https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/barn-1-2-ar
Fisk och skaldjur är viktiga källor till D-vitamin, jod och selen. Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller också det särskilda omega-3-fett, DHA, som barn behöver för hjärnans och synens utveckling. Därför är det bra för barn att äta fisk ofta, gärna 2-3 gånger i veckan. Försök att variera med olika sorters fisk, det är bra för både hälsans och miljöns skull. Några få sorters fisk kan innehålla miljögifter, läs mer om det längre ner.
De flesta fiskar kan man äta ofta, men det är några få sorter som kan innehålla höga halter miljögifter. Det är
strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken
vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern
sik från Vänern och Vättern
röding från Vättern
ål.
Dessa fiskar innehåller så pass höga halter dioxin och PCB att flickor, kvinnor i barnafödande ålder och pojkar upp till 18 år inte bör äta dem oftare än två till tre gånger per år.
Den lax som säljs är nästan alltid odlad. Vildfångad lax, öring och röding finns sällan att köpa i vanliga affärer. Den vanliga inlagda sillen som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller inte höga halter miljögifter.
Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver. Barn som äter sådan fisk oftare än en gång per vecka kan få i sig mängder som på sikt kan vara skadliga. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk. Även färsk/fryst tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk, havskatt och marulk kan innehålla kvicksilver.
Vissa sjöar är förorenade med PFAS, vilket innebär att även fisken kan innehålla PFAS. Kontakta din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor, eller motsvarande kommunal förvaltning, för att ta reda på om du behöver begränsa hur mycket fisk ditt barn äter från olika sjöar.