• fundersam tös

    Få bort dysmak på lax?

    Hej.
    Är det någon som har nått bra tips på hur man får bort dysmaken på lax? 
    Försöker lära mig att äta lax då den innehåller många bra näringsämnen, men just smaken av gyttja vänder sig i magen 🙈 

  • Svar på tråden Få bort dysmak på lax?
  • MsM84

    Jag kan inte säga att jag upplever att den smakar gyttja, men jag upplever lax som precis är färdiglagad och lite rosa i mitten som mindre fisksmakande än om den är över tillagad. 

  • Fjäril kär

    Dysmak på lax? Då undrar jag vilken lax du egentligen ätit? Låter mer som du ätit dåligt tillagad dränkt i dill , dill kan få effekten att smaka dy om man använder för mycket 

    Ät en vällagad lax enligt bra beprövat recept och ta bort skinnet 

  • Anonym (Carro)

    Jag har upplevt samma vid två ggr, så äckligt och vi fick avsmak på lax flera år efter det.
    Den lax vi köpte kom från Willys .
    Jag har ätit färsk vildfångad havslax sedan dess, STOR skillnad! 

  • EnAnonumius

    Märkligt att du har fått en lax med dysmak.

    Laxen när den skall leka går inte i floder, åar som innehåller dy, utan de föredra klara vatten med grusbotten..

    Så jag håller med "Fjäril kär", att en dålig tillagad lax med extremt mycket dill kan ge en konstig smak på lax.

    Om du vill ha tag på god lax, så försök att få lax som har blivit fiskad ur havet istället...
    Och som tipset gavs, så skinna laxen också.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Tecum
    Fjäril kär skrev 2025-05-26 18:15:30 följande:

    Dysmak på lax? Då undrar jag vilken lax du egentligen ätit? Låter mer som du ätit dåligt tillagad dränkt i dill , dill kan få effekten att smaka dy om man använder för mycket 

    Ät en vällagad lax enligt bra beprövat recept och ta bort skinnet 


    Det framgår inte om laxen är köpt eller egenfångad. Regnbågslax som lever i dammar där man säljer fiskekort får lätt dysmak om de hinner bli gamla nog.
  • Anonym (V)

    Äter lax med jämna mellanrum men inte ätit lax med dysmak.

  • klyban

    Smaken är inte dysmak alls, men sure, det finns lite som påminner och den är annorlunda helt klart.

    Men om du ska få bort den, så är det ABSOLUT enklaste sättet och sluta övertillaga den.
    Eller varför inte göra en ceviche på den, eller sushi.

    Men kokt funkar bra med, man gör ett kok med morot, lök och ett gäng pepparkorn av olika sorter och ett eller par lagerblad.
    Koka först i minst 15min.
    Och sen drar man av grytan och lägger i laxen, och laxen ska ligga i så länge att det fortfarande går ana rått i mitten.

    Den smaken försvinner inte med den metoden, men minskar den betydligt.

    Steka ökar den smaken, men den går krydda bort tex med blackningkryddor ala cajunkrydda en hel del.(har länk om någon vill ha den, som funkar faan mig till allt möjligt.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Få bort dysmak på lax?