• Anonym

    Sfinkterruptur som läkt BRA!

    Tydligen så gick jag sönder mer än de trodde vid förlossningen. Först sa de att det bara skulle sys litegrann. Men sen insåg de att det var sfinkterruptur och jag fick sövas och sys. Det har gått bra, klart det spänner och svider där nere men jag överlever. Ni som råkat ut för detta, har ni några tips till mig? Vore skönt om ni inte skrämde upp mig alltför mycket dock, utan mer förslag på knipövningar och sånt ni gjort som hjälpt osv. Min mamma råkade ut för detta med mig men det läkte bra och hon gick knappt sönder vid nästa förlossning. Det är den bilden jag vill ha. SÅ berätta inte om tusen tråkiga saker, utan snälla ta det som gått bra och varför!

    Såhär i efterhand blir jag lite sur då jag gått i samtal innan av rädsla för just detta. Ändå behandlade personalen mig som att detta var helt normalt och inte alls nån vidare förklaring till hur det ser ut och vad som hänt osv. Vet fortfarande inte på vilket sätt det är trasigt eller sytt, bara att de klassade det om grad 4.

  • Svar på tråden Sfinkterruptur som läkt BRA!
  • Erill
    Anonym skrev 2011-03-19 14:26:48 följande:
    Hur var det jobbigt för dig ang sexlivet? Vad gjorde att det tillslut blev bra igen? 
    Precis som för Kalinka hade jag väldigt sköra slemhinnor pga amning vilket i kombination med läkeprocess och ärr gjorde att det gjorde rejält ont i början. Vi tog det väldigt lugnt och fick avbryta ibland. Succesivt började det fungera bättre och bättre och idag är det som innan. Som tur är läker man ju oftast lätt och bra i underlivet. Så mitt råd är helt enkelt att ta det lugnt och ha tålamod.
  • Erill
    Kalinka skrev 2011-03-20 16:28:42 följande:
    Jag tycker också att det är svårt att få något riktigt bra svar på hur stor risken är, men den verkar vara mindre.
    Risken att drabbas vid en andra förlossning ska generellt vara mindre. För mig var det dock tvärtom, första förlossningen behövde jag bara sys med ett stygn och vid den andra drabbades jag av en ruptur grad 3. Fick tyvärr inget samtal med förlösande barnmorska efter pga överbeläggning så jag vet inte varför det kunde bli så.
  • Anonym

    jag drabbades ordentligt. Men fick oerhört bra bemötande av sjukvården. När jag skulle ta bort stygnen rådde läkaren mig att jag inte skulle förlösas vaginalt nästa gång. Jag fick träffa sjukgymnast för att lära mig knipa. Jag är nu så återställd att jag är trångare än innan förlossningen, Jag är bättre på att knipa än mina vänner. :)

    Får du problem med läkage fram eller bak så tycker jag att du ska be att  få gå till sjukgymnast.

  • Anonym (också)

    Gammal tråd jag vet men väldigt aktuellt för mig. Kanske kan väcka lite liv i den :) Fler solskenshistorier efterlyses!

    Jag har just fött mitt första barn, 4 dagar sedan. Fick en total sfinkterruptur (vad jag vet...). Mår väldigt bra, trots allt, och har inte speciellt ont förutom att det stramar och svider en del... ska snart ta bort de stygn som inte är självupplösande, ska bli bättre med stramningen då tydligen. Har kunnat sitta sedan dag ett, om än något obekvämt. Nu är det bättre. Har kunnat göra både nummer 1 och 2 och testar att knipa lite då och då. Är enklare när jag ligger eller halvligger. Men ska vänta såklart innan jag börjar "träna" ordentligt. Känner mig inte så jätteorolig faktiskt. Känner jag mig såhär pass bra bara 4 dagar efter (och inte ens det...) så lär det ju inte bli värre iaf! Är min förhoppning :) Jag har bara svårt att hålla mig när jag är väldigt kissnödig/inte gått på länge. Går typ inte att stanna kisstrålen mitt i dock... hoppas det går att träna upp igen :)

    Jag pratade med barnmorskan som förlöste mig och hon berättade att bristningen började innifrån, uppifrån liksom. Och att det antagligen blev som det blev eftersom min pojke föddes med handen på huvudet och att axeln och armen gjorde att det tog större plats än vanligt. Hon utförde perinealskydd men det går ju inte att hindra en bristning som man inte ser när den börjar. 

    Undrar lite, hur mycket ska man fortsätta knipa sedan? Efter typ ett halvår till ett år? När man är så återställd som man blir menar jag. Varje dag? Varje gång man lyfter något? Hur gör ni?

  • Anonym (sr)

    varje gång du lyfter. när du sedan fått ett bra knip, oftast  så rekommenderar dom att du ska träna upp bäckenbotten rejält i 6 månader, och sedan göra några knip-pass i veckan. alltid efter träning.

    man ska knipa hela livet =) 

    kalinka: hur gick det?? 

  • Kalinka

    Det gick både bra och dåligt. Jag sattes igång 2 veckor före BF, och min son vägde ca 3700 g, något han var beräknad att väga 2 veckor senare, så det var nog helt i sin ordning att sättas igång.

    Det blev en ordentlig bristning trots perinealskydd och klipp. Det brast i det gamla ärret ända ner till sfinktern, och vek av precis ovanför sfinktern. Alltså ingen ny sfinkterruptur.

    Jag kände mig väldigt väl omhändertagen, det var en läkare som var in och kontrollerade precis efter att han fötts, och läkaren på spec-MVC kontrollerade också när min son var en vecka gammal.

    Den bästa förklaringen jag har fått varför jag spricker så mycket är att jag helt enkelt har sköra vävnader, att det är det som har störst betydelse.

    Min son är nu 5 månader, och jag har faktiskt fortfarande lite besvär från klippet, men inte alls från själva bristningen (klippet görs lite högre upp och snett neråt, bristningen går rakt ner) men tror det kommer gå över så fort slemhinnorna inte är så sköra av amningshormonerna.

    Jag vill ha fler barn, och kan tänka mig att föda igen, med samma planering som den här gången.


    Det är inte alltid lätt att vara förälder, men det är alltid underbart!
  • Anonym (sr)

    grattis till sonen!!
    tråkigt att du sprack igen men du verkar ha en väldigt bra inställning trots allt! =) 

  • ET90

    Hej allihopa!


    Har kollat runt lite här på familjeliv efter svar, men hittar inte alla svar på mina frågor, så med risk att det blir lite upprepningar så tänkte jag skriva ett par rader.

    För 14 dagar sedan födde jag vår dotter, drabbades av en djup vaginal bristning på 3 cm och sprack hela vägen, perinealbristning grad 3, fick en partiell sfinkterruptur, mer än halva sfinktern.

    Här hemma pendlar man bland bebislycka och sorg över det som hände (skulle inte ha hänt egentligen om de i vården visste vad de sysslade med).

    Några suturer har dessutom gått upp vid slidmynningen, så mellangården har blivit väldigt kort. Jag gör nr 2 utan några större problem men har svårt att hålla gas.

    Har nu några frågor, och skulle bli jätteglad om de som drabbats av samma som jag (eventuellt de med total sfinkterruptur kan också svara). Känns som man litar mer på er som drabbats av det, än att få tvetydiga och luddiga svar av läkare  och barnmorskor som bara försöker invagga en i en falsk trygghet.

    * När ska man börja med knipövningar? Både vaginalt och kring ändtarmen?

    * Hur lång tid tog det för er innan ni kände er ok?

    * Är det någon som till en början kunde hålla avföringen men senare efter ett par veckor/månader INTE längre kunde? Eller är det att anse som ett bra tecken att man kan det från början?

    * Vad bör jag tänka på vad gäller lyft och rörelser?

    * När kunde ni ha sex igen och hur kändes det?

    * Någon som har erfarenhet av att de INRE stygnen släppt och hur vet man det?

    Skulle vara SÅ tacksam för svar, känner mig så sjukt ensam om detta...

    Ta hand om er alla där ute!

  • ET90

    Hej alla! Sedan fem veckor tillbaka kan jag ansluta mig till sfinkterrupturklubben.. Fick en partiell, grad 3 med en djup vaginal bristning. Nu undrar jag, helt plötsligt kommer det blod i avföringen, det har det inte gjort förut? Har inte speciellt ont när jag gör nummer två, mer ont när jag går och står och sitter.. Är det stygnen som släpper? Ser inga stygn.. När sker detta? Berätta gärna allihopa för mig när era stygn släppte, hur det kändes, om det gjorde mer ont samt om ni hade blod i avföringen? Stort tack på förhand! Kram Helena

  • ET90

    Snälla ni, alla sfinkterruptursystrar! Svara mig innan jag blir knäpp. När ni fick er första mens efter förlossningen, fick ni plötsligt ont i underlivet igen? Jag tycker att dagarna har blivit bättre, det är idag 8 veckor sedan jag fick min sfinkterruptur grad 3. Igår kom mensen som ett brev på posten (det måste vara mens, jag ammar inte, det är färskt och mycket blod och avslaget slutade för två veckor sedan) och plötsligt har jag fått ont i klippet/bristningen igen.. Jag vet inte hur länge till jag ska orka, äntligen började det vända och så nu detta... Hade ni också ont i ärret eller i underlivet generellt vid mens efter förlossningen? Att få in en tampong Är totalt omöjligt, gör så ont. Snälla svara! Mvh Helena

  • Anonym (Sam)
    ET90 skrev 2014-08-03 10:40:04 följande:

    Hej alla! Sedan fem veckor tillbaka kan jag ansluta mig till sfinkterrupturklubben.. Fick en partiell, grad 3 med en djup vaginal bristning. Nu undrar jag, helt plötsligt kommer det blod i avföringen, det har det inte gjort förut? Har inte speciellt ont när jag gör nummer två, mer ont när jag går och står och sitter.. Är det stygnen som släpper? Ser inga stygn.. När sker detta? Berätta gärna allihopa för mig när era stygn släppte, hur det kändes, om det gjorde mer ont samt om ni hade blod i avföringen? Stort tack på förhand! Kram Helena


    Om det läcker blod via rectum kan det vara så att du har en trasig inre sfinkterruptur som har missats. Det kan vara en fistel mellan slidan och rectum. (man har två sfinktermuskler, en inre och en yttre)
    Ring gyn och få en undersökning av en specialist som kan göra ultraljud på sfinktern.
Svar på tråden Sfinkterruptur som läkt BRA!