• Mon 7 Nov 2022 11:21
    3430 visningar
    4 svar
    4
    3430

    Varför är spanjorer så elaka mot sina djur??

    Jag bara måste få skriva av mig. Jag bor i Spanien sedan en tid tillbaka och har tyvärr sett så många exempel på djur som far illa här. Det är som att de inte har något värde!

    Jag bor i en liten by, på min gata finns ett litet stall med två hästar. Ägaren bor någon annanstans men kommer hit varje dag och tar hand om hästarna. Men så har han en liten hund också, någon slags terrier som han låser in på natten tillsammans med hästarna men på dagtid är hunden också ensam där i mörkret.

    Han skäller och ylar natt och dag så mitt hjärta brister och jag fattar inte varför han lämnar hunden där istället för att låta honom vara hemma?? Ibland när jag inte står ut längre går jag ut och pratar lugnande med hunden. Då tokskäller han ännu värre en stund men till sist lugnar han ner sig och tystnar, ett tag i alla fall.

    Jag har märkt att man ofta låser in hundar att "vakta" på ödetomter och tomma hus. Det är alltså helt vanliga hundar, sällskapsdjur som inte är tränade att vakta eller något och de mår uppenbarligen inte bra. Hästar bryter man ner med skarpa bett och metallband över den känsliga mulen, det är helt normalt här. Natural horsemanship och mjuka metoder har aldrig slagit igenom här direkt.. Jag har bott här relativt kort tid men sett så mycket vidrig behandling av både hundar och hästar och jag förstår inte varför?? Spanien är ändå ett civiliserat land i Europa.

    Jag har bevittnat mycket dålig djurhållning i u-länder men det är mer förståeligt, man saknar både pengar och kunskap och kan kanske inte göra annat för både människor och djur lider. Men i Spanien är "mascotas" en stor industri, varannan spanjor har hund och folk har både tid och pengar att ta hand om sina djur på bästa sätt. De är så stolta över sin kultur och sina vackra hästar - men varför bryter de sönder dem och behandlar dem så fruktansvärt illa?? Ingen som helst respekt för liv.

    Jag behöver bara skriva av mig, till ljudet av den stackars gråtande hunden..  Är det någon här som är från Spanien eller har bott här en längre tid och kan förklara vad detta beror på?

  • Svar på tråden Varför är spanjorer så elaka mot sina djur??
  • Anonym (Enkel­t)
    Mon 7 Nov 2022 12:31
    #1

    Olika länder ser olika på djurs värde. Sedan är det inte säkert att det du har sett är tongivande för majoriteten.

  • Tue 8 Nov 2022 01:30
    #2

    Hej där!


    Är 35 år nu och bodde i Spanien under ett halvår ungefär - för typ 10 år sen. Bodde och jobbade lite ute på landet på ett hotell utanför Ronda.


    Jag märkte också av det du nämner. Där hade i och för sig ingen sina hundar kopplade direkt, utan gick lösa i hela samhället och sen hem och käkade och bodde, precis som katter.


    Men jag såg att hunden inte ens fick vara inomhus. Kom den för nära dörren knuffades den bort hårt. Och skulle den äta matrester fick det absolut inte vara någon tallrik som nån människa ätit på, för det kändes ofräscht tydligen, trots att man diskar den innan.


    Jag skulle tro att det generellt är så i sydeuropa. Mycket blir nog bättre även där, men det tar tid. Fast visst känner man sig hjälplös, som djurvän? Att man inte riktigt kan eller vågar säga eller ändra något.


     


    Thomas

  • Anonym (D)
    Tue 8 Nov 2022 06:51
    #3

    usch 
    Är väl där med man sysslar med tjurfäktning med

    Försök att utbilda de du möter

    Jag har bott i Grekland och där tar de hundar från mamman när valpen är så liten som 5 veckor. Sedan har jag varit med om att de tror att valpar själva automatiskt förstår att man inte får kissa inne med straff som följd. De lämnar de även ensamma under långa perioder .

    Människan är ond helt enkelt. Det krävs utbildning och lagar för att folk inte ska plåga djur. Empati har de flesta uppenbarligen inte så det räcker

  • Anonym (Maja)
    Tue 8 Nov 2022 10:12
    #4

    Det är mååånga länder som anser att djur inte har ett egenvärde. Minns särskilt en resa till Tjeckien, var i en by där. I djuraffären i en liten bur satt en stor papegoja i en bur som så liten så han inte ens kunde sitta rakt i den. en annan gång i Sverige, tog jag en taxi till Bagarmossens djursjukhus med min sjuka nymfparakit i famnen i en transportbur. 


    chauffören skrattade och var helt chockad över att jag valde att ta en taxi på kvällen till djursjukhuset med en liten fågel. Var ifrån Iran och sa att där han kom ifrån hade man aldrig brytt sig så mycket. 

    Jag tror det är få kulturer där man värdesätter djur tyvärr

Svar på tråden Varför är spanjorer så elaka mot sina djur??