• Ratjonq

    Snälla hjälp mig med detta, Panikångest (?)

    Hej, man i 20 års åldern. 


    Det är såhär att jag har nästan konstant i sju månaders tid, fått lida av antingen fysiska symtom, konstig känsla i kroppen eller jobbiga tankar. 


    Det började efter en natt i april detta året. Jag hade innan denna natten inte mått allt för bra, min bror kämpade ännu en gång mot sin sjukdom och det var många ambulans och akutbesök under denna tiden, speciellt på nätterna. Jag var såklart orolig, men hade aldrig tankar på att han skulle gå bort. Dock började tankarna smyga in lite oftare än förr. Hur som helst så låg jag en natt i sängen och kollade på min tv. Detta var en natt där det var lugnt hemma (bor hemma), det var tyst och lugnt i huset. Det började bli sent och jag kände att det var dags att somna. Jag kände mig dock illamående en stund och tänkte att om jag inte får bort denna känslan så kommer jag vara uppe ett bra tag till. Jag gick då upp och kräktes självmant. Efter jag hade kräkts så kände jag mig fortfarande illamående. Då av någon anledning bara rusade pulsen, ögonen flimrade, svårt med andningen och jag trodde jag skulle dö helt enkelt. Detta har jag kommit fram till att det är en klassisk panikångestattack. Då när detta hände, så hade jag ingen aning vad panikångest var. Därför gjorde jag motsatsen egentligen till hur man ska hantera en attack. Jag gick runt hela tiden och paniken blev bara värre och värre. Försökte även köra allt vad jag kunde på en crosstrainer för att trötta ut mig, men även det fungerade inte så bra. Jag mådde skit i några timmar tills jag äntligen kunde sova. Jag kan inte minnas att jag hade någon tanke om min bror som startade denna processen. 


     


    Detta är (tror jag) grundpelaren till mitt mående idag. Vad jag nu har utvecklat efter denna attack, det vet jag inte. Men något är det eftersom jag inte mår bra. I början hade jag stora problem med olika fysiska symtom som varierande mellan veckor. Mitt stora orosmoment var att jag hade något fel på hjärtat. Hade ofta hjärtklappning, lite yrsel och ostadighet vid träning, och ibland kändes det som att det bubblade i bröstet. Var hos en hjärtspecialist och de kunde inte hitta något fel vid 48h EKG och vid ett arbete-EKG. Veckorna gick och mer och mer av symtomen försvann från hjärtat. Hur som helst så kände jag mig inte bättre i psyket och hade en rad andra symtom kvar i kroppen. Jag åkte då in till en vårdcentral och de gjorde några tester och ett blodprov, inget såg anmärkningsvärt där heller. I samma veva beställde jag också hem en hälsokontroll XL från werlabs, och inget avvikande där heller. Jag blev remitterad till en psykolog som jag går hos idag, har precis börjat så kan inte säga att det har gjort något under för mig ännu. Äter inte heller några mediciner för detta. 


     


    De senaste månaderna känner jag av de kroppsliga symtomen allt mindre, eller jag tänker inte allt för mycket på de längre. Däremot känns det som att alla symtom sitter i huvudet just nu. Jag har för tillfället symtom som: ljuskänslighet, trötthetsattacker under dagen, yrsel/ostadighet främst i affärer, katastroftankar, oro, spändhet och sömnsvårigheter. Ibland när jag är ute och går eller tränar så tänker jag och får en känsla av att jag kommer trilla ihop och dö. Även ibland att det känns som att någon håller på att dra mig bakifrån med ett rep. Ett annat symtom som är sjukt jobbigt just nu är att i vissa stunder när jag ska sitta eller ligga ner, så måste jag göra små korta rörelser. Detta för att annars känner jag en sjuk obehaglig känsla i kroppen. Tänkte göra en full lista av symtom i slutet. 


     


    De jobbiga nu är att alla mina trygghetsstenar för att bota ångrest, oro och stress inte fungerar. Det jobbiga är att det känns som jag har fått en IKEA möbel som jag ska montera, utan en jävla manual. Träna har jag försökt, men har inte alls uthålligheten/styrkan längre efter den natten. Jag kan knappt heller åka iväg till mina vänner utan att få en förväntansångest och kolla alla kroppsliga symtom innan jag åker iväg, vilket gör att jag tappar lusten till att träffa andra. Min undran är då ifall någon har gått igenom liknande eller går igenom något liknande just nu? Vad har ni isåfall för typ av diagnos? Låter detta som någon typ av ångest, eller någon annan typ av sjukdom? Även ni som har kommit ur detta, hur har ni lyckats? Jag är alltid villig att göra det som krävs så bara kom med förslag. Även hur ni gör med katastroftankar. 90% av min dagliga tid går åt till att tänka på mitt mående och mina symtom. Jag tänker även på detta när jag inte känner symtom och då kan symtom triggas igång av dessa tankar. 


     


    Alla symtom jag upplevt:


    Torra/trötta ögon


    Ljuskänslig


    Orolig mage


    Spända muskler


    Muskelryckningar


    Katastroftankar


    Yrsel/ostadighet främst i affärer


    Hjärtklappning


    Fladdrande i bröstet


    Kalla fötter & händer


    Minskad sexlust


    Leva i en bubbla


    Oro


    Ångest


    Stress


    Klump hals & mage


    Illamående


    Hårda hjärtslag


    Kallsvettning


    Frånvarokänsla


     


    Hoppas ni har en bra dag :)

  • Svar på tråden Snälla hjälp mig med detta, Panikångest (?)
  • Ratjonq
    Anonym (Strategier) skrev 2022-11-19 21:23:19 följande:
    Det är svårt stt svara på då jag har haft ångest eller oro sedan hag var liten. En del dagar märker jag inte av den alls och känner mig " normal" ibland kan den komma smygande och då får jag parera med musik eller något dom gör mig glad. En del dagar gör jag ingenting och känner mig ledsen.

    Men om jag går in i en affär och den är full av folk så känns jag varm i kroppen och kallsvetten kommer. Jag hör ordet "fly" i mitt huvud och känner mig panikslagen. Det känns även som om lungorna försvinner och jag får ingen luft.
    Då går jag ut en stund och kan wv hå in i en annan butik om jag ska handla mat.

    Som kvinna kan även olika hormoner påverka hur jag mår.
    Har själv haft plötsliga dödsfall av familjemedlemmar, släktingar oc.h vänner.
    Gör även saker fast jag inte vill och känner att jag vill spy pga oro. 

    En del saker måste man tyvärr göra ( läkarbesök, tandläkare m.m) har gått på KBT och mitt liv har blivit lättare. Jag har nu verktyg att använda nör jag känner oron komma. Jag gör saker i dag även om jag inte mår helt 100. Innan KBT så stannade jag hemma från vänner m.m i dag möter dag dem fast jag har lite ångest.
    Tack för svaren, uppskattar det mycket.
  • Lynx123

    Jättejobbigt med panikångest men det går att bli helt bra. Vissa saker kan du ju inte styra, som dödsfall, men andra grejer kan du göra rent mekaniskt. Förstår att pussel inte alltid funkar men prova pussel MED en spännande podd eller ljudbok (tex rättegångspodden eller Stephen Frys böcker om grekisk mytologi). Under en dålig period byggde jag regalskeppet Vasa - i plast förvisso men det blev riktigt snyggt efter att jag målat det. Mina olika punkter kanske inte alls passar just dig men det är ju alltid värt att testa. Bara att du är öppen för förslag tycker jag är superpositivt. Kram :)

  • Ratjonq
    Lynx123 skrev 2022-11-20 10:39:10 följande:

    Jättejobbigt med panikångest men det går att bli helt bra. Vissa saker kan du ju inte styra, som dödsfall, men andra grejer kan du göra rent mekaniskt. Förstår att pussel inte alltid funkar men prova pussel MED en spännande podd eller ljudbok (tex rättegångspodden eller Stephen Frys böcker om grekisk mytologi). Under en dålig period byggde jag regalskeppet Vasa - i plast förvisso men det blev riktigt snyggt efter att jag målat det. Mina olika punkter kanske inte alls passar just dig men det är ju alltid värt att testa. Bara att du är öppen för förslag tycker jag är superpositivt. Kram :)


    Ja verkligen, speciellt när man inte upplevt så många symtom innan i livet, för att sedan nästan konstant leva med dessa symtom...Smart att kombinera två saker samtidigt, har inte tänkt på det riktigt. Ja jag är absolut öppen för olika förslag, ibland fastnar man i en bubbla och vet inte hur man ska ta sig framåt. Därav väldigt tacksam för ni skriver förslag. :)
  • Lynx123

    Eller hur...det där med att fastna har jag gjort många gånger. Vill också påpeka att precis ALLA de symptom du beskriver är typiska för stress och ångest. Det finns fler också! Det gäller stt försöka fokusera på annat. Svårt i början men det blir lättare så småningom. :)

  • Ratjonq
    Lynx123 skrev 2022-11-20 13:21:56 följande:

    Eller hur...det där med att fastna har jag gjort många gånger. Vill också påpeka att precis ALLA de symptom du beskriver är typiska för stress och ångest. Det finns fler också! Det gäller stt försöka fokusera på annat. Svårt i början men det blir lättare så småningom. :)


    Helt sjukt egentligen att ångest och stress kan ge sådana symtom och att det kan sitta i så pass länge. Ja precis :)
  • Ratjonq

    Detta har nog helt seriöst varit den västa dagen av dessa cirka åtta månader jag har levt med skiten. Första gången jag fått en panikångestattack under dagtid och tro fan att den inte vill släppa. Vet inte riktigt varför jag fick denna ångestattack men kan vara i samband att jag läste en bok som hade övningar som gjorde att man skulle känna liknande symtom som när man har en attack, och då gick det väl sådär för mig att hantera dessa symtom. Varenda gång jag har rört på mig så har jag i princip varit bombsäker på att jag ska trilla ihop och dö. Börjar faktiskt bli lite less på detta nu, kvittar vad man gör.. Ångesten ska ändå trängas in och förstöra. Jag undrar också förresten när ni får en attack, kommer den och går också för er? Det brukar kännas som läskigast i början, sedan mattas den av och jag känner mig lugnare. Sen kan det vara en rörelse jag gör/ en tanke eller en känsla av t ex att mina ögon zoomar ut eller in som triggar igång attacken igen. Detta håller sedan på i timmar. Hur gör ni isåfall att distrahera er? Jag försöker men ibland kommer det bara känslor eller ett påslag där en ångestkänsla bara sköljer kroppen från ingenstans och  sätter igång allt igen, känns omöjligt  att kontrollera när det händer.  

  • Lynx123

    Först o främst: nej, du håller INTE på att dö.

    Vad jag tror händer just nu är att du fokuserar så mycket på paniken/symptomen att du går upp helt i dem. Har varit där och tro mig, Google is your worst enemy right now. Vad du behöver läsa just nu är spännande thrillers, intressanta historoböcker etc...inte litteratur om panikattacker.

    På med Rammstein o headbanga ett tag - eller vad du nu gillar. Ingen ångestmusik som triggar. Bara häromdagen var jag lite låg o så hörde jag Snooks "Kommer ifrån" och då kom krafterna tillbaka.

    Tro det eller ej men jag har haft hjälp från att sträckkolla allt från Kardashians till Green Wing och HBO's ROME. Gamla Woody Allen filmer där alla är supernevrotiska men på ett komiskt sätt som man känner igen sig i.

    Ta absolut kontakt med vården om det känns för mycket men tvinga dig själv att undvika allt som triggar. Som.sagt, jag är ingen expert utan delear bara med mig av egna erfarenheter.

    Du håller inte på att dö - det bara känns så. Jag lovar! 

    Så ta en varmdush. Gör.en stor kopp varm choklad och sätt på Star Wars eller Below Deck -alla säsonger.

    Kram

  • Ratjonq
    Lynx123 skrev 2022-11-24 22:54:38 följande:

    Först o främst: nej, du håller INTE på att dö.

    Vad jag tror händer just nu är att du fokuserar så mycket på paniken/symptomen att du går upp helt i dem. Har varit där och tro mig, Google is your worst enemy right now. Vad du behöver läsa just nu är spännande thrillers, intressanta historoböcker etc...inte litteratur om panikattacker.

    På med Rammstein o headbanga ett tag - eller vad du nu gillar. Ingen ångestmusik som triggar. Bara häromdagen var jag lite låg o så hörde jag Snooks "Kommer ifrån" och då kom krafterna tillbaka.

    Tro det eller ej men jag har haft hjälp från att sträckkolla allt från Kardashians till Green Wing och HBO's ROME. Gamla Woody Allen filmer där alla är supernevrotiska men på ett komiskt sätt som man känner igen sig i.

    Ta absolut kontakt med vården om det känns för mycket men tvinga dig själv att undvika allt som triggar. Som.sagt, jag är ingen expert utan delear bara med mig av egna erfarenheter.

    Du håller inte på att dö - det bara känns så. Jag lovar! 

    Så ta en varmdush. Gör.en stor kopp varm choklad och sätt på Star Wars eller Below Deck -alla säsonger.

    Kram


    Tack för dina ord. Känns lite bättre idag, men fortfarande lite skärrad och helt slut efter gårdagen. Ett steg fram, tio steg bakåt. Men detta går väl inte på en räkmacka så det är bara att acceptera. :)
  • Lynx123

    Absolut...det är ingen räkmacka som du säger men du kommer känna dig bättre så småningom. Och du är INTE döende! 

  • Ratjonq

    Ursäkta om jag är dryg & skriver hela tiden. Tycker bara det är skönt att vädra ut här. Vill bara veta hur ni som skriver är helt säkra på att ni lider av ångest? Jag förstår att man lär sig känna igen det efter ett tag, men detta har jag inte helt gjort ännu. Hade jag gått till en läkare och berättat om mina symtom så hade de sagt med 99% säkerhet att det är ångest/stress. Men många symtom som ångest/stress kan ge, är ju även vanliga symtom i andra fysiska sjukdomar. Det hjälper liksom inte att bearbeta det, inte för mig iallafall. Hur har ni accepterat era symtom? Som sagt, jag tycker jag blivit bättre på att lugna ned mig, men inte alltid. Jag är också rätt säker på att så länge jag inte kan acceptera att det är ångest/stress, så kan jag inte heller övervinna de.   

  • Lynx123

    Bra fråga! För mig har det alltid börjat med en extremt obehaglig känsla i magen och sedan utvecklats till en radda symptom: hjärtklappning, ryggont, oförmåga att ta djupa andetag etc. Efter att ha pratat med människor som kan det här  PLUS bekanta som varit med om liknande lyckades jag förstå problemet. Nu vet jag vad som triggar och kan snabbt identifiera signalerna och det har gjort stor skillnad. Viktigt att prata/skriva av sig men också att snabbt vidta avledande åtgärder. Bra att du blivit bättre på att lugna dig. Det kommer med tiden...så småningom kommer du kunna skilja på "ångest-jag" och "egentliga jag" och verkligen inse att det fysiska onda tillhör den förstnämde, men också att typ en förkylning är något verkligt. Svårt att förklara vad jag menar men summan av kardemumman är att med tid o mer erfarenhet kommer du hitta vad som funkar för dig.

  • Ratjonq
    Lynx123 skrev 2022-11-25 20:35:57 följande:

    Bra fråga! För mig har det alltid börjat med en extremt obehaglig känsla i magen och sedan utvecklats till en radda symptom: hjärtklappning, ryggont, oförmåga att ta djupa andetag etc. Efter att ha pratat med människor som kan det här  PLUS bekanta som varit med om liknande lyckades jag förstå problemet. Nu vet jag vad som triggar och kan snabbt identifiera signalerna och det har gjort stor skillnad. Viktigt att prata/skriva av sig men också att snabbt vidta avledande åtgärder. Bra att du blivit bättre på att lugna dig. Det kommer med tiden...så småningom kommer du kunna skilja på "ångest-jag" och "egentliga jag" och verkligen inse att det fysiska onda tillhör den förstnämde, men också att typ en förkylning är något verkligt. Svårt att förklara vad jag menar men summan av kardemumman är att med tid o mer erfarenhet kommer du hitta vad som funkar för dig.


    Jag längtar tills den dagen då man är självsäker i sig själv igen. :)
  • Ratjonq

    Någon annan som fastnat i tomhets- och overklighetskänslor? Min sirapshjärna behöver lite hjälp på traven. Någon som vet lite tips på hur man kan minska på det?

Svar på tråden Snälla hjälp mig med detta, Panikångest (?)