• Anonym (Vad?)

    Mat som klarar rumstemperatur en hel dag?

    Barnet ska iväg en hel dag och kommer att behöva ha med sig mat för hela dagen (från frukost till middag). Kylmöjligheter saknas. 


    Jag undrar vad för mat som klarar en hel dag i rumstemp utan att bli dålig? Klarar till exempel pastasallad, fyllda smörgåsar och pannkakor rumstemp från 05.30-20? Det tillagas dagen innan och hålls kylt till avfärd. 

  • Svar på tråden Mat som klarar rumstemperatur en hel dag?
  • klyban
    Anonym (M) skrev 2025-12-01 15:24:39 följande:
    Och fortfarande inte bakterien som luktar. 
    Saknar betydelse för ätbarhet och matförgiftning om bakterien luktar, för jag pratar om praktiken och där en del säger att det inte går äta om bakterien finns i riset.
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (Tina)
    klyban skrev 2025-12-01 16:32:29 följande:
    Saknar betydelse för ätbarhet och matförgiftning om bakterien luktar, för jag pratar om praktiken och där en del säger att det inte går äta om bakterien finns i riset.
    En del = Livsmedelverket, men du vet väl bättre
  • Anonym (M)
    klyban skrev 2025-12-01 16:31:37 följande:

    Har endast pratat om hållbarhet och när det inte längre går att äta.
    Och det känner man på lukten.
    Att du försöker göra det till något jag inte säger, vad tror du det är ett argument för?
    Och länken berättade helt klart att det luktar när det blir dåligt, och det är vad jag pratar om och där min erfarenhet och luktsinne kommer in.


     


    En annan intressant fråga är(Och en helt annan fråga.), vart faan kommer bakterien ifrån.
    Och är den så vanlig så betyder det att man allt som oftast äter bakterien ändå.


     


    Förstår du nu?
    För prata om när riset är ätbart, ja, det enda du gör är att hålla med mig fast du inte förstår det.
    Misstänker du inte läser vad jag skriver och att man kan äta ris som stått ute flera dagar och vara fullt ätbart.



    Du berättat att du känner den "säregna" lukten som kommer av bakterien som gör riset dåligt. En bakterie som du inte ens vet namnet på och som du inte vet att sen inte har någon lukt alls. 
  • Anonym (M)
    klyban skrev 2025-12-01 16:32:29 följande:
    Saknar betydelse för ätbarhet och matförgiftning om bakterien luktar, för jag pratar om praktiken och där en del säger att det inte går äta om bakterien finns i riset.
    Så varför påstår du att bakterien (Bacillus cereus) har den säregna lukt som du har 40-års erfarenhet att känna igen?!
  • Anonym (M)
    klyban skrev 2025-12-01 16:32:29 följande:
    Saknar betydelse för ätbarhet och matförgiftning om bakterien luktar, för jag pratar om praktiken och där en del säger att det inte går äta om bakterien finns i riset.
    Matförgiftning kan vara farligt för många personer. Och eftersom bakterien inte luktar och har bildats i riset långt innan riset börjar lukta så ska man vara försiktigt med att äta ris som stått framme i två timmar eller mer. 
  • Anonym (M)
    klyban skrev 2025-12-01 16:31:37 följande:

    Har endast pratat om hållbarhet och när det inte längre går att äta.
    Och det känner man på lukten.
    Att du försöker göra det till något jag inte säger, vad tror du det är ett argument för?
    Och länken berättade helt klart att det luktar när det blir dåligt, och det är vad jag pratar om och där min erfarenhet och luktsinne kommer in.


     


    En annan intressant fråga är(Och en helt annan fråga.), vart faan kommer bakterien ifrån.
    Och är den så vanlig så betyder det att man allt som oftast äter bakterien ändå.


     


    Förstår du nu?
    För prata om när riset är ätbart, ja, det enda du gör är att hålla med mig fast du inte förstår det.
    Misstänker du inte läser vad jag skriver och att man kan äta ris som stått ute flera dagar och vara fullt ätbart.


    Länken talar också om att bakterien inte ha någon lukt. Men det missade väl du att läsa, eftersom det motbevisar det du säger. 
  • klyban
    Anonym (Tina) skrev 2025-12-01 19:45:07 följande:
    En del = Livsmedelverket, men du vet väl bättre 

    Uppenbarligen når jag inte över 100000 bakterier per gram. och det är det jag vet att undvika.
    Men varför du inbillar dig att jag vet bättre är en gåta, men du inbillar väl dig att det är dåligt direkt eller något annat konstigt.

    Om du hade haft min näsa, så hade du lätt känt när det börjar lukta surt och unket, för det är omöjligt att missa då.


    Anonym (M) skrev 2025-12-01 19:52:24 följande:

    Du berättat att du känner den "säregna" lukten som kommer av bakterien som gör riset dåligt. En bakterie som du inte ens vet namnet på och som du inte vet att sen inte har någon lukt alls. 

    Det jag säger är när jag känner när det är dåligt, och det luktar.


    Anonym (M) skrev 2025-12-01 19:53:24 följande:
    Så varför påstår du att bakterien (Bacillus cereus) har den säregna lukt som du har 40-års erfarenhet att känna igen?!

    Jag säger riset luktar och när det börjar bli dåligt, har aldrig ens namngett bakterien.
    Du har blandat ihop detta med annan.
    Och det som luktar är ju givetvis det som blir av med bakterierna :whoco5:
    Men intressant att du inte har förmågan att förstå detta och med luktsinnet som känner när det blivit dåligt.


     


    Anonym (M) skrev 2025-12-01 19:54:29 följande:
    Matförgiftning kan vara farligt för många personer. Och eftersom bakterien inte luktar och har bildats i riset långt innan riset börjar lukta så ska man vara försiktigt med att äta ris som stått framme i två timmar eller mer. 

    Det börjar inte med 100000st bakterier per gram :whoco5::whoco5::whoco5::whoco5: 
    Och jag rekommenderar inte heller någon att följa mitt exempel om de inte klarar av att identifiera lukten.


    Läser du ens något?
    Undrar då det blir fel hela tiden för dig och mot vad jag säger.
    Eller ens läste länken du kommenterade.


    Anonym (M) skrev 2025-12-01 19:55:33 följande:
    Länken talar också om att bakterien inte ha någon lukt. Men det missade väl du att läsa, eftersom det motbevisar det du säger. 

    Vad spelar det för roll i att avgöra om det är ätligt och om bakterien inte luktar, och det andra luktar?


    Försöker du inbilla dig att för bakterien inte luktar och när restprodukterna luktar, att det inte luktar och att man känner innan det när 100000st bakterier per gram?


    Jag känner detta med enkelhet, och ätit ris som ytterst enstaka fall varit uppe på 5 dagar framme i rumstemperatur.
    Men normalt efter 3 dagar börjar det bli känsligt.


     


    Detta är ingen diskussion du någonsin kan vinna med en semantik, för praktiken berättar jag känner lukten innan gränsen är nådd.
    Inte heller rekommenderar jag de som inte kan känna denna lukt att äta ris som är tre dagar och om du försöker inbilla dig den igen Solig


     


    Och det enda du behöver komma ihåg, ris luktar innan det blir dåligt och om du har lukt sinne nog.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (M)
    klyban skrev 2025-12-02 10:47:01 följande:

    Uppenbarligen når jag inte över 100000 bakterier per gram. och det är det jag vet att undvika.
    Men varför du inbillar dig att jag vet bättre är en gåta, men du inbillar väl dig att det är dåligt direkt eller något annat konstigt.

    Om du hade haft min näsa, så hade du lätt känt när det börjar lukta surt och unket, för det är omöjligt att missa då.


    Anonym (M) skrev 2025-12-01 19:52:24 följande:

    Du berättat att du känner den "säregna" lukten som kommer av bakterien som gör riset dåligt. En bakterie som du inte ens vet namnet på och som du inte vet att sen inte har någon lukt alls. 

    Det jag säger är när jag känner när det är dåligt, och det luktar.


    Jag säger riset luktar och när det börjar bli dåligt, har aldrig ens namngett bakterien.
    Du har blandat ihop detta med annan.
    Och det som luktar är ju givetvis det som blir av med bakterierna :whoco5:
    Men intressant att du inte har förmågan att förstå detta och med luktsinnet som känner när det blivit dåligt.


     


    Anonym (M) skrev 2025-12-01 19:54:29 följande:
    Matförgiftning kan vara farligt för många personer. Och eftersom bakterien inte luktar och har bildats i riset långt innan riset börjar lukta så ska man vara försiktigt med att äta ris som stått framme i två timmar eller mer. 

    Det börjar inte med 100000st bakterier per gram :whoco5::whoco5::whoco5::whoco5: 
    Och jag rekommenderar inte heller någon att följa mitt exempel om de inte klarar av att identifiera lukten.


    Läser du ens något?
    Undrar då det blir fel hela tiden för dig och mot vad jag säger.
    Eller ens läste länken du kommenterade.


    Vad spelar det för roll i att avgöra om det är ätligt och om bakterien inte luktar, och det andra luktar?


    Försöker du inbilla dig att för bakterien inte luktar och när restprodukterna luktar, att det inte luktar och att man känner innan det när 100000st bakterier per gram?


    Jag känner detta med enkelhet, och ätit ris som ytterst enstaka fall varit uppe på 5 dagar framme i rumstemperatur.
    Men normalt efter 3 dagar börjar det bli känsligt.


     


    Detta är ingen diskussion du någonsin kan vinna med en semantik, för praktiken berättar jag känner lukten innan gränsen är nådd.
    Inte heller rekommenderar jag de som inte kan känna denna lukt att äta ris som är tre dagar och om du försöker inbilla dig den igen Solig


     


    Och det enda du behöver komma ihåg, ris luktar innan det blir dåligt och om du har lukt sinne nog.


    Bakterien luktar inte så någon säregen lukt direkt när maten blivit dålig känner du inte då inte finns någon. 

    Maten blir dåligt långt INNAN maten börjar lukta. 
  • klyban
    Anonym (M) skrev 2025-12-02 14:47:41 följande:
    Bakterien luktar inte så någon säregen lukt direkt när maten blivit dålig känner du inte då inte finns någon. 

    Maten blir dåligt långt INNAN maten börjar lukta. 

    Riset luktar när det blir dåligt, vart det kommer ifrån är betydelselöst, dock är bakterien det som sekundärt ger lukten.
    Ris känns mer på lukten före det blir matförgiftning, andra råvaror har andra premisser och det ändrar inget om ris.


     


    Blir mer och mer fascinerad i att du inbillar dig semantik ändrar faktumet att ett dåligt ris luktar före det när 100000st bakterier per gram.
    Eller ja, för mig med bra luktsinne då.
    För som jag sade innan, detta är inget för novisen och inte en med mycket bra luktsinne.


    Och att bakterien i sig själv inte luktar är ju betydelselöst, då riset luktar ändå om det blir dåligt Solig


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (M)
    klyban skrev 2025-12-02 15:11:03 följande:

    Riset luktar när det blir dåligt, vart det kommer ifrån är betydelselöst, dock är bakterien det som sekundärt ger lukten.
    Ris känns mer på lukten före det blir matförgiftning, andra råvaror har andra premisser och det ändrar inget om ris.


     


    Blir mer och mer fascinerad i att du inbillar dig semantik ändrar faktumet att ett dåligt ris luktar före det när 100000st bakterier per gram.
    Eller ja, för mig med bra luktsinne då.
    För som jag sade innan, detta är inget för novisen och inte en med mycket bra luktsinne.


    Och att bakterien i sig själv inte luktar är ju betydelselöst, då riset luktar ändå om det blir dåligt Solig


    Riset är dåligt långt innan det börjar lukta, pga bakterien. Det är bakterien som gör att riset blir dåligt. 

    Jaja, som alltid så har du svårt att förstå och svårt att skriva begripligt. 
  • klyban
    Anonym (M) skrev 2025-12-02 15:50:24 följande:
    Riset är dåligt långt innan det börjar lukta, pga bakterien. Det är bakterien som gör att riset blir dåligt. 

    Jaja, som alltid så har du svårt att förstå och svårt att skriva begripligt. 

    Inte för mitt luktsinne, känner det direkt när det närmar sig dåligt.
    Hur kan du missat den delen, kanske ditt luktsinne är inte bra nog.


     


    Ad hominem är till ingen hjälp för dig här.
    Och detta är enkelt för mig att förstå och avgöra om det är ätligt eller inte.
    Förstår att du inte klarar av att lukta dig till detta.


     


    Och de som inte klarar av att lukta sig till detta, så följ istället SLV´s råd, för annars kommer ni nog bli sjuka någon gång.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Mat som klarar rumstemperatur en hel dag?