• abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • Monsterpannkaka
    Petrellie skrev 2010-03-22 15:26:08 följande:
    Jag såg att du ska på föreläsning på förlossningen snart, ska du föda på Huddinge? Jag har för mig att du och jag hängde ett kort tag i samma tråd som heter typ "Vi i söderort med BF i maj" så det skulle vara intressant att få en rapport från dig (jag födde på Huddinge för 1,5 år sedan så vi kommer inte delta på en sådan igen).
    Alo (:
    jo visst hängde vi i samma tråd, jag vet inte riktigt vilken det var bara :P
    Bodde i Söderort, men har precis flyttat ifrån stora staden till en by utanför västerås där min sambo och jag numera bor.. så det förlossning på Västerås bb istället.
    Vart föder du denna gång? (:
  • Monsterpannkaka
    abuelita skrev 2010-03-22 16:07:50 följande:
    Även om man har skinn på näsan i vanliga fall så kan det ju tunna ut när man är gravid. Själv var jag visseligen rätt kaxig både under graviditeten och själva förlossningen, men inte på BB.  Var då med i ett försöktsprojekt med "Rooming In"  när jag fick mitt första barn ,  på SÖS 1971, vilket innebar att man fick  ha barnen hos sig mellan amningspassen istället för på barnsalen, något som de gamla barnsköterskorna, som säkert  jobbade på SÖS  redan när jag föddes där 21 år tidigare, tyckte var ett "stolleprov" och därför ansåg att vi som frivilligt var med i det  skulle hutas åt lite extra.  Tyvärr gällde Rooming In inte på nätterna, så då låg barnen och skrek sig så trötta där i barnsalen att de somnade av ren utmattning när vi väl fick tillbaks dem vid amningsdags på morgonen.  När då barnsköterskan försökte väcka babisen genom att nypa hårt i de små tårna och knäppa med fingret på det lilla huvudet, så att det small!, vågade jag inte säga ifrån utan satt bara där med darrande underläpp.  Så då hade det varit skönt att ha någon med tjockt skinn på näsan som kunde föra ens talan.Hoppas du kan få barnafadern att inse hur viktigt det här är, och att  det är lika mycket hans ansvar som ditt.
    argh!!
    vad är det du säger?
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-22 16:51:11 följande:
    argh!!vad är det du säger?
    Ja det är tyvärr en både hänsynslös och  jättelöjlig  rangordning inom vården; Det fjäskas uppåt och sparkas neråt. Och de som är lägst i rang kan då ge sig på  patienterna.  De gamla barnsköterskorna, som då var lägst i rang på BB (minns inte att det fanns några sjukvårdsbiträden där, alltså de som var lägst i rang på sjukhusen på den tiden)  såg förstås Rooming In som ett hot eftersom det innebar att deras jobb skulle börja bli överflödigt. Jag tolkar i alla fall det här beteendet, som de alltså främst hade mot oss Rooming In-mammor, som att det handlade om det. 

    Det är säkert ovanligt med den typen av bemötande i dag, och mycket annat har förstås också blivit väldigt mycket bätttre, även om det finns massor kvar som behöver förändras, både inom mvc, förlossning och BB..  Men rangordningen, med tillhörande löjliga prestige och envisa tjurskallighet, finns tyvärr kvar.  Något jag stöter på dagligen i den här "kampen " mot tidig avnavling.

    Jag brukar ofta studera rangorningen i min hönsflock , och då påminns jag om sjukvården  
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-22 16:49:06 följande:
    Eftersom det är min första jag och min partner väntar och jag har dessutom ingen släkt jag kan fråga ut om hur deras förlossningar gick, känns det säkrare att välja att åka in.Vi bor även ca 40 minuters bilfärd från närmsta BB.Jag var jätte sugen på att välja en hembarnmorska men blev avskräckt och rädd i början av graviditeten, både pga smärtan och det andra jag nämnt ovan.Det är lite en ekonomisk fråga med.. vad  kan det kosta med en hembarnmorska när man får finansiera det själv?Hehe, helt blodiga tänkte jag att vi skulle åka in eftersom vi skulle vara så fokuserade på bebis och inte alls vara speciellt intresserade av att torka av och göra oss "fina".. inte riktigt yxmördade-blodiga dock..
    ja det är visst bara i Stockholm man får bidrag till hembarnmorska. och har man 40 minuters bilfärd till närmaste sjukhus är det förstås inte så lämpigt att föda hemma. Men då är det å andra sidan viktigt att ge sig iväg i tid, så inte barnet kommer när den nervösa pappan kör i ilfärd utmed vägarna.

    Tänkte nästan att du menade att ni skulle vara yxmördarblodiga
  • Blgebo
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-22 16:49:06 följande:
    Eftersom det är min första jag och min partner väntar och jag har dessutom ingen släkt jag kan fråga ut om hur deras förlossningar gick, känns det säkrare att välja att åka in. Vi bor även ca 40 minuters bilfärd från närmsta BB. Jag var jätte sugen på att välja en hembarnmorska men blev avskräckt och rädd i början av graviditeten, både pga smärtan och det andra jag nämnt ovan. Det är lite en ekonomisk fråga med.. vad  kan det kosta med en hembarnmorska när man får finansiera det själv? Hehe, helt blodiga tänkte jag att vi skulle åka in eftersom vi skulle vara så fokuserade på bebis och inte alls vara speciellt intresserade av att torka av och göra oss "fina".. inte riktigt yxmördade-blodiga dock..
    Det kostar mellan 10 000-22 000kr beroende på var i landet du bor.
  • abuelita

    Blgebo skrev 2010-03-22 19:02:03 följande:
    Det kostar mellan 10 000-22 000kr beroende på var i landet du bor.
    Det är ju egentligen inte klokt att man ska behöva betala det själv, så mycket som man sparar in till sjukvården när man föder hemma.

    Näe, dags  för alla oss som inser att det är en mänskilg rättighet att föda hemma med  assisatans av barnmorska att slå näven i bordet.   För  man ska verkligen inte  tvingas föda oassisterat bara för att man varken har råd med barnmorska eller känner sig trygg på sjukhus..   Så förutom att man ska få barnmorskearvodet betalt måste  ABC-kliniker finnas i alla städer,  med plats för alla  kvinnor som varken vågar föda hemma eller på vanlig förlossningsavdelning.
    Chefsläkare och landstingspolitiker (oftast gubbstruttar)  ska verkligen inte ta sig rätten att besämma sånt här över huvudet på barnafödande kvinnor, utan de måste lära sig att lyssna på kunden!!!

    Nä nu måste jag nog ta och färdigställa informationen till nya tråden. Och så ska jag titta på Spårlöst på tv4 (älskar att snyfta till sånt här {#lang_emotions_sunny} )

    OBS, jag har nu lagt in länken till nya tråden här i presentationen.
  • vargaa

    Uppdatering efter mitt förlossningebesök! :)

    Jag frågade ang livmodersammandragande och hon sa att i de flesta fall så ger de det och då strax efter att bebisen är ute. Det beror bla på att det underlättar för moderkakan att komma ut - vad säge du om det abuelita? Stämmer det?

    När barnmorskan kom till punkten "när bebisen kommit" så sa hon att man inte får bebisen till sig riktigt på en gång pga att de tar ett prov på navelsträngen. Jag frågade då om det var PH-provet och det stämde. Då frågade jag om de klampade navelsträngen innan de tog provet och hon sa att det gör de inte, de tar det från pulserande navelsträng på akademiska sjukhuset idag. Vilket var väldigt goda nyheter. :)

    Jag frågade sen vad de hade för rutiner kring själva avnavlingen/klampningen och hon sa att man klampar inte förrän efter en stund. Ingen speciell tid utan när det kändes dags. För säkerhets skull frågade jag om de väntade tex 30 sekunder eller liknande och då sa hon att "vi gör inte så längre" utan numera väntar de med klampning och avnavling tills man känner att det är bra tillfälle och då kommer man att märka det för de kommer med peang och vill vända lite på barnet så att de kommer åt och ger pappan en sax.

    Jag fick intrycket att de ville poängtera att det tar TID att föda barn och att när en tjej frågade om eda så sa hon att eda är ju den starkaste smärtlindring de har och jag fick känslan av att de inte ville ge oss intryck att det var ngt som man måste ha utan att de rekomenderade en att prova annat först.

    Hon berättade att när man får barnet till sig är det viktigt att det får vara hud mot hud hos mamman och gärna kunna söka sig till bröstet.

    I allmänhet fick jag intrycket att de hade väldigt bra inställning. Vart positivt överraskad ffa när det gäller avnavlingen. Fick intrycket att de ganska nyligen ändrat rutinerna kring det. Men det sa hon iof inte.

    Positiv upplevelse. :)


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-22 22:01:31 följande:
    Uppdatering efter mitt förlossningebesök! :)Jag frågade ang livmodersammandragande och hon sa att i de flesta fall så ger de det och då strax efter att bebisen är ute. Det beror bla på att det underlättar för moderkakan att komma ut - vad säge du om det abuelita? Stämmer det?När barnmorskan kom till punkten "när bebisen kommit" så sa hon att man inte får bebisen till sig riktigt på en gång pga att de tar ett prov på navelsträngen. Jag frågade då om det var PH-provet och det stämde. Då frågade jag om de klampade navelsträngen innan de tog provet och hon sa att det gör de inte, de tar det från pulserande navelsträng på akademiska sjukhuset idag. Vilket var väldigt goda nyheter. :)Jag frågade sen vad de hade för rutiner kring själva avnavlingen/klampningen och hon sa att man klampar inte förrän efter en stund. Ingen speciell tid utan när det kändes dags. För säkerhets skull frågade jag om de väntade tex 30 sekunder eller liknande och då sa hon att "vi gör inte så längre" utan numera väntar de med klampning och avnavling tills man känner att det är bra tillfälle och då kommer man att märka det för de kommer med peang och vill vända lite på barnet så att de kommer åt och ger pappan en sax.Jag fick intrycket att de ville poängtera att det tar TID att föda barn och att när en tjej frågade om eda så sa hon att eda är ju den starkaste smärtlindring de har och jag fick känslan av att de inte ville ge oss intryck att det var ngt som man måste ha utan att de rekomenderade en att prova annat först.Hon berättade att när man får barnet till sig är det viktigt att det får vara hud mot hud hos mamman och gärna kunna söka sig till bröstet.I allmänhet fick jag intrycket att de hade väldigt bra inställning. Vart positivt överraskad ffa när det gäller avnavlingen. Fick intrycket att de ganska nyligen ändrat rutinerna kring det. Men det sa hon iof inte.Positiv upplevelse. :)

    Ja det är ju förstås positivt  att de inte klampar meddetsamma, men jag gillar verkligen inte det där att de ska hålla på och ha sig med barnet helt i onödan innan det får komma till mamma,  eftersom det är en allvarlig störning i bondigen (minns du vad Michel Odent  tycker om det? alltså att det bl.a. ökar risken för post patrum blödning  http://blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam   )  

    Sånt här ska mamman själv bestämma över, och ingen annan. Det naturliga för en nyförlöst mamma är att ta sitt barn i famnen meddetsamma, och inte först efter att främmande människor har hållit på med det en stund, i synnerhet inte när det är helt i onödan..
    jag skrev om det här i kommentar till artikeln om avnavlingsrutinerna i Läkartidningen,  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609


    Naturligtvis är det jättebra att det finns livmodersammandragande medel OM det skulle behövas, alltså om man börjar blöda mer än normalt. Men enligt Michel Odent (och jag litar verkligen på att han kan sin sak) så började problemen med kvarhållen moderkaka när livmodersammandragande medel infördes som rutin, och gavs innan moderkakan fötts fram 
    På  Birth centers  i USA,  Australien m.fl.  länder så ges den här injektionen rutinmässigt EFTER att moderkakan har fötts fram, eftersom det är risk att den fastnar i livmodern om injektionen ges redan när barnets ena axel har fötts fram (som man ofta gör på svenska sjukhus).
    Vid hemförlossningar har  barnmorskorna med sig livmodersammandragande medel om det skulle behövas, men det är väldigt sällan de behöver använda det. Om mamma och barn bara får bonda ifred med varandra utan att någon är där och pillar och petar och babblar och har sig, så frigörs kroppens eget oxytocin,  vilket gör att livmodern drar  ihop sig på naturligt sätt och blödningsrisken minimeras . Särskilt amningen har en gynnsam effekt på det här, och ju mindre störande moment desto snabbare brukar barnet söka sig till bröstet. Man kan förstås stimulera bröstvårtorna själv också om barnet dröjer med att  börjar suga. 
     


    Och eftersom pH-provet är till för personalens skull, alltså inte för barnets, så skulle jag avsäga mig det (vilket man har rätt  till) om de inte kan garantera att de tar det så tyst och diskret att varken mamma eller barn märker något.

    Angående att barnet inte får komma  till mamma meddetsdamma; Du kanske minns det här mailet som jag lagt in här några gånger , från chefen för kvinnokliniken på ett sjukhus som  jag skrev till när mvc-personalen där hade varit snorkiga när avnavlingsfrågan togs upp:

    ”Hej Linda
    Jag skriver till dig lite på ”medicinsvenska” iom att du verkar vara väl insatt i ditt ämne ”sen avnavling”.
    Inom SFOG (Svensk gynekologisk förening Obstetrik o gynekologi) har denna fråga diskuterats förra året . Sthlm (Överläkare Lennart Nordström SÖS) försökte införa denna metod men har inte fått acceptans nationellt iom att metoden inte är färdig analyserad eller förankrad. . Våra barnmorskor i X låter oftast mamman få barnet på bröstet direkt efter partus utan att påskynda avnavling dvs det kan gå flera  minuter till avnavling. .
     Problemet med Sthlm:s metoden var att förlösande barnmorska skulle hålla barnet nedanför mammans horisontaltplan för att få optimal återrinning av fosterblod med stamceller och minska risken för blodbrist hos barnet.
    Barnmorskorna vill ha barnet på bröstet för som en naturlig Mamma-barn kontakt  att därigenom få det naturliga oxytocinet att verka till livmoderkontraktion via bröstkörteln , vidare att barnmorskorna ville  känna sig säkra att själva få bestämma att avnavla omedelbart ifall barnet befarades och konstaterades vara påverkat/asfyktiskt. Dessa motargument kan ha legat till grund till de reaktioner hos de barnmorskor du refererar till fr MVC  X , men rättfärdigar givetvis inte ”snäsighet”.  Vi får be om ursäkt för detta bemötande – jag skickar en kopia till MVC chefen  XX som får ta upp bemötandet och frågeställningen bland MVC-barnmorskorna. Ditt brev bifogas.
    På Förlossningen i  X lyssnar vi givetvis till vad föräldrarna önskar. Önskar föräldrarna sen avnavling får barnet det men vi förbehåller oss rätten att av avgöra om barnet behöver en tidig avnavling av medicinska skäl.
    Vidare följer vi utveckling i frågan som bl.a. kommer att diskuteras på våra Nationella Perinataldagar tillsammans med barnläkare. Från KK  X skickar vi en representant.
    PS – jag har diskuterat frågan med vår Medicinskt ansvarige läkare;  öl  XX ”

  • Monsterpannkaka
    abuelita skrev 2010-03-22 20:51:59 följande:
    Det är ju egentligen inte klokt att man ska behöva betala det själv, så mycket som man sparar in till sjukvården när man föder hemma. Näe, dags  för alla oss som inser att det är en mänskilg rättighet att föda hemma med  assisatans av barnmorska att slå näven i bordet.   För  man ska verkligen inte  tvingas föda oassisterat bara för att man varken har råd med barnmorska eller känner sig trygg på sjukhus..   Så förutom att man ska få barnmorskearvodet betalt måste  ABC-kliniker finnas i alla städer,  med plats för alla  kvinnor som varken vågar föda hemma eller på vanlig förlossningsavdelning. Chefsläkare och landstingspolitiker (oftast gubbstruttar)  ska verkligen inte ta sig rätten att besämma sånt här över huvudet på barnafödande kvinnor, utan de måste lära sig att lyssna på kunden!!! Nä nu måste jag nog ta och färdigställa informationen till nya tråden. Och så ska jag titta på Spårlöst på tv4 (älskar att snyfta till sånt här  )OBS, jag har nu lagt in länken till nya tråden här i presentationen.
    Hur mycket på landet bor du? Har du hönor? (: Nu blev jag lite avundsjuk..

    Spårlöst har jag aldrig sett och kommer aldrig våga se på. Lustigt att du tog upp det just nu, för jag låg och funderade på varför allt det här med förlossningen är så viktigt för mig.
    Jag insåg varför.
    Jag är adopterad, född för tidigt och vägde endast 1300 kg när jag kom ut. Min mor fick varken hålla eller amma mig, utan svisch så fort jag kom ut klippte man navelsträngen och sen var jag borta.
    Jag har listat ut nu i efterhand att jag låg på sjukhus(som sköttes av nunnor) i ca 3 veckor efter min förlossning och sen kom min "nya" familj och hämtade mig. Det finns och har funnits stora brister i anknytningsprocessen under hela mitt liv med min familj, här.

    Jag har ett jätte starkt minne från den här tiden, från mina första veckor. Det är ett minne av ett ljud. Av skor som går i en sjukhuskorridor utan rummet där jag ligger och som bara passerar mig. Om och om igen.
    Är inte det obehagligt?

    Det här är mitt första barn och genom det, är det här min "enda" chans att återskapa och få upprättelse för det som hände mig.

    Hm.. kanske ska man på något sätt få ner det här i förlossningsbrevet? Fast det blir lite väl sentimentalt, eller vad tror ni?
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.