• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Anonym (ssk/f d usk)

    Vilken rolig tråd! Jag tycker att 24 000 är en helt rimlig ingångslön för en nyutbildad ssk. Man måste börja högt, för löneutvecklingen är kass. Men jag tycker att jämförelsen mellan olika yrkesgrupper är lite "kul", inte bara i denna tråd. Det kommer ofta upp att läkarna måste ju ha si och så mycket för de har si och så ansvar och utbildning. Medan ssk ofta jämförs med usk och ska då inte ha så jättemycket mer än usk för usk-jobbet är minsann också ansvarsfullt och så tungt. Jag som jobbat i 10 år som usk innan ssk-utb (har nu jobbat 11 år som ssk, ca halva den tiden som dsk, med vub alltså) TRODDE verkligen, som usk, att jag visste vad ssk gjorde och vad de inte gjorde. Men jag hade inte ens den blekaste aning... Sjuksköterskeyrket är en egen profession och man kan inte utföra jobbet utan att ha utbildningen.

    Jag tycker att det ska vara samma skillnad på usk- och ssklön som det är på ssk- och läkarlön. Vården skulle stanna utan dessa tre kategorier (självklart behövs även städpersonal, sekreterare, bma, arbetsterapeuter, sjukgymnaster osv men nu är det ju mest diskussion om skillnaderna i lön usk-ssk-dr). Men jag förstår inte tänket att ssk bara ska ha i bästa fall någon tusenlapp mer än en usk, när det är självklart att läkaren ska ha jättemkt mer. Sjuksköterskor är grymt felavlönade!  

  • Anonym (Outbildad)
    Mallan76 skrev 2012-05-10 08:29:45 följande:
    Men det är helt sjukt att man är utbildad specialistsjuksköterska med magisterexamen, arbetat som sjuksköterska sedan år 2001 och inte tjänar mer än 24 000 kronor i månaden...

    4,5 år heltidsstudier på universitet...
    Jo, det är helt sjukt. Jag har gått tvåårigt gymnasie och tjänar 27700:-, min bästa kompis är lika gammal som jag och utbildad sjuksköterska med ansvarsområden och tjänar betydligt mindre än mig.

    Det viktiga är väl också löneutvecklingen. Den står ju nästan still vilket gör att de som jobbat i 20 år kan ha lägre lön än en som jobbat i två år. Det är inte heller riktigt rimligt.
  • Anonym (Nattsyrran)

    Jag blir så less på alla som har så dålig koll på vad sjuksköterskor egentligen gör. När jag utbildade mig fick jag ibland kommentarer som "Så du ska byta blöjor resten av ditt liv".

    Som sjuksköterska i äldrevården är det sköterskan som gör bedömningar av patienternas besvär, vi måste många gånger på egenhand avgöra om patienten kan vänta 1-2 veckor till läkaren kommer på besök eller om patienten måste skickas in akut. Vi har många etiska ställningstaganden att ta. Vi måste hantera både patienters och anhörigas frustration och dåliga samveten. Vi måste även hantera personal som är missnöjda med sina arbeten och som i vissa fall försöker kasta skulden på sköterskorna.

    Vi har ansvar för att rätt medicin i rätt dos hamnar i rätt mun på tidpunkt.
    Vi måste kunna läsa av patienter som inte ens kan uttrycka sig själv och luska ut vad som eventuellt besvärar dem.
    I de allra flesta fall ber läkaren sköterskan att komma med förslag på behandling med motiveringen att "ni känner ju patienten bäst och vet vad som fungerat tidigare i liknande situationer". Ofta har jag fått tala om för läkaren vilket läkemedel och vilken styrka jag vill ge och sen skriver läkaren en ordination baserad på det.

    På sköterskans ansvar ligger också att kontrollera att läkarens ordination är "rimlig".

    Om jag är trött och förväxlar mediciner som får till följd att en patient tar skada kan jag bli åtalad och fälld för detta. En lärare som inte lyckas få en elev att klara skolgången skulle knappast bli fälld för det, ändå är det de som många gånger har bättre lön än vi sköterskor.

     

  • Sixxty
    h8him skrev 2012-05-10 09:34:29 följande:
    Visst, och jag säger att man bör kämpa för en bättre löneutveckling istället för en högre ingångslön.
    Det ena utesluter inte det andra. En höjd ingångslön ger dessutom mer erfarna sjuksköterskor en bra grund till att kunna förhandla upp sina löner.

    Hur tänker du att vi skulle göra för att få en bättre löneutveckling?
  • Tramsa

    Jag blev helt förvånad över den låga ingångslönen. Sjuksköterskor har väl såvitt jag kommer ihåg kämpat för högre löner sedan åtminstone åttiotalet. Man undrar varför inget händer någon gång.

    Jag hade ett i höstas ett kortare vikariat inom en annan bransch, det var rent administrativt, hade inga speciella kompetenskrav kopplade till sig och det var inte något speciellt ansvarsfullt heller. Mer en avlastning vid en arbetstopp där sånt som inte hanns med skyfflades till mitt skrivbord. Jag hade varit arbetslös under en period och fick jobbet mer eller mindre för att jag var bland de först som sökte och stavade rätt i min ansökan misstänker jag för jag hade ingen som helst erfarenhet eller utbildning för detta yrke.

    Iallafall var min lön under de tre månader jag hade det jobbet 23 000. När jag fick en "riktig" tjänst på samma företag tre månader senare, med eget ansvarsområde steg lönen med några tusenlappar. Jag har fortfarande varken tidigare erfarenhet av yrket eller någon som helst formell utbildning, bara en viss fallenhet för just de arbetsuppgifterna. 

  • Anonym

    Jag har gått två terminer på sjuksköterskeprogrammet och jag kan säga att det stämmer inte alls att sjuksköterskan inte har medicinskt ansvar för patienten, man är omvårdnadsansvarig med allt vad det innebär i form av att ge mediciner, övervakning, rapportering, dokumentation, anhörigkontakt, läkaren kommer på många avd. in bara under ronden. Så det är ofta sjuksköterskorna som är ledande på arbetsplatsen, det är ingen tillfällighet att det ingår ledarskap och pedagogik under utbildningen.

    Visst är det sant att man vet lönen när man söker utbildningen men betyder det att den är rätt o alltid måste ligga på den undernivån??

  • Åsa
    h8him skrev 2012-05-10 08:35:22 följande:
    Men även läkare bekostar sin grundutbildning själva. Deras ingångslön är självklart högre än en grundutbildad sjuksköterskas. Deras grundlön är även högre än vad en specielistsköterska får i grundlön. Deras utbildningtid är längre även om en specialistsköterska som vidareutbildar sig lägger ner (i genomsnitt) 10 månader på vidareutbildningen. Varför skulle det inte vara så? Så jäkla höga ingångslöner har de inte (men inte är de låga heller): www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...
    Jag missunnar inte någon läkare hans/hennes lön och inte är alla offentliganställda läkare så väldigt högbetalda heller heller. Dock, det är värt att påpeka att deras för offentlig sektor (chefstjänster förutom) höga löner inte är för att de har lång grundutbildning i sig utan för att yrket värderas högt. Psykologernas utbildning är bara ett halvår kortare än deras och deras löner är många tusenlappar lägre; det finns ämneslärare med jämförbar utbildningstid och de har lägre lön. En professor inom andra sektorer kan ha lön i nivå med en vanlig specialistutbildad läkare enligt vad jag hörde kommenteras på en SACO-dag där en medicinare klagade över läkarlönerna.
    Det handlar om hur anställda värderas utifrån yrke och hur yrken värderas utifrån vilka som väljer dem.  Detta är inte konstant över vare sig tid eller geografiskt. Enligt beskrivning jag såg från Ryssland för ett antal år sedan tjänar ex en läkare där sämre än en busschaufför gör, och har sämre status också. 
  • Anonym (min)

    Det finns nog bara ett sätt att få upp sjuksköterskornas löner, och det är att utbilda och anställa färre sjuksköterskor och istället lägga fler enkla uppgifter på undersköterskor och vårdbiträden, dvs man renodlar SSK-rollen på en högre nivå och dumpar så många basala uppgifter som möjligt på lågbetalda vårdbiträden och USKor.

    Därtill borde man skapa lättare vägar att ta sig från SSK till läkare, dvs att SSK blir en inkörsport efter kompletterande utbildning.

    Det var någon som tyckte att skillnaden mellan SSK och USK borde vara större lönemässigt, och jag håller med - men jag anser att det är USK som ska NER i lön. Rejält. USK är definitivt inte ett kvalificerat yrke.

  • Åsa
    h8him skrev 2012-05-10 08:07:38 följande:
    Så läkaren bekostar inte sin långa grundutbildning själv?
    Ska man vara sådan så, nej, lika lite som sjuksköterskor eller ingenjörer. Boende i Sverige betalar normalt inte sin högre utbildning själva, bara sitt uppehåll och vissa omkostnader som litteratur under utbildningstiden.
    Vi har valt att betala offentlig utbildning via skattsedeln men det är ju ingen självklarhet internationellt.
    En bekant som utbildats i ett sydamerikanskt land fick(=måste) arbeta gratis de första åren på ett offentligt sjukhus; det var betalningen för den gratis utbildningen. Han tyckte det var en självklarhet för att "betala tillbaka"...
    Ytterligare OT så får franska lärare visserligen betalt för sitt jobb men de får inte bestämma var de jobbar utan placeras var som helst i landet efter utbildningstiden.
  • Essien
    h8him skrev 2012-05-10 09:34:29 följande:
    Visst, och jag säger att man bör kämpa för en bättre löneutveckling istället för en högre ingångslön.

    Och hur ska man kunna göra det menar du? Är man väl anställd så har man INGENTING att pressa med eftersom de med samhällsbärande uppgifter inte får strejka. Man har kämpat sig blå i över 50 år för att få fram en löneutveckling och folk säger upp sig i protest utan att ett skvatt händer. DETTA fungerar, för första gången på väldigt länge. Därför är det ointelligent att tjata om att man ska ta jobbet till en skitlön och SEN kämpa för löneförhöjningar som inte existerat på decennier. Om man nu får en sammanlagt höjning på 3000 efter femton års arbete så vill jag iaf ha en grundlön som är acceptabel.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!