstår jag. Bra att vetrinärbesök är inbokat. Även om ingen anledning hittas går det ju att göra saker (metacam, ev fysio... Obs att jag inte är veterinär utan det blir ju spekulationer). 

    Fästingsjukdomar kan ju ge både skumma hältor och beteenden så det låter ju som nåt troligt faktiskt. Har hon nåt fästingmedel? Även dem kan ju ibland ge biverkningar. 
    Nåt annat som nyligen ändrats mer än hundvakten?

  • PASTA1

    Din hund har ont Gråter Allt tyder på det. Det var liknande med min hund som var den snällaste man kunde hitta egentligen men inte alls sig själv då.
    Hon visade knappt nån smärta hos veterinär, haltade nån gång bara. Veterunären trodde hon bara sträckt sig. Men jag visste att något var fel.min goa hund var sig inte lik. Fick en röntgen och det visade sig vara en ryggsjukdom. 
    Det kan även vara nån av alla fästingsjukdomar. Eller nåt annat, men din hund mår inte bra.

  • Alessia

    Har du låtit röntga hunden för att fastställa status på höftleder och armbågsleder? dvs avläsning av SKK,s veterinärer? Mycket tyder på att hunden faktiskt har ont någonstans: t ex  rygg eller höftleder. Många hundar är bra på att i stor utsträckning dölja sin smärta, men de blir i gengäld ofta aggressiva, verkar lätt opålitliga och drar sig undan. 
    En annan sak som kan ge aggressivt  undandragande beteende hos tikar är en infektion i livmodern efter löp. Tikar kan gå omkring med detta i månader, ja år faktiskt. En del tikar får då flytning från livmodern och då ser man ju att något är fel, medan andra inte utvecklar flytningar.
    sedan har vi ju fästingsjukdomarna...

    Men vore det min hund skulle jag börja med att röntga!

  • Dexter dot com

    Låter ju som hon har väldigt ont. Börja med röntgen och prov på borrelia/anaplasma hos vet och sen ett besök hos en fysioterapeut som jag tycker oftast är skickligare än veterinärer när det kommer till smärtutredningar. Hittar man inget kan man ju ställa henne på smärtstillande en period för att se om hon blir bättre eller om det faktiskt inte är smärta som orsakar hennes beteende.

  • Divine6

    Gjordes inget mer hos vet?? Med tanke på att hon bara är runt året så boka en en tid hos en specialist!! Inte ovanligt med diverse tillväxtrubbningar och det syns sällan på vanlig röntgen utan det krävs titthålskirurgi för att hitta orsaken. Det du beskriver och er bakgrund indikerar att hon har ont och vill vara ifred, enligt min mening. 

  • Mymlan82

    Veterinären hittar fortfarande inget så skickade remiss till ortoped och röntgen. Tursamt nog verkar hon må bättre nu, hon springer runt, leker och verkar glad och det morriga har minskat lite, och inskränker sig nu mest till morr och hugg om någon närmar sig sängen,och att hon vakt-skäller vilket hon inte gjort innan. Kanske är det bara olater med lite tur, n
    men vi skautesluta andra orsaker först.

  • LFF
    Mymlan82 skrev 2022-08-21 21:51:20 följande:

    Veterinären hittar fortfarande inget så skickade remiss till ortoped och röntgen. Tursamt nog verkar hon må bättre nu, hon springer runt, leker och verkar glad och det morriga har minskat lite, och inskränker sig nu mest till morr och hugg om någon närmar sig sängen,och att hon vakt-skäller vilket hon inte gjort innan. Kanske är det bara olater med lite tur, n
    men vi skautesluta andra orsaker först.


    Morrning och hugg runt sängplats och matplats visar ju på att hon inte helt och hållet litar på er. Så där är det ju tillitsövningar som gäller. 

    Att hon börjat vakta kan mycket väl ha med åldern att göra, hon är året gammal och tonåring. Att hon la sig på rygg för allt och alla förut var ju för att hon då var valp och ville visa att hon var liten och ofarlig. Nu börjar hon bli vuxen med allt vad det innebär. 

    Har de tagit blodprov för borrelia och anaplasma? Ifall det är något fästingburet skit som spökar. 

    Annars tycker ju jag att det låter som en lätt osäker tonåring som behöver trygghet och stöd från sina ägare. Cockers kan ju även vara lite speciella i humöret...
  • Mymlan82

    Ja, tillitsövningar vore nog bra. Hon morrar inte åt mig eller husse, bara åt barn och främlingar. Ska läsa på lite om tillitsövningar och se om det kan göra saken bättre, tack för tipset. Det känns iaf bra att det inte är lika säkert att hon har ont någonstans. 

Svar på tråden Ettårig tik börjat morra