vill ha recept på vegetarisk mat
vill ha MASSOR med recept på vegetasriks mat.
Kyckling å fisk oxå.
Pojkvännen å jag ska bara äta vegetarsikt i 2 månader
vill ha MASSOR med recept på vegetasriks mat.
Kyckling å fisk oxå.
Pojkvännen å jag ska bara äta vegetarsikt i 2 månader
Delar med mig lite!!!
Champinjongratinerade grönsaker
4 Portioner
2 Auberginer, eller
500 g Svartrötter, eller
500 g Rotselleri, eller
500 g Jordärtskockor Salt Vatten
Stuvning
200 g Champinjoner
2 tb Smör eler margarin
2 tb Vetemjöl
3 dl Mjölk eller grädde
1/2 ts Salt Vitpeppar
Skiva auberginerna eller ansa rotfrukten. Skär dem i bitar och koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Jordärtskockor och svartrötter måste ligga i vatten efter skalningen, annars mörknar de snabbt. Ansa och skiva champinjonerna och fräs dem i matfettet. Strö över mjölet och späd med mjölken. Låt koka i ett par minuter. Smaka av. Lägg grönsakerna i en smord ugnssäker form, häll stuvningen över och strö ev. på lite riven ost. Gratinera i 225 grader i c:a 15 minuter
Gröna biffar
4 Portioner
250 g Broccoli; djupfryst
100 g Alfalfagroddar
100 g Valnötter
100 g Vitt bröd; färskt, sönder- -smulat
2 Ägg
2 tb Vetemjöl
1 1/2 ts Salt
1/2 ts Spiskummin
1 Krm peppar
Tina och koka broccolin enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet och låt broccolin kallna. Lägg broccolin och nötterna i en mixer eller matberedare och finhacka det. Tillsätt groddar och bröd. Kör så att det blandas. Tillsätt ägg, mjöl, salt, spiskummin och peppar. Kör till en jämn smet. Bryn lite matfett i en stekpanna. Klicka ut lite smet till biffar i stekpannann. Platta till dem och stek ca 3 minuter på var sida. Bjud biffarna med klyftpotatis, tomat och gräddfil smaksatt med lite rivet äpple och riven pepparrot.
indisk linssoppa
4 Portioner
6 dl Vatten
3 Lökar, hackas fint
4 tb Olja
1 tb Curry (stark); +
2 Hela kanelstänger
3 dl Splittade röda linser
2 Grovrivna morötter, lagom s
1 Tärning grönsaksbuljong
3 Potatisar
3 Vitlöksklyftor, pressas
1/2 Citron Vatten Hackad persilja
Hetta oljan (inte för varmt), släng i curryn (se upp så den inte bränns) & kanelen. Låt det stå & puttra en stund & sänk värmen. Fräs löken, hutta sedan i morötterna & potatisen. Låt det hela koka ihop & släng sedan i linserna & en massa vatten med buljong så att det blir lagom soppigt. Koka ihop till lagom konsistens, ungefär 20 minuter. När soppan är färdig så pressa i vitlöken & citronen, hutta i persiljan med blir fin dekoration.
Majsplättar med chili och limekeso
4 Portioner
300 g Majs
75 g Paprika; röd
2 Ägg
1 tb Persilja; hackad
50 g Corn flakes
1/2 ts Salt Vitpeppar Olja
Lime och chilikeso
1 Lime
1/2 Röd chili; går att ersätta -med 1-2 krm chilipeppar
1 1/2 dl Keso
1/2 dl Crème Fraiche
1/2 ts Salt
1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala eventuellt paprikan med en vass potatisskalare. Skär den i små tärningar. Blanda med majs, ägg, persilja och corn flakes. Salta och peppra. 3. Häll lite olja i en ugnssäker stekpanna. Slicka ut smeten till jämna plättar, eller häll smeten i smord plättlagg. 4. Ugnsgrädda plättarna i 2-3 minuter, tills de fått fin färg på undersidan. Vänd och grädda lika länge på andra sidan. 5. Lägg plättarna i smörpapper och varmhåll. 6. Tvätta och raspa skalet på limen. Dela och pressa ur saften. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 7. Blanda chili, limerasp samt limesaft med keso och crème frache. Salta och peppra.
Vegetarisk lasagne:
Gör en fyllig grönsakssås med dina favoritgrönsaker och krossade tomater på burk, Krydda lagom hett! Varva med lasagneplattor och keso! Grädda och njut!
mmm....... vad got det låter
Jag brukar göra ett gäng, tja, typ falafelbullar. Fast jag gör dem lite platta som minibiffar. (Det går ju aldrig att få dem runda ändå...)
Mixa följande:
1 burk kikärtor, avrunna
1 ägg
½ dl mjöl
salt, peppar och spiskummin
Smält smör, eller ha i olija i en stekpanna, och klicka i smeten. Stek någon eller några minuter på varje sida.
Mums!
Det är gott att ha dem med sallad och tomat på mackor, gärna med lite majonäss eller filsås. Men man kan naturligtvis ha dem tillsammans med couscous eller ris eller så, till en hel måltid.
Jag brukar göra egen variant av vegetarisk moussaka.
Skiva aubergine, lägg på hushållspapper och salt lätt. Låt stå ett tag och vattna ur sig.
Gör en tomatsås. Jag brukar ha:
Olivolja
Lök
vitlök
krossade tomater
rivna morötter
broccoli
paprika
Man kan ta de grönsaker man har hemma. Jag brukar krydda ganska starkt, med oregano, basilika, tabasco, paprikapulver, salt och peppar.
Medan tomasåsen kokar ihop sig, så steker man aubergineskivorna i lite olivolja. Lägg dem i botten på en ungsfast form. Ovanpå lägger du skivad potatis.
Häll tomatsåsen ovanpå potatisen och toppa med bechamelsås med riven ost.
In i ugnen 225 grader cirka 45 minuter.
Vi brukar ha grekisk sallad (tomat, gurka, grön paprika, röd lök, fetaost och svarta helst kalamata oliver), tsatsiki, bröd till.
Vill man fortfarande göra den vegetarisk, men att inbitna köttätare ska tilltalas så kan man ha quornfärs i.
Glömde en sak:
Innan man steker auberginen ska man torka av skivorna med hushållspapper.
Är lite för "lat" för att skriva recept, men lite tips (som går att slå upp lätt):
-Grönsakssoppa
-Grönsakswok
-Paella (går bra utan kyckling och skaldjur)
-Ugnspannkaka utan fläsk
-Palt utan fläsk
-Risotto
man behöver ju inte gå över till att bara äta endast grönsaker bara för att man vill hålla sig till vegetarisk kost...glöm inte bort att det tex finns en massa sojaprodukter (vegetarisk färs, biffar, burgare, nuggets osv) och quorn också!!
men lite recept var det visst...!
Quorn- och spenatgratäng, 4 pers
Ugn 225°
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
300 g quornfärs
1 msk olja
salt, peppar
2 dl lätt crème fraiche
300 g champinjoner i skivor
1 gul paprika i bitar
225 g hel spenat
salt, peppar
4 tomater i skivor
3/4 dl riven torkad parmesanost
Fräs quorn och all lök i olja. Salta och peppra. Rör i crème fraiche. Lägg blandningen i en ugnsfast form. Lägg på svamp och paprika.
Tina spenaten i en kastrull och låt vätskan koka bort. Lägg spenaten ovanpå. Salta och peppra. Täck med tomatskivor och strö på parmesanost.
Stek i ugn i 225 grader 20?25 minuter. Servera med sallad.
Paj med fetaost och ruccolasallad
Pajdeg:
? 115 gr smör
? 3 1/4 dl vetemjöl
? 1 tsk salt
? 2 msk creme fraiche
Fyllning:
? 100 gr smulad fetaost
? 6-8 halverade coctailtomater
? 10 svarta oliver, halverade
? Ruccolasallad (1 näve)
? 1 tsk timjan
? 2 dl mellangrädde
? 2-3 ägg (beroende på storlek)
? salt och peppar
Nyp ihop degen, eller kör ihop i matberedera. Fyll pajformen och ställ kallt en stund. Lägg i fyllningen och vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt kryddor och häll blandningen över ingredienserna i pajskalet. Grädda i 200 grader ca 20-30 minuter.
Risgratäng med Quorn
3 dl ris
1 purjolök
1 förpackning Quorn-bitar (300 g)
1 dl riven ost
SÅS:
1 st paprika & chili-creme fraiche
en skvätt matlagningsgrädde
vitlök
1 tsk stark senap
örtsalt, paprika, koriander, svartpeppar
Börja med att tillaga riset. Blanda creme fraiche, vitlök och senap till såsen och koka upp. Tillsätt därefter grädde för att dryga ut såsen.
Förstek purjolöken lite. Förstek även quornbitarna tillsammans med olja, vitlök och lite kryddor efter eget tycke.
Lägg alla ingredienser i en ugnsäkerform och strö till sist över lite riven ost.
Låt stå i ugnen ca: 10 min på 200 grader.
byt ut köttfärsen till quorn färs fungerar jätte , och e tom godare... hehe
Kolla in dessa sidor! Mina husgudar... www.tasteline.se www.ica.se www.arla.se www.coop.se
Samtliga har sökfunktioner där du kan specificera vad du vill söka på. Jag använder dem jämnt och ständigt för att hitta nya recept till både vardagsmat och lite festligare!
Lycka till!
//Piri
Kolla här:
www.vegetariskt.com/
www.vegomums.com/
Finns en massa kul sidor om man kollar på google.